Prisma » Mediu » Comisia propune reducerea utilizării pungilor din plastic

Comisia propune reducerea utilizării pungilor din plastic

Comisia Europeană a adoptat o propunere care impune statelor membre să reducă utilizarea pungilor de transport din plastic subţiri. Statele membre pot alege măsurile pe care le consideră cele mai adecvate, inclusiv perceperea unor taxe, introducerea unor obiective naţionale de reducere sau o interzicere a utilizării pungilor în anumite condiţii. De multe ori, pungile din plastic subţiri sunt utilizate o singură dată, dar pot rămâne în mediul înconjurător sute de ani, adesea ca particule microscopice nocive care s-a demonstrat că sunt periculoase în special pentru flora şi fauna marină.

Propunerea modifică din punct de vedere tehnic directiva privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje în privinţa a două elemente principale. În primul rând, statele membre sunt obligate să adopte măsuri pentru a reduce consumul de pungi de transport din plastic cu o grosime mai mică de 50 de microni, deoarece acestea sunt refolosite mult mai rar decât pungile mai groase şi adesea devin deşeuri. În al doilea rând, aceste măsuri pot include utilizarea unor instrumente economice, cum ar fi taxele, obiective naţionale de reducere şi restricţii de comercializare (sub rezerva normelor pentru piaţa internă prevăzute de Tratatul privind funcţionarea UE). Reducerea semnificativă realizată în unele state membre ale UE prin introducerea unor taxe şi a altor măsuri arată că se pot obţine rezultate prin acţiuni eficiente.

Propunerea este rezultatul măsurilor adoptate de state membre individuale şi al invitaţiei adresate Comisiei de miniştrii mediului din statele membre ale UE de a evalua posibilitatea de a acţiona la nivelul UE. Propunerea a fost prezentată după ample consultări publice care au demonstrat un sprijin larg în favoarea unei iniţiative la nivelul UE în acest domeniu.

Context

Proprietăţile datorită cărora pungile din plastic au succes comercial – greutatea redusă şi rezistenţa la degradare – au contribuit, de asemenea, la proliferarea acestora în mediul înconjurător. Ele nu sunt incluse în sistemele de gestionare a deşeurilor şi se acumulează în mediul înconjurător, mai ales sub forma deşeurilor marine. După ce sunt aruncate, pungile de transport din plastic pot rezista sute de ani. Deşeurile marine sunt recunoscute din ce în ce mai mult drept o problemă mondială majoră, care reprezintă o ameninţare la adresa ecosistemelor marine şi a animalelor precum peştii şi păsările. De asemenea, există dovezi care indică acumulări mari de deşeuri în mările europene.

Se estimează că, în 2010, 98,6 miliarde de pungi de transport din plastic au fost introduse pe piaţa UE, ceea ce corespunde utilizării anuale a 198 de pungi de transport din plastic de către fiecare cetăţean al UE. Din aceste aproape 100 de miliarde de pungi, marea majoritate sunt pungi subţiri, care sunt refolosite mai rar decât pungile mai groase. Cifrele referitoare la consum variază în mod semnificativ între statele membre, consumul anual de pungi de transport din plastic subţiri pe cap de locuitor fiind cuprins între un număr estimat de 4 pungi în Danemarca şi Finlanda şi 466 de pungi în Polonia, Portugalia şi Slovacia.

Comisia Europeană – IP/13/1017, 04/11/2013

Spread the love


Scrieti un comentariu