Prisma » Cultură » Monumentul eroilor din Forotic

Monumentul eroilor din Forotic

Diplomă Forotic

Duminică, 20 mai, a fost dezvelit şi sfinţit monumentul închinat eroilor din Forotic în cele două Războaie Mondiale. La inaugurarea acestui monument, amplasat în centru localităţii, au participat un sobor de preoţi în frunte cu Preasfinţitul Părinte Lucian Episcopul Caransebeşului, autorităţi judeţene, locale, civile şi militare.

După sfinţirea monumentului a fost săvârşită şi o slujbă de pomenire pentru eroi, iar oficialităţile prezente au depus coroane şi au rostit alocuţiuni. Toţi cei prezenţi au mers în procesiune până la biserica parohială, în sunetul Fanfarei de la Grădinari. În curtea sfântului locaş s-a dezvelit o placă aniversară la 275 de ani de la zidirea bisericii.

Preasfinţitul Părinte Lucian, a sfinţit şi altarul de vară cu hramul „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din curtea bisericii, după care a săvârşit aici Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Părintelui paroh Constantin Milin, precum şi ctitorilor şi binefăcătorilor bisericii ierarhul le-a oferit Diploma de excelenţă „Episcop Elie Miron Cristea”.

La această zi de sărbătoare au fost prezenţi copii îmbrăcaţi în costume populare, de la şcoala din localitate, care au susţinut şi au recitat la final cântece şi poezii patriotice.

După slujbă a fost vizitată o colecţie etnografică, privată, ce se află în localitatea Forotic.

„Într-adevăr există aici o lucrare pastoral-misionară şi o activitate culturală foarte intensă. Am remarcat faptul că părintele paroh împreună cu profesorii de la şcoală au pregătit acest program artistic închinat Marii Uniri, cântecele şi poeziile rostite de către aceşti copii minunaţi. Am văzut că la Forotic există şi un muzeu al satului şi o felicităm pe doamna care a amenajat acest muzeu în casa preoţilor care au păstorit în urmă cu zeci de ani această parohie. Aici se găsesc costume populare tradiţionale, mobilier vechi, unelte din casele ţăranilor bănăţeni şi foarte multe documente şi fotografii care atestă existenţa credincioşilor pe aceste meleaguri, care au ştiut să ţină atât la biserică, cât şi la valorile tradiţionale. Aşadar, aici la Forotic avem şi tradiţie, dar şi o viaţă efervescentă din punct de vedere spiritual, misionar şi cultural”, a subliniat Preasfinţitul Părinte Lucian.

Comuna Forotic este situată în nord-vestul judeţului Caraş-Severin, la limita cu judeţul Timiş. Biserica parohială cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Ierarh Nicolae” din Forotic a fost construită între anii 1710-1743. În anul 1743 a fost binecuvântată de episcopul ortodox sârb Isaia Antonovici al Caransebeşului şi Vârşeţului însă prestolul nu a fost împodobit cu sfintele moaşte. În anul 2012, în luna iulie, Preasfinţitul Părinte Lucian a târnosit acest sfânt locaş.

Diplomă Forotic



Scrieti un comentariu