Prisma » Social » Sistemul Special al Angajaţilor Români în Spania

Sistemul Special al Angajaţilor Români în Spania

Muncitorii români din Spania, care îngrijesc vârstnici la domiciliu, nu mai plătesc de anul acesta cotizaţii către stat. Este o degrevare care ajută câteva sute de mii de cetăţeni români care lucrează în servicii în Spania.

Guvernul spaniol a decis ca de la 1 ianuarie 2012, cetaţenii români care sunt îngrijitori/infir-mieri la domiciliu, nu mai sunt obligaţi să plă-tească nicio cotizaţie către stat. Această obli-gaţie îi revine de acum înainte angajatorului. Până în acest moment, legislaţia era confuză. Nu există o reglementare clară privind obligati-vitatea angajatorilor de a plăti în totalitate cotizaţiile, aşa că în cele mai multe situaţii, îngrijitorii erau cei care plăteau cotizaţiile.

De la 1 ianuarie 2012, baza de cotizare va fi determinată prin 15 trepte de cotizare:

  • prima treaptă de salarizare este de până la 74,83 euro/lunar;
  • ultima treaptă de salarizare este de peste 700,11 euro/lună;

Astfel, angajatorii care plătesc un salariu de până la 74,83 euro/lunar, vor plăti o cotiza-ţie de aproximativ 15,88 euro/lunar, iar cei care plătesc un salariu de peste 700,11 euro/lună, vor plăti o cotizaţie de aproximativ 131,68 euro/lunar.

Ultimele date ale Institutului Naţional de Securitate Socială Spaniol arată că 16.760 de cetăţeni dintre cei 272.489, cotizanţi români la sistemul spaniol de securitate socială, lucrează, oficial, în gospodării. Neoficial, sunt câteva sute de mii de români care îngrijesc vârstnici în Spania, aceştia fiind preferaţi de angajatorii spanioli în faţa altor naţionalităţi.

Serviciul Comunicare şi Relaţii cu Publicul, 24.01.2012Scrieti un comentariu