Arhiva pentru categoria ‘Ştiinţă’:

Staţia spaţială orbitală lunară

La zeci de ani de la punerea primului dar şi ultimului om pe Lună, NASA intenţionează să construiască Platforma orbitală lunară în anii 2020.

Aşa cum se reflectă în Campania de Explorare a NASA, următorul pas în zboruri spaţiale cu echipaj este stabilirea prezenţei SUA în spaţiul cislunar prin desfăşurarea unei platforme lunare orbitale – Lunar Orbital Platform-Gateway (LOP-G), potrivit unui comunicat al agenţiei. Împreună cu Sistemul de lansare spaţială (SLS) şi Orion, staţia sau „poarta” lunară este esenţială pentru avansarea şi susţinerea obiectivelor de explorare a spaţiului cu echipaj uman şi reprezintă punctul unificator al arhitecturii noastre pentru operaţiunile cislunare umane, accesul la suprafaţa lunară şi misiunile pe Marte, potrivit sursei citate.

Continuare…

NASA trimite un elicopter pe Marte

„Mars Helicopter”, un elicopter mic, autonom, va călători cu misiunea Mars 2020 Rover a NASA, a cărei lansare este programată în iulie 2020, pentru a demonstra viabilitatea şi potenţialul vehiculelor mai grele decât aerul pe planeta roşie, au anunţat recent oficialii agenţiei spaţiale americane. Dacă va fi o reuşită, ar fi prima oară când omenirea a deplasat un elicopter pe o altă planetă. Continuare…

China este pregătită pentru plasarea unui vehicul robotizat în partea îndepărtată a Lunii

În partea doua a acestui an, partea îndepărtată (numită şi partea nevăzută) a Lunii va primi primul său vizitator robotic – landerul Chang’e. Un înalt oficial de la Academia Tehnologiei Spaţiale din China (CAST), a declarat că misiunea sondei lunare Chang’e-4 se va desfăşura în două faze iar aceasta va ajunge, pentru prima oară în istoria explorării satelitului natural, în partea îndepărtată a Lunii.

Continuare…

Platforma Bartolomeo pentru acces comercial la ISS

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi Airbus au semnat un acord de parteneriat comercial pentru construirea, lansarea şi operarea platformei comerciale „Bartolomeo” – noua facilitate externă pentru sarcini utile dezvoltată de Airbus şi care va fi ataşată la modulul European Columbus al Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) la mijlocul anului 2019.

Continuare…

Falcon Heavy, cea mai puternică rachetă operaţională din lume, a plecat spre Marte

Pe 16 iulie 1969, o rachetă impozantă, Saturn 5, a ridicat de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida al NASA cei trei astronauţi ai misiunii Apollo 11 în spaţiu. Buzz Aldrin şi Neil Armstrong au pus piciorul pe lună patru zile mai târziu.

În 6 februarie 2018, de pe această platformă istorică – folosită anterior pentru misiunile Apollo Moon ale NASA şi zborurile navetelor spaţiale – a plecat Falcon Heavy, prima lansare test a unei rachete uriaşe dezvoltată de SpaceX.

Continuare…

Nava spaţială VSS Unity

Nava spaţială dezvoltată de Virgin Galactic, SpaceShipTwo, cunoscută sub numele de VSS Unity, a încheiat al şaptelea zbor planat fără propulsoare, în 11 ianuarie, deasupra deşertului Mojave, California, au declarat reprezentanţii companiei.

Virgin Galactic este o companie care îşi propune să ofere zboruri suborbitale în spaţiu clienţilor plătitori. Este condusă de Richard Branson, un antreprenor britanic.

Continuare…

„New Frontiers”

NASA a selectat cei doi finalişti pentru programul său de misiuni robotizate „New Frontiers” – nava spaţială Comet Astrobiology Exploration Sample Return (CAESAR), care este proiectată să aducă pe Pământ materialele extrase dintr-o cometă şi Dragonfly dual quadcopter, proiectat pentru a zbura în atmosfera celei mai mari luni a lui Saturn, Titan.

Continuare…

Voyager 1 a pornit propulsoarele de rezervă pentru prima dată din 1980

Voyager 1, cea mai îndepărtată de Pământ şi cea mai rapidă navă spaţială a NASA, este singurul obiect realizat de oameni prezent în spaţiul interstelar, mediul între stele.

Lansată în 1977, nava se găseşte în prezent la 21 miliarde de kilometri de Pământ, de aproximativ 141 de ori distanţa dintre Pământ şi Soare. De fapt, a trecut dincolo de sistemul nostru solar în spaţiu interstelar. Cu toate acestea, încă putem comunica cu Voyager şi la această distanţă.

Continuare…

Un rover care ar putea explora Pluto “ţopăind” pe suprafaţă

La doi ani după istoricul zbor al sondei New Horizons în apropierea lui Pluto, Global Aerospace Corporation (GAC), o companie care desfăşoară activităţi de cercetare şi dezvoltare aerospaţială, a propus o misiune pentru studiul acestei planete pitice, la simpozionul NASA Innovative Advanced Concepts (NIAC) 2017 din Denver, Colorado, desfăşurat între 25 şi 27 septembrie.

Continuare…

Flotă de nanosateliţi pentru studiul asteroizilor

Asteroizii sunt unele dintre cele mai vechi şi mai neperturbate obiecte din sistemul nostru solar. Aceste miniaturizate lumi orbitează în jurul Soarelui de la formarea sistemului solar cu aproximativ 4.5 miliarde de ani în urmă.

Se estimează că peste un milion de „bolovani” sunt aglomeraţi în centura principală de asteroizi situată la jumătatea distanţei dintre Marte şi Jupiter. Şi din când în când, unul dintre ei ajunge să iasă din orbită.

Continuare…