Prisma » Legislativ » Infracţiunile rutiere transfrontaliere

Infracţiunile rutiere transfrontaliere

Parlamentul European a adoptat regulile actualizate referitoare la schimbul transfrontalier de date privind infracţiunile rutiere. Astfel, şoferii care vor încălca codul rutier în timp ce se află în alt stat membru UE nu vor mai putea scăpa de amendă. Regulile vor asigura un tratament egal aplicat şoferilor şi o îmbunătăţire a siguranţei rutiere. Ele se vor aplica şi în Marea Britanie, Irlanda şi Danemarca, în următorii doi ani.

Noua bază legală aprobată

Modificările aprobate de Parlament asigură o nouă bază legală (siguranţa rutieră) pentru regulile privind schimbul de date, conform deciziei Curţii Europene de Justiţie din 6 mai 2014, care a stabilit că anterioara bază legală (cooperarea poliţiei) nu era corectă.

Marea Britanie, Irlanda şi Danemarca sunt incluse

Directiva anterioară nu se aplica în Marea Britanie, Irlanda şi Danemarca, dar schimbarea bazei legale le obligă să transpună noua directivă în legislaţiile lor naţionale în termen de doi ani de la intrarea ei în vigoare.

Infracţiunile care fac obiectul amenzilor transfrontaliere

Regulile privind schimbul transfrontalier de date guvernează modul în are statele membre UE schimbă între ele informaţii din registrele auto naţionale pentru a găsi şoferii pasibili de amenzi pentru următoarele infracţiuni transfrontaliere:

  • Depăşirea vitezei
  • Lipsa centurii de siguranţă
  • Trecerea pe roşu
  • Condusul sub influenţa alcoolului
  • Condusul sub influenţa drogurilor
  • Motociclişti care nu poartă cască de protecţie
  • Folosirea unei benzi interzise
  • Utilizarea ilegală a telefonului mobil sau a oricărui alt aparat de comunicare, în timpul condusului

Ce urmează

Acordul are nevoie de aprobarea formală a Consiliului de Miniştri. Regulile prezente rămân în vigoare până la 6 mai 2015, pentru a permite modificarea bazei legale înainte ca noua directivă să intre în vigoare.

PE – REF.: 20150206IPR21211

Spread the love


Scrieti un comentariu