Arhiva pentru categoria ‘Legislativ’:

Platforme online – lupta cu ştirile false, intimitate, competiţie corectă

Platformele online sporesc alegerile consumatorilor, dar legislaţia actuală trebuie actualizată pentru era digitală, spun deputaţii europeni într-un text nelegislativ adoptat recent.

Pentru a creşte protecţia consumatorilor şi intimităţii, valorificând, totodată, pe deplin potenţialul platformelor online, deputaţii cer Comisiei Europene:

Continuare…

Parlamentul îşi prezintă viziunea pentru viitorul Europei

Pentru a-şi creşte capacitatea de acţiune, a recăpăta încrederea cetăţenilor şi a întări economia zonei euro faţă de şocurile externe, UE trebuie să folosească deplin Tratatul de la Lisabona. Dar pentru a merge mai departe, UE are nevoie să se reformeze fundamental. Acesta a fost mesajul cheie în cele trei rezoluţii care explorează viitorul Uniunii Europene, aprobate de Parlamentul European, joi, 16 februarie.

Continuare…

Securitatea cibernetică în UE

PE aprobă regulile care ajută serviciile vitale să reziste ameninţărilor online

Firmele care oferă servicii esenţiale, cum ar fi pentru energie, transport, bănci şi sănătate, sau servicii digitale, cum ar fi motoare de căutare şi servicii de clouding, vor fi obligate să îşi îmbunătăţească capacitatea de a răspunde atacurilor cibernetice conform primelor reguli UE privind securitatea cibernetică, aprobate de deputaţii din PE.

Continuare…

Protecţia secretelor comerciale

Consiliul a adoptat directiva de stabilire a normelor pentru protecţia secretelor comerciale şi a informaţiilor confidenţiale aparţinând întreprinderilor din UE.

Decizia este urmarea unui acord la care s-a ajuns cu Parlamentul European la 15 decembrie 2015.

Directiva, care stabileşte măsuri comune de combatere a dobândirii, utilizării şi divulgării ilegale a secretelor comerciale, urmăreşte să asigure buna funcţionare a pieţei interne.

Continuare…

Alegeri PE: “Spitzenkandidaten”, praguri obligatorii, votul în străinătate

Parlamentul a spus recent, în propunerea sa oficială de modificare a legii electorale UE, că în campania pentru alegerile europene ar trebui să fie nominalizaţi oficial, la nivelul UE, candidaţi la poziţia de preşedinte al Comisiei Europene (“Spitzenkandidaten”). Aceşti candidaţi ar trebui să se prezinte în alegerile pentru PE individual şi să fie nominalizaţi cu cel puţin 12 săptămâni înainte de alegeri, se mai spune în text.

Continuare…

Copyright 2.0: de ce regulile existente trebuie aduse la zi

De multe ori, consumatorilor li se interzice accesul la conţinut online din cauza ţării în care încearcă să acceseze acest conţinut. Deputaţii europeni cer soluţii adecvate pentru o ameliorarea accesibilităţii transfrontaliere la servicii şi conţinut cu drepturi de autor. Pe 9 iulie, Parlamentul European a votat un raport întocmit de Julia Reda (Verzi/ALE, Germania) privind drepturile de autor.

Continuare…

Deputaţii îngrijoraţi de polarizarea statelor din Balcanii de Vest

Parlamentul European a votat recent rezoluţiile prin care a evaluat progresele reformelor în Serbia, Kosovo, Muntenegru şi în Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei. Deputaţii au subliniat provocările continue pe care le ridică statut de drept, corupţia, discriminarea, ritmul reformelor structurale şi polarizarea vieţii politice. Parlamentul a salutat reluarea discuţiilor la nivel înalt între Priştina şi Belgrad, subliniind că relaţiile lor trebuie să se normalizeze pe deplin.

Continuare…

Infracţiunile rutiere transfrontaliere

Parlamentul European a adoptat regulile actualizate referitoare la schimbul transfrontalier de date privind infracţiunile rutiere. Astfel, şoferii care vor încălca codul rutier în timp ce se află în alt stat membru UE nu vor mai putea scăpa de amendă. Regulile vor asigura un tratament egal aplicat şoferilor şi o îmbunătăţire a siguranţei rutiere. Ele se vor aplica şi în Marea Britanie, Irlanda şi Danemarca, în următorii doi ani.

Continuare…

Noi norme privind registrul de transparenţă

A fost lansată o nouă versiune a registrului de transparenţă al UE, care este rezultatul unui efort comun întreprins de Comisia Europeană şi de Parlamentul European. Această „a doua generaţie” a registrului pune în aplicare dispoziţiile acordului interinstituţional revizuit încheiat între Parlamentul European şi Comisia Europeană în aprilie 2014.

Continuare…

Drepturile consumatorilor în UE

Veşti bune pentru cei peste 507 milioane de consumatori din Europa: începând cu 13 iunie 2014, noua legislaţie a UE le va consolida drepturile pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Noua Directivă a UE privind drepturile consumatorilor, care în prezent a intrat în vigoare, consolidează drepturile consumatorilor, oriunde şi ori de câte ori aceştia îşi fac cumpărăturile în Europa – online sau în oraş. De asemenea, întreprinderile vor beneficia de aceste noi dispoziţii care creează un mediu concurenţial echitabil, astfel încât pentru comercianţi să fie mai puţin costisitor să îşi ofere produsele şi serviciile consumatorilor din alte state membre.

Continuare…