Arhiva pentru categoria ‘Diaspora’:

Ziua Europei a fost marcată şi la Gyula, în Ungaria

Cu acest prilej, în data de 14 mai, Consulatul General al României în Ungaria a organizat o manifestare cultural-artistică la care a participat şi Ansamblul folcloric „Bârzava” al Primăriei Municipiului Reşiţa, coordonat de Maria Aghescu, precum şi Ansamblul de dansuri populare şi trupa de teatru amator ale Liceului Nicolae Bălcescu din Gyula.

Continuare…

Camera de Comerţ a României în Italia, persoană juridică italiană, va întări colaborarea cu instituţiile statului român

Roma, 15 iulie 2014 – Conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie a României în Italia (CCIRO Italia) s-a întrunit în data de 12 iulie 2014 şi a luat următoarele decizii:

  • În urma comunicatului a Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) din data de 3 iulie prin care CCIR a anunţat retragerea împuternicirii domnului Eugen Terteleac de reprezentant al CCIR în Italia, CCIRO Italia renunţă la rândul său la reprezentarea în Italia a sistemului cameral românesc. CCIRO Italia este persoană juridică italiană, înregistrată în 21 iunie 2013, cu titulatura de “Camera di Commercio e Industria della Romania in Italia”, cod fiscal 97763350580, cu sediul în Via Cola di Rienzo 212, Roma şi constituita conform obiectivelor statutare ale Asociaţiei Românilor din Italia din anul 2003. Continuare…

„Limba română în lume”

Guvernul României a aprobat propunerea MEN de a organiza prima conferinţă anuală „Limba română în lume”.

Guvernul României a aprobat în şedinţa de miercuri, 2 iulie, Memorandumul privind organizarea conferinţei anuale „Limba română în lume”. În anul 2014, evenimentul se va desfăşura în Arizona, Statele Unite ale Americii, la Arizona State University, în perioada 9-13 octombrie.

Continuare…

Forumul economic România – Italia de la San Salvo

ROMA, 17 martie 2014 – Forumul economic România – Italia organizat sâmbătă, 15 martie, la San Salvo (provincia Chieti in Abruzzo) a fost unul deosebit: evenimentul nu a avut doar o tematică economică, nu s-a vorbit numai despre cifre, procente, oportunităţi economice, fonduri europene, etc. Organizat de asociaţia socio-culturală Decebal din San Salvo, asociaţie parteneră a CCIRO Italia, evenimentul a început cu un moment cu totul special: un cor de copii români şi italieni au intonat imnul celor două ţări, România şi Italia.

Continuare…

Accesul cetăţenilor români pe piaţa muncii din Spania

În perspectiva apropiatei liberalizări – de la data de 1 ianuarie 2014 – a accesului cetăţenilor români pe pieţele naţionale ale muncii în statele europene care încă menţin restricţii, printre care şi Spania, Ambasada doreşte să reamintească următoarele informaţii utile, reconfirmate în cadrul discuţiilor oficiale derulate cu autorităţile spaniole competente:

Continuare…

Carnavalul Florilor la Biserica Albă (Karneval Cveća u Beloj Crkvi)

În perioada 24-30 iunie, la Biserica Albă (la Bela Crkva, Serbia), a fost mare sărbătoare: „Sărbătorea Florilor”. La doar 90 de km de Reşiţa şi 110 km de Timişoara. Încet-încet, „Festivalul Florilor” s-a transformat în „Carnavalul Florilor”. Cum a primit sărbătoarea acest nume? Cineva mai în vârstă spunea că pe vremuri la această sărbătoare erau multe flori, standuri pline, flori şi iarăşi flori. În prezent doar în a doua zi a sărbătorii, marţi seara, a fost deschisă o expoziţie de cactuşi, iar sâmbătă, unele dintre exponatele Carnavalului au fost împodobite cu flori. Să nu uităm că sărbătoarea a debutat când Biserica Albă se afla în „Imperiu”, în urmă cu mai mult de 150 de ani (de când se susţine că se sărbătoresc florile), când populaţia de etnie germană era cea mai numeroasă în localitatea Biserica Albă. Totuşi, trebuie să apreciem că tradiţia a fost păstrată de sârbi şi de celelalte etnii care trăiesc aici. Esenţa acestei sărbători este tocmai multietnicitatea şi multiculturalitatea. Organizatorii se mândresc cu aceste deziderate, doar suntem în Banat.

Continuare…

Românii din Banatul Sârbesc au învins istoria. Sunt mai români decât românii!

Românii din Serbia fac tot ce pot ca să păstreze tradiţiile şi limba naţională în zona unde trăiesc de generaţii. Deşi istoria i-a lăsat în Banatul Sârbesc, aceştia gândesc şi se roagă româneşte. Numărul românilor din Banatul Sârbesc scade pe an ce trece. Cu toate astea, cei care trăiesc peste graniţele ţării nu îşi uită originile şi limba şi fac toate eforturile pentru a transmite din tată în fiu obiceiurile şi graiul românesc. Copiii lor, deşi din ce în ce mai puţini, încep să înveţe carte în limba română. Abia din clasa a cincea au profesori sârbi. Tradiţiile se transmit, aşa cum spun românii din Serbia, mai ales prin folclor, prin muzica populară care răsună în casele lor.

Continuare…

38 de fete luptă pentru coroana de “Miss România în Italia

Sâmbătă 21 iulie şi duminică 22 iulie, la parcul de distracţii Rainbow Magic Land din Valmontone, va avea loc concursul de frumuseţe [www.gazetaromaneasca.com]“Miss România în Italia”. Spectacolul va începe, în ambele zile, la ora ora 21.00. Prezentatoarea evenimentului va fi Ramona Bădescu, a cărei prezenţă ne-a fost confirmată şi de către organizatori. Din juriu va face parte şi primarul oraşului Valmontone, gazda concursului. Continuare…

Sistemul Special al Angajaţilor Români în Spania

Muncitorii români din Spania, care îngrijesc vârstnici la domiciliu, nu mai plătesc de anul acesta cotizaţii către stat. Este o degrevare care ajută câteva sute de mii de cetăţeni români care lucrează în servicii în Spania.

Guvernul spaniol a decis ca de la 1 ianuarie 2012, cetaţenii români care sunt îngrijitori/infir-mieri la domiciliu, nu mai sunt obligaţi să plă-tească nicio cotizaţie către stat. Această obli-gaţie îi revine de acum înainte angajatorului. Până în acest moment, legislaţia era confuză. Nu există o reglementare clară privind obligati-vitatea angajatorilor de a plăti în totalitate cotizaţiile, aşa că în cele mai multe situaţii, îngrijitorii erau cei care plăteau cotizaţiile.

Continuare…