Arhiva pentru categoria ‘Regional’:

Fondul forestier proprietate a statului şi privată în judeţul Caraş-Severin

Statistică efectuată comparativ privind împăduririle şi furtul de material lemnos

1. Introducere

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva este regie autonomă de interes naţional, aflată sub autoritatea statului, prin autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură şi are ca scop principal administrarea durabilă şi unitară a fondului forestier proprietate publică a statului.

Regulamentul de organizare şi funcţionare a Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, precum şi atribuţiile şi competenţele consiliului de administraţie şi ale directorului general sunt stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 229/2009.

Continuare…

Ministerul Mediului, complice al Romsilva în dispariţia Parcului Natural Semenic – Cheile Caraşului?

Grupul Ecologic de Colaborare Nera (GEC NERA); organizaţie nonguvernamentală, apolitică şi nonprofit (detalii pe www.gecnera.ro); a monitorizat în permanenţă procesul de elaborare al planului de management (PM) al Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului (PNSCC), proces care tinde să devină etern. Acest proces este în desfăşurare de 14 ani, încă de la înfiinţarea PNSCC, fără ca în momentul de faţă parcul să aibă un PM aprobat de Ministerul Mediului.

Continuare…

Duminica neamului românesc la Forotic

Duminică, 20 mai 2018, la Forotic în judeţul Caraş-Severin, a fost dezvelit şi sfinţit Monumentul Eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă în cele două războaie mondiale. Monumentul era acoperit cu tricolorul.

Înaintea începerii ceremoniei Primăria Comunei Forotic a oferit cocarde cu panglică tricoloră, care să marcheze acest eveniment, tuturor celor prezenţi.

Continuare…

Monumentul eroilor din Forotic

Duminică, 20 mai, a fost dezvelit şi sfinţit monumentul închinat eroilor din Forotic în cele două Războaie Mondiale. La inaugurarea acestui monument, amplasat în centru localităţii, au participat un sobor de preoţi în frunte cu Preasfinţitul Părinte Lucian Episcopul Caransebeşului, autorităţi judeţene, locale, civile şi militare.

Continuare…

Monitorizarea calităţii apei potabile în mediul public, distribuită prin sistemul centralizat şi instalaţii individuale de folosinţă publică

Direcţia de Sănătate Publică asigură supravegherea şi controlul monitorizării calităţii apei potabile în scopul verificării faptului că apa distribuită consumatorului se conformează la cerinţele de calitate şi nu creează riscuri pentru sănătatea publică.

Continuare…

Austrian Business Circle

ecoplus International Romania, Agenţia economică a Landului Austria Inferioară în România, împreună cu Secţia Comercială a Ambasadei Austriei la Bucureşti şi cu Clubul Economic German de Afaceri Banat au organizat joi 10 Mai la Timişoara, o nouă ediţie a evenimentului „Austrian Business Circle“.

Seara a avut ca focus noua revoluţie industrială, Industria 4.0, o viziune a ceea ce va însemna Industria 5.0 precum şi schimbările, provocările şi şansele pe care aceasta le aduce. Experţii în domeniu, au făcut o scurtă introducere în tema „automatizării industriale” şi a „digitalizării marketingului B2B”.

Continuare…

În Parcul Naţional Semenic Cheile – Caraşului pădurea este rasă bucată cu bucată

Grupul Ecologic de Colaborare Nera, organizaţie nonguvernamentală, apolitică şi nonprofit (detalii pe www.gecnera.ro ) a realizat o monitorizare a tăierilor de arbori de pe traseul Valea Topliţei situată în apropiere de zona Comarnic pe un domeniu administrat de RNP Romsilva.

Pe acest traseu o porţiune de cca 50 ha este tăiată la ras deşi locul tăierilor este plasat în Parcul Naţional Semenic Cheile – Caraşului. Aici s-a degradat grav ecosistemul forestier care ar trebui să fie protejat ca urmare a prevederilor Legii Ariilor Naturale Protejate. În acelaşi timp zona este un habitat aparţinând unui sit Natura 2000 din Reţeaua Europeană a Ariilor Naturale Protejate.

În aceste condiţii orice justificări de legalitate a tăierilor din partea RNP Romsilva nu pot să susţină ideea că o taiere la ras de 50 ha este o măsură de conservare compatibilă cu scopul unui parc naţional.

Continuare…

Nesimţirea multor vizitatori şi nepăsarea autorităţilor oferă imagini jalnice pe traseele Parcului Natural Porţile de Fier

Grupul Ecologic de Colaborare Nera, organizaţie nonguvernamentală, apolitică şi nonprofit a realizat în data de 30 septembrie a.c., în cooperare cu Liceul Mathias Hammer din Anina, o monitorizare a activităţilor antropice care agresează patrimoniul Parcului Natural Porţile de Fier precum şi a stării infrastructurii de vizitare a parcului. În cadrul evenimentului au fost distribuite deasemenea publicaţii destinate informării corecte a grupurilor de vizitatori privind regulamentul parcului şi atracţiile turistice ale traseului. Activitatea s-a derulat pe un traseu cuprins între localitatea Coronini şi golful Mraconiei, cu intrare şi în rezervaţia naturală Cazanele Mari – Cazanele Mici de pe platoul Ciucaru Mare.

Continuare…

Informarea publicului… de dragul informării în cazul termocentralei de la Kostalac – Republica Serbia

Grupul Ecologic de Colaborare Nera, (detalii pe http://www.gecnera.ro/, www.facebook.com/GECNERA), a participat în data de 31 august a.c. la informarea publică organizată la Oraviţa de ministerele mediului din România şi Serbia, şi autorităţi din structura acestora, privind impactul transfrontalier de mediu a executării unei unităţi noi B 3 la Centrala termoelectrică Kostolac B – Republica Serbia.

Continuare…

Guvernul a aprobat ratificarea Acordului între România şi Republica Serbia în domeniul securităţii sociale

Guvernul a aprobat un proiect de lege pentru ratificarea Acordului între România şi Republica Serbia în domeniul securităţii sociale, semnat la Belgrad, la 28 octombrie 2016, document care are ca scop principal recunoaşterea şi totalizarea perioadelor de asigurare socială realizate pe teritoriul ambelor state, determinarea legislaţiei aplicabile în cazul lucrătorilor migranţi, egalitatea de tratament, precum şi exportul prestaţiilor.

Continuare…