Arhiva pentru categoria ‘Mediu’:

Acţiune de dezinsecţie în Reşiţa

Primăria Municipiului Reşiţa, Direcţia Investiţii şi Mobilitate Urbană Serviciul Gospodărie Urbană şi Mediu, anunţă acţiunea de dezinsecţie pe raza municipiului Reşiţa pentru combaterea ţânţarilor, muştelor şi căpuşelor, prin aplicarea de tratamente aeriene, concomitent cu tratamentele aplicate de la sol, care se va desfăşura după cum urmează:

Continuare…

Respectarea regulilor de prevenire şi stingere a incendiilor

Având în vedere începerea lucrărilor agricole de primăvară, intensificarea turismului, apropierea sărbătorilor religioase, precum şi executarea unor reparaţii la instalaţii, aprovizionarea cu carburanţi necesari lucrărilor agricole, toţi cetăţenii Municipiului Reşiţa trebuie să respecte regulile de prevenire şi stingere a incendiilor:

Continuare…

Colectarea selectivă a deşeurilor menajere

Colectarea selectivă este una dintre etapele esenţiale ale unui management modern al deşeurilor menajere, în vederea transformării lor în produse utile. Aproape toate materialele care intră în compoziţia deşeurilor, precum hârtia, sticla, ambalajele din plastic sau cutiile metalice, pot reprezenta obiectul procesului de colectare selectivă şi apoi de valorificare.

Continuare…

Tăieri ilegale de arbori în pădurile Reşiţei

A realizat Garda Forestieră Timişoara controale pentru prevenirea tăierilor ilegale de arbori în pădurile Reşiţei?

Grupul Ecologic de Colaborare Nera, (detalii pe www.gecnera.ro, www.facebook.com/GECNERA), a monitorizat în ultimele 11 luni tăierile de arbori în parcele de pe Dealul Cioara; deasupra caselor de pe strada Murelor şi în zona Minda, toate situate în imediata apropiere a Municipiului Reşiţa. Modul haotic de realizare a acestor tăieri, precum şi informaţiile furnizate de cetăţeni sau apărute în presa locală, au dat senzaţia că este vorba tăieri ilegale de arbori.

Continuare…

Monitorizarea calităţii apei potabile în mediul public, distribuită prin sistem centralizat şi fântâni publice

Monitorizarea se efectuează conform normelor sanitare în vigoare: Legea 458/2002 Republicată şi H.G. 974/2004 completată şi modificată de HG. 342/2013, în care se stipulează modul cum se va face monitorizarea calităţii apei atât de către producător – distribuitor, cât şi de către D.S.P.-uri.

Monitorizarea se efectuează în funcţie de cantitatea de apă distribuită şi de numărul de locuitori care sunt alimentaţi din sursa respectivă. Monitorizarea înseamnă supravegherea calităţii apei prin urmărirea permanentă a unor parametri de calitate a apei cum sunt: indicatori microbiologici, indicatori chimici şi parametrii indicatori atât la plecare de la staţia de tratare cât şi la consumator (puncte de recoltare stabilite aleatoriu).

Continuare…

Scrisoare deschisă ref. încetarea tăierii arborilor şi a distrugerii zonelor verzi ale municipiului

Reşiţa, 21.12.2015

Către Primăria Muncipiului Reşiţa
În atenţia Domnului Ioan Crina, Viceprimar

Scrisoare deschisă

Ref. Încetarea tăierii arborilor şi a distrugerii zonelor verzi ale municipiului. Solicitare dezbatere publică pentru Registrul local al spaţiilor verzi din Reşiţa

Stimate domnule Ioan Crina,

De mai multi ani asistam la o agresiune constanta asupra spatiului urban, asupra zonelor verzi si mediului, asupra patrimoniului cultural din Resita si nu numai.

Continuare…

Locaţiile unde a fost deplasată aparatura mobilă pentru determinarea calităţii aerului în primul semestru al anului 2015, precum şi concluziile rezultate

Determinarea calităţii aerului presupune cel puţin măsurarea concentraţiilor unor poluanţi de bază ai aerului: pulberi în suspensie, dioxid de azot, dioxid de sulf, monoxid de carbon, ozon, plumb. Există câteva aspecte privind măsurarea concentraţiilor poluanţilor atmosferici: sensibilitatea metodelor analitice, rezoluţia spaţială, rezoluţia temporală. Modalitatea cea mai uzitată pe plan mondial pentru a face acest lucru este implementarea unei reţele de puncte fixe de măsurare care să asigure o rezoluţie spaţio-temporală corespunzătoare. De exemplu, Japonia are circa 2000 de staţii automate fixe de monitorizare a calităţii aerului, în timp ce Germania şi SUA deţin fiecare câte 600 de asemenea staţii. Continuare…

Structurile RNP Romsilva aprobă tăieri de arbori în PN Semenic – Cheile Caraşului inventând calamitarea pădurii

Grupul Ecologic de Colaborare Nera, organizaţie nonguvernamentală, apolitică şi nonprofit şi-a exprimat printr-un recent comunicat de presă (detalii pe Facebook) protestul faţă tăierile de arbori din mijlocul zonei de protecţie integrală aferentă cantonului silvic Jervani de pe teritoriul administrat de Ocolul Silvic Reşiţa. Respectiva locaţie este definită ca zona de protecţie integrală la pag. 20 a proiectului de Plan de Management al Parcului Naţional Semenic Cheile – Caraşului, document care are avizul consiliului ştiinţific al Parcului şi al factorilor direct interesaţi din sistem.

Continuare…

Proiectul Cascada Bigăr

În perioada 15 aprilie – 14 septembrie 2014 GEC Nera implementează proiectul Cascada Bigăr, promotor pentru creşterea gradului de acceptare al Parcului Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa la nivelul comunităţilor locale finanţat de către Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România prin programul Spaţii Verzi ANP.

În cadrul implementării proiectului se va sărbători în data de 22 mai a.c, începând cu ora 11.00, la Sala Cazino a Teatrului Vechi „Mihai Eminescu” din Oraviţa, ZIUA INTERNAŢIONALĂ A BIODIVERSITĂŢII cu următoarea agendă:

Continuare…

Trei generaţii, o singură dorinţă: sănătatea pământului

Marţi, 08.04.2014, la iniţiativa şi în organizarea Asociaţiei LAURAS, entitate deja cunoscută în comunitatea oraşului Anina ca un actor activ în viaţa socială, s-a desfăşurat un proiect interesant, chiar inedit, având ca titulatură „Trei generaţii, o singură dorinţă: sănătatea pământului”.

Continuare…