Prisma » Executiv » Declaraţiile premierului Victor Ponta după încheierea negocierilor pe tema bugetului între guvern şi delegaţia formată din reprezentanţii FMI, CE şi BM

Declaraţiile premierului Victor Ponta după încheierea negocierilor pe tema bugetului între guvern şi delegaţia formată din reprezentanţii FMI, CE şi BM

Aş dori să vă comunic acordul de principiu legat de bugetul pe 2015 cu partenerii noştri internaţionali – Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială. Pe baza acestui acord de principiu şi a datelor de bază pe care vi le voi prezenta în continuare, putem să finalizăm, în zilele care urmează, proiectul de buget pentru anul 2015, în aşa fel încât, vineri [12 decembrie], într-o şedinţă extraordinară a guvernului, să aprobăm proiectul de buget şi să-l trimitem către parlament. Aceşti parametri, în baza cărora vom construi bugetul pe 2015, se referă la următoarele aspecte importante. În primul rând, nu va exista şi nu se construieşte bugetul pe baza nici unei taxe sau impozit suplimentar în anul 2015.

Cota unică de 16% rămâne în vigoare. Există o taxă care se reduce – şi care a fost luată în calcul la construcţia bugetului, şi anume taxa pe construcţii speciale – de la 1,5% la 1. Important este că bugetul este construit cu venituri rezultate din reducerea de la 1,5% la 1% a taxei pe construcţii speciale. Era un obiectiv fundamental. Al doilea lucru: toate măsurile, fie de stimulare economică, fie de dreptate socială, deja în vigoare, sunt incluse în buget. Mai concret, reducerea contribuţiilor de asigurări sociale cu cinci puncte procentuale este în vigoare, rămâne în vigoare şi este inclusă în buget; scutirea de impozit a profitului reinvestit; indexarea pensiilor cu… majorarea, de fapt, că e mai mult decât o indexare, cu 5%; şi creşterea venitului minim garantat în plată de la 350 la 400 de lei; de asemenea, dublarea alocaţiilor pentru copiii din familiile cu venituri reduse şi indexarea cu 16% a indemnizaţiilor pentru persoanele cu dizabilităţi; la fel, reintrarea în plată a drepturilor deja alocate, şi care au fost amânate, privind persoanele cu merite în Revoluţia din ’89. Mai mult, creşterea salariului minim – 975 de lei de la 1 ianuarie şi 150 de lei de la 1 iulie. Şi, mai mult decât atât, ceea ce am obţinut şi cred că este un lucru bun pentru stabilitatea bugetară pe termen mediu şi lung, în 2015 vom plăti şi ultimele titluri executorii pe 2016. Aveam de plătit, în 2015, către profesori şi către alte categorii de angajaţi ai statului hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile – le-am plătit acum, în 2014. În acest fel, pe cele din 2016 le ducem în 2015. Este ultima plată pe care o avem de făcut şi, practic, în acest moment, închidem acele datorii ale bugetului generate de procesele pierdute de Guvernul României, începute în perioada 2010-2011, cu diverse categorii de bugetari.

Datele principale pe care se construieşte bugetul se referă la un deficit de 1,83% din Produsul Intern Brut. Este un deficit pe cash deficit care, pe de o parte, răspunde dorinţei de a arăta rigurozitate bugetară şi capacitate de atingere a obiectivelor noastre asumate prin Tratatul fiscal, inclusiv acel 1% deficit structural pe care România s-a obligat să îl îndeplinească. Pe de altă parte, însă, nu pune o presiune mult prea mare pe cheltuieli – şi în special aici vorbim şi de drepturi salariale, drepturi sociale, cât şi proiecte de investiţii, fie cele finanţate din fonduri europene, fie cele din bugetul de stat. Practic, vom avea un buget în sumă totală de 238 de miliarde de RON, din care 225 sunt venituri şi 13 miliarde este deficitul de 1,83% din Produsul Intern Brut. De asemenea, s-a luat în considerare şi s-a acceptat de către partenerii noştri internaţionali estimarea unei creşteri economice egale cu cea din 2014, de 2,5% din Produsul Intern Brut. Mai vreau să precizez că, pentru proiecte cofinanţate, pentru proiecte europene pe care, sigur, le cofinanţăm din bugetul de stat, sunt prevăzute, fiind vorba despre două exerciţii bugetare care se suprapun – 2007-2013 şi 2014-2020 – sunt prevăzute sume suplimentare: 19 miliarde de lei pentru proiecte europene din bugetul de stat, plus nouă miliarde pentru autorităţi publice locale. Deci, aproape 28 de miliarde de lei sunt pentru cofinanţarea proiectelor europene în anul 2015.

Vreau să precizez că toate acordurile deja încheiate referitoare la creşterea veniturilor persoanelor angajate în sistemul de sănătate şi în sistemul de educaţie, acea creştere negociată şi agreată cu guvern cu reprezentanţii din cele două domenii, este, de asemenea, inclusă în buget.

Şi am reuşit, în acest moment, să rezolvăm o problemă importantă, chiar dacă cu un impact bugetar mai redus, şi anume scăderea TVA-ului la pachetele all-inclusive din turism de la 24 la 9%, pentru că era o problemă de competitivitate a sectorului de turism din România şi cred că impactul bugetar este de 100 de milioane de lei, este inclus în acest buget.

09.12.2014

Spread the love


Scrieti un comentariu