Prisma » Executiv » Interzicerea creşterii găinilor în cuşti neîmbunătăţite şi comercializarea ouălor de consum în România, în anul 2012

Interzicerea creşterii găinilor în cuşti neîmbunătăţite şi comercializarea ouălor de consum în România, în anul 2012

În calitate de stat membru, România aplică prevederile legislaţiei comunitare în domeniul protecţiei găinilor ouătoare. Conform prevederilor art. 5 al Dir. Cons. 1999/74/CE, începând cu data de 1.01.2012, sistemul de cuşti neîmbunătăţite nu se mai poate utiliza.

Comercializarea ouălor pentru consum în România se realizează cu respectarea prevederilor prevederile Ordinului ANSVSA nr. 73/2005 care reprezintă transpunerea în legislaţia naţională a Directivei Consiliului European nr. 4/2004.

Ouăle trebuie să fie marcate cu un cod de producător, acordat de Direcţia pentru Agricultură judeţeană.

Codul de producător este compus din următoarele:

  • A. cifra 0, 1, 2 sau 3 – reprezintă modul în care au fost crescute şi hrănite găinile:
  • 0 – producţie ecologică;
  • 1 – sistem extensiv, oul provine de la găini crescute în aer liber, dar hrana lor nu este neapărat ecologică;
  • 2 – la sol, ouăle provin de la găini crescute în ferme, dar în hale, la sol, hrănite cu furaje clasice;
  • 3 – în baterii, ouăle provin de la găini crescute în baterii (cuşti îmbunătăţite).
  • A. codul de ţară (RO),
  • B. codul judeţului şi,
  • C. trei cifre, în ordinea acordării codului, care corespund codului exploataţiei.

De exemplu, un ou poate fi marcat astfel: 0 RO SB 001.

În raportarea de la sfârşitul lunii decembrie 2011, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a informat că se va conforma în totalitate prevederilor Dir. Cons. 1999/74/CE, datorită faptului că unităţile respective şi-au asumat responsabilitatea aplicării normelor şi termenul de 31.12.2011, ca limită de cazare a găinilor în cuşti neîmbunătăţite, urmând ca efectivele sa fie transferate către alte sisteme de creştere, fie vândute sau abatorizate.

De la începutul anului 2012, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a luat toate măsurile necesare prin intermediul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, dintre care enumerăm: retragerea în vederea anulării a autorizaţiilor sanitare veterinare ale exploataţiilor care utilizează cuşti neîmbunătăţite, interzicerea comercializării ouălor provenind de la găinile cazate în cuştile neîmbunătăţite.

ATENŢIE! Ouăle marcate cu codul “3” care se comercializează începând cu 1 ianuarie 2012 în România provin numai de la găini crescute în cuşti îmbunătăţite, conform cerinţelor Uniunii Europene.

Spread the love


Scrieti un comentariu