Arhiva pentru categoria ‘Economic’:

Modificări ale Codului fiscal privind impozitul pentru IMM-uri, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale

Guvernul a aprobat, prin modificarea Codului fiscal, o serie de măsuri cu impact benefic atât economic, cât şi social.

În domeniul impozitării societăţilor, Ordonanţa de urgenţă adoptată revizuieşte sistemul de impunere a microîntreprinderilor, astfel încât vor beneficia de impozit de 1% pe veniturile realizate şi IMM-urile care realizează venituri de la 500.000 euro la 1.000.000 euro şi care în prezent plătesc impozit de 16% pe profit.

Continuare…

Compensaţii financiare pentru proprietarii de pădure din zonele protejate

Proprietarii care deţin suprafeţe de pădure situate în zone protejate, unde există restricţii în recoltarea lemnului, vor primi compensaţii financiare. Guvernul a aprobat, în şedinţa din 30 iunie, o Hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice de acordare, utilizare şi control al compensaţiilor reprezentând contravaloarea produselor pe care proprietarii nu le recoltează datorită funcţiilor de protecţie stabilite prin amenajamente silvice care determină restricţii în recoltarea de masă lemnoasă.

Continuare…

Guvernul decontează salariul minim pe economie pentru ucenici şi stagiari

Guvernul a decis, printr-un proiect de lege adoptat recent, să suporte, practic, salariul minim pe economie pentru ucenicii şi stagiarii care sunt încadraţi de către angajatorii care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României.

Astfel, angajatorul care încheie un contract de ucenicie beneficiază, la cerere, pe perioada derulării acestuia (între unul şi trei ani), de o sumă în cuantum de 1125 lei/lună (net), echivalentul în lei a 250 euro/lună, din bugetul asigurărilor pentru şomaj.

Continuare…

Determinarea tarifelor de primă maxime pentru RCA

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat în 17 octombrie, într-o şedinţă specială, Raportul cu privire la determinarea tarifelor de primă maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru pagube produse terţilor prin accidente de vehicule, potrivit art. 36, alin.3 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 54/2016, informează ASF.

Continuare…

ANRP: Stadiul de soluţionare a dosarelor la data de 10.10.2016 – dosarele constituite în temeiul legilor fondului funciar

Ca urmare a hotărârilor luate la nivelul comisiilor judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate în temeiul legislaţiei fondului funciar, la Secretariatul Comisiei Naţionale pentru Compensarea Imobilelor (C.N.C.I.) au fost înregistrate 29.857 dosare constituite în temeiul legilor fondului funciar. Dintre acestea, au fost soluţionate până în prezent 19.898 dosare.

Continuare…

Schemă de ajutor de minimis pentru meşteşuguri şi artizanat

Operatorii economici din domeniul meşteşugurilor şi artizanatului vor beneficia de ajutor de minimis în condiţiile în care Guvernul a adoptat, la propunerea Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, Memorandumul cu tema „Încadrarea schemei de ajutor de minimis – Programul naţional multianual pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului – în politicile economico-bugetare şi financiare ale statului român”.

Continuare…

Persoanele cu librete de economii nu pot fi despăgubite, conform legilor actuale

În legătură cu informaţiile referitoare la despăgubirile deponenţilor CEC care deţin librete de economii cu dobândă şi câştiguri în autoturisme (5.000 lei vechi) sau librete de economii la vedere, Ministerul Finanţelor Publice face următoarele precizări:

Continuare…

Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto Naţional Rabla Clasic 2016

Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto Naţional – Rabla Clasic 2016, a debuta în 14 iunie 2016, pentru cetăţeni. Începând cu această dată, persoanele fizice pot merge deja la producătorii autorizaţi să îşi achiziţioneze un autoturism nou, cu emisii scăzute, în locul celui vechi, poluant. Reamintim că Programul a demarat în data de 30 mai, cu etapa validării producătorilor.

Continuare…

A.N.R.P. – Important pentru beneficiarii titlurilor de plată

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor informează persoanele care au primit titluri de plată că, începând cu anul 2016, Ministerul Finanţelor Publice a modificat procedura de înştiinţare privind efectuarea plăţilor.

Continuare…

Cât ne costă să comunicăm în roaming în UE, de la 30 aprilie 2016

La 30 aprilie 2016 intră în vigoare ultima etapă intermediară reglementată de Comisia Europeană înainte de eliminarea completă a tarifelor de roaming în interiorul Uniunii Europene de la 15 iunie 2017. Astfel, în această perioadă, utilizatorii români care au ales planurile tarifare de bază pentru serviciile de roaming (Eurotarifele) vor comunica în ţările UE la aceleaşi costuri ca în România, la care operatorii pot adăuga o taxă suplimentară de maximum 5 eurocenţi/minut pentru apelurile efectuate către statele membre UE, maximum 1,14 eurocenţi/minut pentru apelurile primite, cel mult 2 eurocenţi pentru trimiterea unui mesaj text (SMS) către ţările UE, în timp ce accesul la internet poate fi taxat suplimentar cu maximum 5 eurocenţi/MB (toate fără TVA).

Continuare…