Prisma » Mediu » Răsărituri şi apusuri de soare albastre pe Pluto

Răsărituri şi apusuri de soare albastre pe Pluto

Rasarit de soare albastru pe Pluto

Răsăriturile şi apusurile de soare de pe Pluto par albastre, un efect al ceţii subţiri care învăluie mica planetă, potrivit noilor imagini publicate de misiunea NASA, New Horizons.

Luate în timpul zborului la distanţa cea mai mică faţă de sistemul Pluto, în 14 iulie, imaginile au fost prelucrate pentru a arăta cât mai apropiat posibil de imaginea pe care o vede un observator virtual aflat pe suprafaţa lui Pluto.

Rezultatul este o imagine uimitoare care arată un inel de ceaţă albastră în jurul planetei pitice, pe fundalul negru al spaţiului.

Deoarece ceaţa este atât de subţire, nu este clar dacă o persoană pe suprafaţa lui Pluto ar putea vedea culoarea albastră în timpul zilei, a spus omul de ştiinţă Carly Howett, implicat în misiunea New Horizons.

Cercetătorul principal Alan Stern a spus că oamenii de ştiinţă care lucrează la această misiune folosesc cele mai noi date pentru a determina dacă cerul albastru poate fi văzut în orice moment din zi pe suprafaţa planetei.

“Cine s-ar fi aşteptat la un cer albastru în Centura Kuiper? E superb”, a spus Stern.

Ceaţa de culoare albastră nu are doar o valoare estetică. Ea, de asemeanea, ajută oamenii de ştiinţă să identifice compoziţia ei.

“Un cer albastru de multe ori rezultă din împrăştierea luminii solare de către particule foarte mici”, spune Howett, într-un comunicat NASA. “Pe Pământ, aceste particule sunt molecule foarte mici de azot. Pe Pluto acestea par să fie mai mari – dar încă relativ mici – asemănătoare particulelor de funingine, pe care le numin tholine”.

“Tholinele” care tind să aibă o culoare roşiatică, sunt create prin ionizarea metanului şi azotului în atmosfera superioară a lui Pluto. Acest proces duce la recombinarea moleculelor, care cresc mai mari şi cad înapoi pe suprafaţa planetei, accentuând culoarea roşie a suprafeţei.

Cele mai recente date prezentate de agenţia americană mai arată şi plăci de apă îngheţată prezente pe suprafaţa lui Pluto. În mai multe locaţii, apa îngheţată este ascunsă de alte tipuri de gheaţă.

Spre surprinderea oamenilor de ştiinţă, plăcile de apă îngheţată au culoare roşu strălucitor. Este necesar un studiu suplimentar pentru a înţelege de ce este aşa.

“Noi nu înţelegem încă relaţia dintre apa îngheţată şi tholine cu pigmenţi roşcaţi de pe suprafata lui Pluto”, a spus un membru al echipei de oameni de ştiinţă, Silvia Protopapa.

Nava New Horizons este în prezent la 5 miliarde de kilometri de Pământ, cu toate sistemele operaţionale. Ea va transmite în continuare imaginile luate pe parcursul trecerii prin sistemul Pluto pe parcursul a aproximativ un an.

Rasarit de soare albastru pe Pluto

Spread the love


Scrieti un comentariu