Arhiva pentru categoria ‘Economic’:

Prin Pasajul de Nord-Vest fără spărgătoare de gheaţă

Un alt punct de reper Arctic a fost atins recent, când o navă de marfă a finalizat singură un drum prin periculosul Pasaj de Nord-Vest (Northwest Passage).

Nava MV Nunavik, deţinută de firma de transport FEDNAV şi construită în Japonia, a plecat din Deception Bay, Canada, la 19 septembrie şi a depăşit Punctul Alaska Barrow, marţi, 30 septembrie. Nunavik a devenit prima navă de marfă care a navigat prin Pasajul de Nord-Vest, fără o escortă de spărgătoare de gheaţă. MV Nunavik este un vas de clasă polar, care poate străpunge un strat de gheaţă de aproape 1.5 metri grosime la o viteză de 3 noduri.

Continuare…

UE salută aderarea Rusiei la OMC după 18 ani de negocieri

După 18 ani de negocieri, Rusia aderă la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) devenind al 156-lea membru al acesteia. Această aderare este deosebit de importantă pentru UE, deoarece UE este primul partener comercial al Rusiei, iar Rusia este cel de-al treilea partener comercial al UE. Pentru prima dată, ambele entităţi vor fi obligate să respecte norme şi obligaţii multilaterale pentru schimburile comerciale reciproce.

Continuare…

Energie solară ieftină

Un astronom renumit pentru proiectarea unora dintre cele mai mari oglinzi pentru telescop de pe planetă (o versiune de 8,2 metri în diametru a oglinzii în structură de fagure este încă utilizată într-un telescop din Chile) are acum în faţă o nouă provocare: el vrea să construiască colectoare solare extrem de eficiente, care produc energie electrică ieftină.

O companie din Arizona pe care a fondat-o, REhnu, afirmă că noua abordare ar putea aduce preţul unei ferme de energie solară până la 1 $ pe watt până în 2020 şi un cost de producţie al energie, incluzând costurile de capital, de 5 cenţi pe kilowatt-oră.

Continuare…

Generaţia următoare de cargouri

Majoritatea celor 45.000 de vase de marfă din lume produc poluare echivalentă cu milioane de automobile. Pentru a reduce această sarcină toxică, păstrând în acelaşi timp preţul de transport marfă în limite rezonabile, inginerii de la Universitatea din Tokyo (UT) şi un grup de colaboratori au proiectat un sistem de vele mari, retractabile, măsurând 20 m lăţime şi 50 m înălţime, care pot reduce consumul anual de combustibil al unei nave astfel echipate cu până la 30% folosind energia eoliană.

“Folosind tehnologia de azi, este posibil producem pânze mari şi să le controlăm în mod automat”, a spus profesorul Kiyoshi Uzawa de la UT într-un interviu. “De asemenea, tehnologia de navigare include informaţii privind reţeaua mariti-mă şi prognoza meteo, astfel încât aceste nave să poată călătorii în condiţii de siguranţă. Utilizarea energiei eoliene, după modelul navelor de modă veche, este, în prezent, posibilă”.

Continuare…