Arhiva pentru categoria ‘Cultură’:

Duminica neamului românesc la Forotic

Duminică, 20 mai 2018, la Forotic în judeţul Caraş-Severin, a fost dezvelit şi sfinţit Monumentul Eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă în cele două războaie mondiale. Monumentul era acoperit cu tricolorul.

Înaintea începerii ceremoniei Primăria Comunei Forotic a oferit cocarde cu panglică tricoloră, care să marcheze acest eveniment, tuturor celor prezenţi.

Continuare…

Monumentul eroilor din Forotic

Duminică, 20 mai, a fost dezvelit şi sfinţit monumentul închinat eroilor din Forotic în cele două Războaie Mondiale. La inaugurarea acestui monument, amplasat în centru localităţii, au participat un sobor de preoţi în frunte cu Preasfinţitul Părinte Lucian Episcopul Caransebeşului, autorităţi judeţene, locale, civile şi militare.

Continuare…

Linia ferată Oraviţa-Anina

Banatul Montan, prioritar în construcţiile feroviare în România

În publicaţiile contemporane se pomeneşte tot mai des despre realizările istorice, din diferite domenii: industriale, economice, tehnologice etc. scoţându-se în evidenţă faptul că în Banatul Montan, de exemplu, au fost construite în secolul trecut primele linii ferate pentru transportul cu trenuri tractate cu locomotive cu aburi, a diferitelor materiale, de construcţii, cărbune şi cherestea.

Continuare…

Asociaţia Diaspora Biserică şi Şcoală

Asociaţia Diaspora Biserică şi Şcoală din Reşiţa a organizat duminică 27 noiembrie două deplasări la Moldova Nouă şi Oraviţa, unde comunităţile maghiare au participat la un program de advent şi au fost ajutaţi cu alimente. Asociaţia de patru ani sprijină toate comunităţile maghiare din judeţul Caraş-Severin şi organizează periodic programe culturale, spirituale pentru a ajuta şi a da speranţă oamenilor care trăiesc în diasporă. Deoarece Asociaţia Diaspora nu are sedii nici la Oraviţa, nici la Moldova Nouă, fiecare program este sprijinit de Primăria Oraviţa prin locaţia care ne pune la dispoziţie, Cantina Săracilor, iar la Moldova Noua partenerul asociaţiei este Uniunea Sârbilor din România, organizaţia locală Moldova Veche, prin dl. Moiseş Victor Adrian, care ne pune la dispoziţie sediul Uniunii.

Continuare…

Gărâna, pemii şi aşezarea turistică

Ca localitate Gărâna este un sat obişnuit aparţinând comunei Brebu Nou. Aşezarea Gărânei la nord-est de masivul Semenicului a făcut din Gărâna o aşezare foarte pitorească constituind o adevărată perlă turistică a Banatului.

Datorită faptului că Gărâna este cu 7 km mai aproape de Reşiţa decât Brebul Nou, s-a hotărât ca primăria comunei să funcţioneze la Gărâna.

Localitatea Gărâna a luat fiinţă în anul 1828, prin aşezarea pe aceste locuri a unor colonişti germani: 72 pe locul de azi al Gărânei şi 67 pe locul de azi al Brebului Nou.

Continuare…

Început de StudentFest 2015: CONFLICT

Aflat la cea de-a 24-a ediţie, StudentFest reuneşte la Timişoara sute de tineri talentaţi din 15 domenii ale artei şi culturii, ajutându-i pe aceştia să-şi dezvolte abilităţile prin ateliere de lucru facilitate de artişti consacraţi, dar şi să-şi promoveze creaţiile sau conceptele.

Şi în 2015 se continuă conceptul început în anul 2012. Astfel, participanţii acestei ediţii vor lua parte la 7 zile intensive de workshopuri şi traininguri de creaţie la care s-au înscris în prealabil, iar publicul larg va avea ocazia apoi să urmărească ceea ce aceştia au învăţat şi creat. În acest an, evenimentele din ultimele 3 zile ale festivalului se vor desfăşura în curtea Facultăţii de Arte şi Design Timişoara, în locuri nonconformiste special amenajate pentru festival.

Continuare…

StudentFest caută artişti!

StudentFest va desfăşura anul acesta, în perioada 7-16 mai, cea de-a 24-a ediţie, sub tema CONFLICT. Festivalul oferă tinerilor artişti posibilitatea de a se exprima liber, de a se dezvolta profesional şi de a se promova. Astfel, dacă eşti tânăr artist şi cauţi o rampă de lansare, te poţi înscrie împreună cu creaţiile tale în cadrul StudentFest până în 17 aprilie.

Continuare…

Liliana Ionaşcu – pasiune şi măiestrie în crearea costumelor populare

Se cunoaşte faptul că veşmintele populare româneşti au devenit inspiraţie pentru designeri din lumea întreagă. Mulţi dintre creatorii de seamă ai lumii au folosit în creaţiile lor semne şi simboluri, culori şi broderii specifice portului popular. Ia românească a devenit un obiect vestimentar apreciat în ultimii ani de către doamnele şi domnişoarele din mediul urban.

Continuare…

”Viziuni” despre oraşele cu tradiţie ale judeţului continuă cu Bocşa

Luni seara a fost lansată la Biblioteca Germană ”Alexander Tietz” ediţia bilingvă a cărţii album „Bocşa: Viziuni/ Bokschan: Visionen”.

În urmă cu 4 ani a apărut proiectul ”Viziuni”, titlul generic al unei serii de cărţi dedicate principalelor oraşe din Caraş-Severin.

Prima carte din această serie a fost dedicată municipiului Reşiţa, acum aproximativ 4 ani.

Continuare…

Patru Festivaluri au pus “monopol” pe staţiunea Băile Herculane timp de 4 zile

Oraşul Băile Herculane a fost “supus” anul acesta unei acţiuni complexe de promovare a staţiunii de pe Valea Cernei prin alăturarea a patru evenimente cultural-sportive care au “monopolizat” timp de 4 zile staţiunea: Festivalul Internaţional de Escaladă, Festivalul Etniilor din Banat, Festivalul Răchiei din Banat, Târgul de Turism, în cadrul evenimentului denumit “Ziua Turismului Activ”.

Consiliul Judeţean Caraş-Severin îşi aruncă privirea şi spre ancestrala urbe a staţiunii Băii Herculane aprobând un Acord de parteneriat cu Consiliul Local Băile Herculane şi Asociaţia de Turism Băile Herculane.

Continuare…