Prisma » Civica » Scrisoare deschisă către consilierii municipiului Reşiţa,

Scrisoare deschisă către consilierii municipiului Reşiţa,

Fabrica de Confectii Resita

Reşiţa, 08.05.2017

Dragii noştri consilieri,

Vă adresez această scrisoare deschisă cu scopul de a vă transmite un simplu mesaj: NU MUTILAŢI ORAŞUL ACESTA! Mai exact mă refer la investiţia LIDL din zona Kaufland şi o spun din 3 considerente:

  1. După cum se poate vedea şi în poza de mai jos, din punct de vedere arhitectonic, clădirea se încadrează perfect în peisaj. Partea stângă a clădirii este aproximativ de aceeaşi înălţime cu hala Câlnicel de lângă ea, iar casa scărilor are înclinaţia astfel încât face trecerea către următorul regim de nivel, al blocului de peste drum. Trebuie să fii lipsit complet de simţul esteticului să îţi închipui că dărâmarea acestei clădiri şi ridicarea unui “hangar” din panouri în spatele căruia va rămâne totuşi un corp de clădire, nu înseamnă mutilarea zonei din punct de vedere estetic.
  2. Nu sunt Reşiţean de origine, dar trăind aici câţiva ani am înţeles că natura acestui municipiu este una de oraş industrial. Păi, “Confecţiile” fac parte din el. Fac parte din istoria oraşului, din sufletul lui. Dacă nu vom reuşi să vedem şi aceste aspecte de simbolistică ale oraşului şi să le valorificăm, nu îl vom readuce la viaţă, ci va rămâne “mort” aşa cum îl cred unii.
  3. Uitaţi-vă puţin numai la câte etaje sunt în clădirea care ar urma să fie dărâmată, uitaţi-vă câte geamuri sunt la fiecare etaj şi apoi gândiţi-vă câte spaţii comerciale pot fi acolo, câte birouri, etc. Clădirea în configuraţia actuală poate servi pe viitor la atât de multe scopuri, atât de variate afaceri şi implicit susţine foarte multe locuri de muncă. Dacă acea clădire se dărâmă şi se face un singur magazin, poate vor fi angajate persoane cat degetele unui om, hai poate doi. Păstrând-o aşa, putem avea pe viitor sute de angajaţi acolo, clădirea fiind construită solid putând susţine de la afaceri de tip birou (partea stângă) şi până la activităţi productive cu utilaje de mari dimensiuni (partea dreaptă). Bineînţeles că proprietarii sunt disperaţi să găsească altă sursă de bani după ce Autoliv-ul se mută, dar asta nu este problema noastră a cetăţenilor sau a dumneavoastră. Felul în care trebuie analizată problema este unul cu bătaie lungă, iar aceasta investiţie nu ar însemna altceva decât să ne aruncăm în braţele primului investitor sosit şi să sacrificăm infrastructura existentă doar pentru a-i face pe plac.

Prin această scrisoare deschisă vreau doar să vă îndemn la responsabilitate. Văzând cum se desfăşoară lucrul în şedinţele de consiliu local ale Reşiţei, fie este consens general, fie seamănă mai mult cu o ceartă între două bande rivale. În ambele cazuri consilierii dau mai mult dovadă de obedienţă, decât de susţinerea propriilor convingeri. Nu uitaţi că fiecare dintre dumneavoastră poartă responsabilitatea votului propriu, iar această responsabilitate morală nu poate să v-o ia de pe umeri nici cel care v-a pus în funcţie şi nici partidul din care faceţi parte. Ţin să vă reamintesc că suntem cu ochii pe voi şi dacă în trecut, iniţiative în defavoarea oraşului s-au ratificat prin deciziile Consiliului Local, fără ca să ştim nici în ziua de astăzi în beneficiul cui, de data asta nu va mai fi aşa. Vom urmări fiecare pas şi vom face public, cine a fost pentru mutilarea acestui oraş. O vom face prin mijloace de socializare şi pe alte căi, oricât de părtinitoare ar fi presa locală.

În concluzie, dragi consilieri, vă îndemn cu responsabilitate: NU MUTILAŢI ACEST ORAŞ!

Cu stimă,
Un simplu cetăţean,
Claudiu Vişan

Fabrica de Confectii Resita

Spread the love

  1. Einar says:

    Sînt un resitean dar care nu mai sta de mult în Resita. Totusi urmaresc evolutia si …. devolutia acestui oras care defapt îmi este oras natal. Întrebarea pe care mi-o pun este, oare de ce este nevoie de a împaienjeni România (nu numai Resita) cu aceste concerne discount nemtesti care comercializeaza 90% otrava comestibila saturata de conservanti, întaritoare de gust, E-uri, carne ce nu este carne, brînza ce nu este brînza ci produse chimice de laborator, legume si fructe infestate de pesticide ce se coc în containere pe cargouri peste mari si oceane în timp ce România are suficiente produse bio autohtone de cea mai buna calitate? Oare edilii politici ce aproba construirea acestor mizerii discount nemtesti, se gîndesc si la sanatatea cetateanului care-i voteaza sau numai la propriul buzunar? Si acum, culmea ironiei! Locuiesc din 1990 în Germania în Localitatea Duisburg, Am lînga mine magazinul Ardealul si ma hranesc 100% numai cu produse alimentare 100% Românesti, indiferent ca e pîne sau mici, cascaval afumat sau zacusca, Bere Timisoreana în pet de 2,5 litri sau pufarine! Singurul lucru ce cumpar din aceste discounturi gen Netto, Lidl, Aldi e….. hîrtia igienica.

Scrieti un comentariu