Prisma » Mediu » Tăieri ilegale de arbori în pădurile Reşiţei

Tăieri ilegale de arbori în pădurile Reşiţei

A realizat Garda Forestieră Timişoara controale pentru prevenirea tăierilor ilegale de arbori în pădurile Reşiţei?

Grupul Ecologic de Colaborare Nera, (detalii pe www.gecnera.ro, www.facebook.com/GECNERA), a monitorizat în ultimele 11 luni tăierile de arbori în parcele de pe Dealul Cioara; deasupra caselor de pe strada Murelor şi în zona Minda, toate situate în imediata apropiere a Municipiului Reşiţa. Modul haotic de realizare a acestor tăieri, precum şi informaţiile furnizate de cetăţeni sau apărute în presa locală, au dat senzaţia că este vorba tăieri ilegale de arbori.

În acest context, GEC Nera s-a adresat prin scrisoarea nr. 1317/08.03.2017 Gărzii Forestiere Timişoara şi a cerut un punct de vedere în legătură cu legalitatea acestor tăieri.

În răspunsul furnizat de Garda Forestieră Timişoara prin scrisoarea nr. 2026/03.04.2016 (??) se afirmă că în toate cazurile sesizate a fost vorba de tăieri ilegale de arbori motiv pentru care au fost aplicate amenzi operatorilor care au exploatat lemn în parchetele deschise în aceste zone.

GEC Nera consideră că cuantumul mic al amenzilor aplicate, atât în cazul tăierilor de arbori din pădurile situate în imediata apropiere a Municipiului Reşiţa cât şi din alte părţi ale judeţului Caraş-Severin, nu reprezintă o modalitate de stopare a acestor fenomene iar acestea pot fi diminuate şi stopate prin intensificarea controalelor efectuate de autorităţile direct responsabile.

În acest context, prin scrisoarea nr. 1412/31.05.2017 GEC Nera a cerut în baza Legii 544/2001 Gărzii Forestiere Timişoara un supliment de răspuns prin care s-a solicitat copii după notele de constatare din anii 2016 şi 2017 pentru controlul efectuat referitor la tăierea arborilor în zonele precizate în scrisoarea iniţială. La a-ceastă solicitare Garda Forestieră Timişoara nu a oferit un răspuns în termen legal.

Faţă de cele prezentate solicităm public Ministerului Apelor şi Pădurilor şi Ministerului Mediului verificarea în comun a modului de exercitare a autorităţii de control a tăierilor de arbori în judeţele Caraş Severin şi Mehedinţi, în special în cazul tăierilor de arbori din pădurile situate în imediata apropiere a Municipiului Reşiţa precum şi în interiorul parcurilor naţionale Semenic – Cheile Caraşului şi Domogled – Valea Cernei.

Doina Mărgineanu – Consilier pentru relaţii publice al GEC Nera

Spread the love


Scrieti un comentariu