Prisma » Ştiinţă » O privire înapoi spre extraordinarul zbor în jurul lumii al Solar Impulse 2

O privire înapoi spre extraordinarul zbor în jurul lumii al Solar Impulse 2

Avionul Solar Impulse

În martie 2015, aeronava alimentată exclusiv cu energie solară – Solar Impulse 2 – a început zborul în jurul lumii, fără să folosească o picătură de combustibil.

La peste un an (26 iulie 2016), avionul a aterizat cu succes în locul de unde a plecat, reuşind pe parcurs să doboare mai multe recorduri mondiale.

Vă prezentăm mai jos câteva din momentele notabile ale călătoriei în jurul lumii efectuate de Solar Impulse 2, un zbor caracterizat ca “definiţia aventurii” de către piloţi şi care a adus tehnologia alimentării cu energie solară din nou în prim-planul atenţiei a milioane de oameni.

Conceptul aflat la baza Solar Impulse datează din anul 1999, când pilotul Bertrand Piccard a zburat în jurul lumii într-un balon. În călătoria lui alături de Brian Jones, Piccard a fost uimit de cantitatea de combustibil necesară în timpul călătoriei. Conştientizarea acestui fapt a declanşat dorinţa de a efectua următorul zbor în jurul lumii fără combustibil tradiţional şi fără emisii.

După ani de cercetare, Piccard a fondat oficial în 2004, împreună cu pilotul Andre Borschberg, proiectul Solar Impulse şi a început să lucreze la primul model al unui avion alimentat cu energie solară. În decembrie 2009, primul pro-totip a realizat cu succes întâiul test de zbor, pe o lungime de 350 de metri, la un metru de la sol. A continuat să dezvol-te modelul, efectuând zborul inaugural în aprilie 2010.

În 2014, piloţii şi co-fondatorii proiectului au prezentat Solar Impulse 2 şi au efectuat primul zbor demonstrativ cu noul aparat.

Peste un an, avionul construit din fibră de carbon şi care cântăreşte 2300 kg, echipat cu mai mult de 17.240 celule solare întinse pe aripi, care alimentează motoarele electrice şi bateriile, era pregătit.

Pe 9 martie 2015, echipa din spatele Solar Impulse 2 (SI2) a anunţat oficial că are ca obiectiv să stabilească un nou record mondial: zborul în jurul Pământului, alimentat numai cu energie solară, pe parcursul a cinci luni, în mai multe etape.

În aceeaşi zi, aventura a început când aparatul a decolat de la Abu Dhabi, pilotat de Andre Borschberg, şi a zburat timp de 13 ore, până la Muscat, Oman.

În timp ce călătoria în sine a fost văzută ca o premieră de observatori, pentru piloţi era vorba de promovarea tehnologiilor curate, o demonstraţie a ce poate face energia solară pentru generaţiile actuale şi viitoare.

După ce a străbătut mai multe ţări, inclusiv India, China şi Japonia, SI2 a început etapa a opta şi cea mai provocatoare de până atunci, în 29 iunie 2015: un zbor fără oprire de cinci zile de la Nagoya, Japonia, la Kalaeloa, Hawaii. Pilotat de Borschberg, SI2 a străbătut în această fază mai mult de 8.900 km, realizând recordul mondial pentru cel mai lung zbor solo non-stop.

La mai puţin de două săptămâni după sosirea în Hawaii, piloţii au anunţat că SI2 trebuie să rămână la sol câteva luni, după ce zborul record din etapa 8 a cauzat “leziuni ireversibile ale bateriilor datorită supraîncălzirii”.

După aproape 10 luni, SI2 s-a înălţat din nou, în 21 aprilie 2016, plecând din Hawaii spre Silicon Valley, California, cu Piccard la manşă.

La jumătatea lunii iulie 2016, SI2 a decolat pentru a 17-a şi ultima etapă a călătoriei sale în jurul lumii, de la Cairo spre locul în care totul a început, Abu Dhabi.

La peste 16 luni de la start, SI2 a aterizat pe 26 iulie, în Emiratele Arabe Unite, având 43.000 km parcurşi în 23 de zile de zbor în jurul lumii, primul ocol al Pământului efectuat de către o aeronavă cu aripă fixă pilotată, folosind doar energie solară.

Avionul Solar Impulse

Spread the love


Scrieti un comentariu