Arhiva pentru categoria ‘Mediu’:

NASA a lansat Parker Solar Probe într-o călătorie istorică pentru a „atinge” Soarele

Misiunea sondei Parker Solar Probe va revoluţiona înţelegerea noastră despre Soare, sigura stea accesibilă în prezent omenirii, ale cărei condiţiile schimbătoare se pot propaga în sistemul solar, afectând Pământul şi alte lumi. Parker Solar Probe va călători prin atmosfera Soarelui mai aproape de suprafaţă decât orice altă navă spaţială până acum, unde se va confrunta cu o temperatură extremă şi radiaţii intense, şi, în cele din urmă, va oferi omenirii primele observaţii culese din apropierea unei stele.

Continuare…

RemoveDebris, misiune experiment pentru înlăturarea deşeurilor spaţiale

Primul experiment conceput pentru a demonstra viabilitatea eliminării active a deşeurilor spaţiale de pe orbita Pământului a ajuns la Staţia Spaţială Internaţională cu ajutorul capsulei Dragon dezvoltată de SpaceX.

Continuare…

Sere pentru Luna şi Marte

Un satelit programat pentru lansare în cursul acestui an va efectua experimente legate de creşterea plantelor, atât în gravitaţie lunară cât şi marţiană.

Nava spaţială se numeşte Eu:CROPIS – scurtare pentru Euglena and Combined Regenerative Organic-food Production in Space. Eu:CROPIS este un experiment al Centrului Aerospaţial German (Deutsches Zentrum für Luft und Raumfahrt; DLR) dezvoltat cu scopul de a studia producţia de alimente în spaţiu, în sprijinul viitoarelor misiuni spaţiale de lungă durată cu echipaj. Principala sarcină utilă a navei spaţiale o reprezintă două sere, fiecare concepută ca un sistem cu circuit închis, sub presiune, care simulează condiţiile de mediu ale Lunii sau ale lui Marte. Numeroase camere şi senzori instalate la bord vor observa creşterea legumelor (tomate) în spaţiu.

Continuare…

OSIRIS-Rex a ajuns la Kennedy Space Center

Prima navă spaţială a NASA proiectată să aducă un fragment de asteroid pe Pământ a ajuns de vineri, 20 mai, la Centrul Spaţial Kennedy din Florida, unde au început pregătirile finale înainte de lansarea sa în luna septembrie.

Numită OSIRIS-REx (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security – Regolith Explorer), ea va fi supusă unor teste finale şi alimentată cu combustibil înainte de a fi mutată pe rampa de lansare. Misiunea are un interval de lansare (fereastră de lansare) de 34 de zile, care începe în 8 septembrie, ziua stabilită iniţial pentru începerea călătoriei.

Continuare…

Axa Lunii s-a deplasat cu 6 grade, acum 3 miliarde de ani

Un studiu publicat recent prezintă descoperirea unui eveniment rar – Luna Pământului s-a deplasat încet de la axa sa de rotaţie iniţială, în urmă cu aproximativ 3 milioane de ani. Simplu spus, nu s-a aflat mereu pe axa de rotaţie din prezent.

Aceasta constatare, care se bazează pe o analiză a distribuţiei apei îngheţate aflate în apropiere de polul nord şi sud lunar, aruncă o nouă lumina asupra structurii şi evoluţiei Lunii, şi oferă, de asemenea, indicii despre locul de unde a venit apa Pământului, au spus cercetătorii.

Continuare…

ExoMars a pornit către Planeta Roşie

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a lansat spre Marte misiunea ExoMars 2016. În parteneriat cu Agenţia Spaţială Federală din Rusia, aceasta este prima misiune ESA cu obiectivul planeta roşie, după Beagle-2, în 2003.

Continuare…

Un mic asteroid trece aproape de Pământ, în 8 martie

Un mic asteroid (cu deschiderea de 30 metri), care în urmă cu doi ani a zburat la o distanţă confortabilă de aproximativ 2 milioane de kilometri de Pământ, se va apropia în condiţii de siguranţă de planeta noastră din nou, în 8 martie.

În timpul acestei treceri, asteroidul 2013 TX68 se va afla la o distanţă de aproximativ 5 milioane kilometri de planeta noastră, potrivit ultimelor estimări. Este posibil ca distanţa să fie mai mică, dar fără a pune, în nici un fel, Pământul în pericol, asigură specialiştii NASA. Continuare…

Smith Cloud va lovi galaxia Calea Lactee (în 30 milioane de ani)

Un nor gigant de gaz invizibil se deplasează spre Calea Lactee cu peste un milion de kilometri pe oră iar coliziunea va duce la o explozie similară celor în care se formează stele. Astronomii cred că va lovi unul dintre braţele spiralei galaxiei la un unghi de 45 grade iar impactul poate produce o explozie în care se vor forma mii de stele sau o superaglomerare de hidrogen neutru. Din fericire, coliziunea nu se va întâmpla mai devreme de aproximativ 30 milioane de ani.

Continuare…

Răsărituri şi apusuri de soare albastre pe Pluto

Răsăriturile şi apusurile de soare de pe Pluto par albastre, un efect al ceţii subţiri care învăluie mica planetă, potrivit noilor imagini publicate de misiunea NASA, New Horizons.

Luate în timpul zborului la distanţa cea mai mică faţă de sistemul Pluto, în 14 iulie, imaginile au fost prelucrate pentru a arăta cât mai apropiat posibil de imaginea pe care o vede un observator virtual aflat pe suprafaţa lui Pluto.

Rezultatul este o imagine uimitoare care arată un inel de ceaţă albastră în jurul planetei pitice, pe fundalul negru al spaţiului.

Continuare…

NASA confirmă că a găsit dovezi privind prezenţa apei în stare lichidă pe Marte

Observaţiile recente ale caracteristicilor de suprafaţă, cunoscute sub numele de linii recurente în pantă (recurring slope lineae – RSL), au confirmat prezenţa apei în stare lichidă pe Marte. Existenţa apei la suprafaţa planetei poate avea implicaţii profunde în căutarea vieţii, atât vechi cât şi actuale, pe Marte, dar reprezintă şi o resursă necesară într-o viitoare misiune cu echipaj uman.

Observaţiile anterioare ale RSL, descoperite pentru prima dată în 2010, au reprezentat pentru mulţi oameni de ştiinţă punctul de plecare în formularea teoriei potrivit căreia ele pot fi rezultatul apei care curge pe suprafaţa marţiană. Teoria apei curgătoare se bazează pe factori cum ar fi aspectul RSL în anumite perioade ale anului, cu linii închise la culoare care par să curgă pe diverse pante înclinate în timpul sezoanelor calde, când temperaturile cresc peste -23 grade Celsius, şi, ulterior, se estompează în perioadele reci.

Continuare…