Prisma » European » Pe scurt, 12 aprilie 2018

Pe scurt, 12 aprilie 2018

  • De la 31 martie 2018, dispozitivele de apel de urgenţă care avertizează automat serviciile de salvare pentru accidentele auto trebuie să fie montate la toate modelele noi de autoturisme şi camionete uşoare
  • Începând cu 1 aprilie 2018, europenii pot să acceseze conţinutul online la care sunt abonaţi în ţările lor, oriunde s-ar afla în UE
  • Marea Britanie a deschis prima bază militară permanentă în Orientul Mijlociu, în mai mult de patru decenii, în Bahrain, Golful Persic
  • Franţa a înregistrat în 2017 un deficit public de 2.6% din PIB. Este pentru prima dată după 2007 când Franţa reuşeşte să reducă deficitul public sub limita de 3% din PIB prevăzută în Tratatul de la Maastricht
  • Armata germană şi-a încetat, după opt ani, misiunea de instruire din Somalia şi a retras toţi militarii detaşaţi înapoi în ţară
  • O reuniune între instituţiile UE şi bisericile europene, asociaţiile religioase şi organizaţiile neconfesionale a avut loc în PE sub auspiciile primului vicepreşedinte Mairead McGuinness. De această dată, dialogul inter-religios s-a concentrat pe problema discriminării şi a persecutării persoanelor care nu au o credinţă religioasă din întreaga lume.
  • La Bruxelles a avut loc întâlnirea trilaterală România-Bulgaria-Uniunea Europeană privind Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării (SUERD), în cadrul căreia s-a discutat tema condiţiilor de navigaţie pe sectorul româno-bulgar al Dunării.
  • Problemele existente în negocierile între Atena şi Skopje privind disputa referitoare la viitoarea denumire pentru fosta republică iugoslavă Macedonia rămân nerezolvate şi discuţiile vor continua, a anunţat recent emisarul ONU în acest dosar, Matthew Nimetz, la finalul unei întâlniri mediate, la Viena, între ministrul grec de externe şi omologul său macedonean.
  • La cel de-al 78-lea congres al partidului socialist din Franţa, Olivier Faure, preşedintele grupului Noua Stângă din Adunarea Generală (parlament) a fost ales prim secretar al partidului, rezultat ce validează rezultatele unui vot intern care a avut loc în zilele de 15 şi 29 martie.
    La scrutinul prezidenţial din aprilie şi mai 2017, candidatul PS, Benoit Hamon, a fost eliminat din primul tur, primind doar 6.3% din voturi, iar în legislativele din iunie, partidul abia a obţinut 30 de mandate de deputaţi.
  • Alianţa de guvernare Fidesz – KDNP (centru dreapta) a câştigat alegerile legislative din Ungaria, desfăşurate în 8 aprilie, cu 48% din voturi respectiv, 133 de mandate din cele 199 ale parlamentului de la Budapesta, o majoritate de două treimi în viitorul parlament al Ungariei.
    Partidul naţionalist Jobbik s-a plasat pe locul al doilea, cu 20% din voturi, urmat de alianţa MSZP (socialist) – Parbeszed, cu 12%, LMP (Politica Poate fi Altfel) de 6%, Coaliţia Democratică (GK) a fostului premier Ferenc Gyurcsány, 5%.
    Rata de participare la scrutin a fost de 69% din numărul alegătorilor.
  • La Bruxelles a avut loc întâlnirea trilaterală România-Bulgaria-Uniunea Europeană privind Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării (SUERD), în cadrul căreia s-a discutat tema condiţiilor de navigaţie pe sectorul româno-bulgar al Dunării, potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor. Participanţii au discutat despre îmbunătăţirea condiţiilor minime de navigaţie pe sectorul comun româno-bulgar al Dunării, conform recomandărilor Comisiei Dunării.
Spread the love


Scrieti un comentariu