Prisma » Mediu » Un mic asteroid trece aproape de Pământ, în 8 martie

Un mic asteroid trece aproape de Pământ, în 8 martie

Un mic asteroid (cu deschiderea de 30 metri), care în urmă cu doi ani a zburat la o distanţă confortabilă de aproximativ 2 milioane de kilometri de Pământ, se va apropia în condiţii de siguranţă de planeta noastră din nou, în 8 martie.

În timpul acestei treceri, asteroidul 2013 TX68 se va afla la o distanţă de aproximativ 5 milioane kilometri de planeta noastră, potrivit ultimelor estimări. Este posibil ca distanţa să fie mai mică, dar fără a pune, în nici un fel, Pământul în pericol, asigură specialiştii NASA. Datele sunt prezentate în cel mai recent comunicat al Centrului pentru studierea obiectelor din apropierea Pământului al NASA (CNEOS). Noile observaţii, de asemenea, conturează mai bine orbita lui 2013 TX68 în anii viitori; CNEOS a stabilit că 2013 TX68 nu poate avea impact asupra Pământului în secolul următor, revizuind datele iniţiale care arătau o posibilitate de impact estimată la 1 din 250 milioane, în septembrie 2017.

“Am ştiut deja că acest asteroid, 2013 TX68, va zbura în condiţii de siguranţă pentru noi la începutul lunii martie, dar aceste date suplimentare ne permit să obţinem o imagine mai clară referitor la calea sa de pe orbită”, a declarat Paul Chodas, manager al CNEOS.

“Nu există nici un fel de preocupare în legătură cu acest asteroid – cu excepţia cazului în care sunt persoane interesate în a-l vedea cu un telescop”, a spus Chodas. “Perspectivele pentru observarea acestui asteroid, care nu au fost foarte bune de la începutul monitorizării, sunt acum chiar mai rele, deoarece 2013 TX68 va fi, probabil, mai departe, şi, prin urmare, mai întunecos decât credeam anterior.”

Variaţiile în estimările anterioare, unele relativ recente, privind traiectoria şi data probabilă a trecerii reprezintă un scenariul pe care astronomii l-au anticipat de mult şi ne-au avertizat mereu asupra lui – un asteroid se apropie de Pământ din direcţia Soarelui. La sfârşitul lunii februarie, roca spaţială încă se deplasa spre Pământ din această direcţie, deşi asteroidul a fost, de fapt, la o distanţă mai mare de noi decât steaua noastră. Cu alte cuvinte, a fost pe cer în timpul zilei iar astronomii nu l-au putut observa.

Incertitudinea cu privire la data exactă şi orbita precisă se datorează faptului că asteroidul 2013 TX68 a fost observat în decurs de doar 10 zile. Acesta este un timp scurt pentru a defini o orbită cu precizie. După ce a fost descoperit şi urmărit pentru câteva zile în 2013, asteroidul a trecut în zona luminată privind de pe Pământ şi nu a mai putut fi monitorizat.

Impactul cu asteroizi de mici dimensiuni, cum este acesta, nu ar cauza daune Apocaliptice, dar poate afecta mulţi oameni. Asteroidul care a explodat deasupra Chelyabinsk, Rusia, în urmă cu trei ani, a fost aproape jumătate din 2013 TX68, în diametru. El s-au rupt în atmosferă deasupra Rusiei, provocând unde de şoc care au generat pagube semnificative. Mai mult de 1500 de oameni au solicitat asistenţă medicală, au fost deteriorate mii de clădiri şi geamurile au fost sparte în şase oraşe din Rusia, potrivit datelor prezentate de Earth Sky.

Spread the love


Scrieti un comentariu