Prisma » Cultură » Românii din Banatul Sârbesc au învins istoria. Sunt mai români decât românii!

Românii din Banatul Sârbesc au învins istoria. Sunt mai români decât românii!

Românii din Serbia fac tot ce pot ca să păstreze tradiţiile şi limba naţională în zona unde trăiesc de generaţii. Deşi istoria i-a lăsat în Banatul Sârbesc, aceştia gândesc şi se roagă româneşte. Numărul românilor din Banatul Sârbesc scade pe an ce trece. Cu toate astea, cei care trăiesc peste graniţele ţării nu îşi uită originile şi limba şi fac toate eforturile pentru a transmite din tată în fiu obiceiurile şi graiul românesc. Copiii lor, deşi din ce în ce mai puţini, încep să înveţe carte în limba română. Abia din clasa a cincea au profesori sârbi. Tradiţiile se transmit, aşa cum spun românii din Serbia, mai ales prin folclor, prin muzica populară care răsună în casele lor.

„În cea mai mare parte, tradiţiile se păstrează prin viu grai, de la părinţi la copii, mai ales prin folclor, cântec, muzică populară. În acest sens pot să vă spun că săptămâna viitoare vom avea patru zile de festival, un festival aflat la cea de-a 52-a ediţie. Pe lângă acestea, avem şi instituţii importante, precum Institutul de Cultură al Românilor din Serbia, biblioteci unde primim multe cărţi din România. Nu în ultimul rând, Biserica este un pilon al menţinerii tradiţiilor şi culturii româneşti”, a declarat Ionel Miat pentru „Express de Banat”. Acesta este reporter la ziarul săptămânal „Libertatea”, repartizat românilor de peste tot din Serbia. Ba mai mult, câteva exemplare sunt aduse chiar şi la Reşiţa.

„Dacă vorbim despre Biserică, trebuie să spunem că sărbătorile mari, precum Paştele sau Crăciunul, se serbează, de când mă ştiu eu, aici. La şcoală, din păcate, avem doar până la clasa a patra cursuri în limba română, şi acolo puţini copii. Sunt şi părinţi români care înscriu copiii din clasa întâi la secţia sârbă. Eu mă simt român şi îmi pare bine!”, susţine Iancu Murărescu, un localnic din Sărcia, o localitate sârbească din apropierea graniţei cu România.

Sacrificiu pentru conservare

Pentru că vremea trece repede peste istorie, unii dintre localnici se simt responsabili să îi mobilizeze pe oameni şi să le explice de fiecare dată, atunci când au ocazia, că cele mai importante sunt tradiţiile. Acestea trebuie păstrate cu mare grijă. „Primul lucru care m-a deranjat a fost să văd că românii işi dau copiii la şcoala în limba sârbă. Asta m-a împins din spate să pornesc, să le ridic moralul, să le aduc aminte ce sunt şi de unde sunt. Ce am reuşit vremea va arăta, dar eu cred că înaintăm, cu paşi mici, dar înaintăm”, crede Valeriu Moşescu, care este sufletul comunităţii de români din localitatea Sărcia.

Pentru a-şi păstra identitatea naţională, românii din Serbia se adună şi petrec împreună sărbătorile după obiceiurile româneşti. Adormirea Maicii Domnului a fost prăznuită şi de românii din Banatul Sârbesc, aşa cum o fac creştinii după calendarul îndreptat. După cum ştim, sârbii merg după calendarul vechi şi vor sărbători praznicul Adormirii Maicii Domnului abia peste 12 zile.

Tot ca să îi încurajeze în păstrarea tradiţiilor, preotul parohiei “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, Petru Berbentia, se deplasează ori de câte ori este invitat la comunitatea de români din Sărcia. În plus, acesta le donează cărţi şi îi ajută să înfiinţeze în localitate o bibliotecă. „Facem eforturi să înfiinţăm aici o bibliotecă în limba română, pentru că nu există aşa ceva. În acest fel, oamenii vor putea să vină şi să ia o carte de fiecare dată când vor să citească”, a declarat, Petru Berbentia.

Spread the love


Scrieti un comentariu