Prisma » Mediu » Scrisoare deschisă ref. încetarea tăierii arborilor şi a distrugerii zonelor verzi ale municipiului

Scrisoare deschisă ref. încetarea tăierii arborilor şi a distrugerii zonelor verzi ale municipiului

Reşiţa, 21.12.2015

Către Primăria Muncipiului Reşiţa
În atenţia Domnului Ioan Crina, Viceprimar

Scrisoare deschisă

Ref. Încetarea tăierii arborilor şi a distrugerii zonelor verzi ale municipiului. Solicitare dezbatere publică pentru Registrul local al spaţiilor verzi din Reşiţa

Stimate domnule Ioan Crina,

De mai multi ani asistam la o agresiune constanta asupra spatiului urban, asupra zonelor verzi si mediului, asupra patrimoniului cultural din Resita si nu numai.

Consideram ca deteriorarea continua din ultimii ani a vietii si sanatatii locuitorilor din Resita este direct legata de disparitia unui mare numar de spatii verzi, de taierea abuziva si iresponsabila a arborilor, de mutilarea arhitectonica a orasului prin avizarea unor constructii indoielnice (realizate in special in spatii verzi) ceea ce ne obliga sa reactionam si sa va cerem public incetarea acestor taieri, distrugeri si agresiuni. Pentru a asigura existenta si supravietuirea arborilor ramasi pe strazile si bulevardele orasului, a putinelor oaze verzi (multe dintre ele fiind neintretinute), va solicitam sa dispuneti incetarea oricaror taieri (inclusiv toaletari) si stoparea oricaror avize de construire in zone verzi. Intrucat in ultimii ani au fost taiati fara discernamant foarte multi arbori iar bulevarde si zone intens circulate au ramas fara vegetatie. Desi solutia corecta era inlocuirea in timp a arborilor batrani/deteriorati, s-a ales taierea concomitenta a majoritatii arborilor de pe Bdul Republicii din Micro 3 si 4, a celor de pe Bdul Muncii, in Micro 1 si 3, disparitia completa a vegetatiei si arborilor din Statiile Victoria, Intim, Muncitoresc (Pta Republicii), etc. taierea tuturor arborilor ce formau un tunel de vegetatie trotuarului din fata Politiei, a multora dintre salciile si plopii aflati pe malul Barzavei in zona Lunca, a arborilor ce strajuiau str. Castanilor, iar lista, din pacate, poate continua cu inca foarte multe exemple. Va atragem atentia asupra unei situatii de actualitate: construirea unei biserici in parcul dintre Politie si Colegiul Tehnic Resita (fostul Liceu CSR/Industrial nr.2) cu sacrificarea unei vechi fantani arteziene, a mozaicului si a spatiului de odihna, nu justifica taierea si afectarea prin activitatile de santier a unor arbori deosebiti si protejati prin lege. La fel cum, in imediata proximitate a acestui spatiu, construirea in scuarul verde vecin a unei alte/noi fantani arteziene nu justifica, sub nici o forma, taierea brazilor din acea insula de verdeata.

Existenta unui inventar si, implicit, al unui Registru local al spatiilor verzi de pe intreg teritoriul administrativ al Resitei ar fi putut salva multe dintre zonele verzi si am fi evitat aceste probleme.

Conform prevederilor legale (Legea 24/2007, privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din intravilanul localitatilor), Primaria Resita trebuia sa efectueze auditul suprafetei, calitatii si accesibilitatii spatiilor verzi, urmat de elaborarea unei strategii si a unui plan de actiune privind conservarea si dezvoltarea retelei de spatii verzi, de pe raza municipiului. Rezultatul trebuia sa fie Registrul local al spatiilor verzi din Resita, document de importanta majora pentru viata si sanatatea locuitorilor dar si un instrument, util administratiei, de management durabil al altor activitati in cadrul comunitatii. Va reamintim ca registrul spatiilor verzi trebuia finalizat pana la data de 1 ianuarie 2011.

Prin urmare, va solicitam realizarea, in regim de urgenta, a inventarierii stricte si conform prevederilor legale, a tuturor zonelor verzi care au mai ramas in oras. Va subliniem faptul ca neinregistrarea unor zone verzi ca atare si definirea lor ca fiind altceva, in functie de interese individuale sau de grup, constituie infractiune si un grav atentat la sanatatea si binele comunitatii.

Dupa finalizarea inventarierii tuturor spatiilor verzi din Resita va solicitam realizarea unei dezbateri publice reale, cu specialisti din domeniul protectiei mediului, societatii civile, din mediul academic, din domeniul sanatati, cu urbanisti, arhitecti peisagisti etc.

Organizatiile semnatare sunt determinate sa sprijine demersurile administratiei locale, a altor actori interesati, in vederea elaborarii unei strategii si a unui plan de actiune privind conservarea, pentru dezvoltarea retelei de spatii verzi si transformarea municipiului intr-un oras verde.

Pentru a facilita operativitatea si corespondenta dintre noi, va propunem ca modalitate de comunicare a detaliior legate de dezbaterea publica cu privire la Registrul spatiilor verzi, trimiterea informatiilor la urmatoarele adrese de e-mail: euroland_banat@yahoo.com; exploratorii@gmail.com; contact@prietenii-muntilor.ro; andreibal@yahoo.com; contact@activity-foundation.ro; rcrista@wwfdcp.ro; asbikeattack@yahoo.com

În speranţa solutionarii positive, in interesul comunitatii si in regim de urgenta, semneaza prezenta scrisoare deschisa urmatoarele organizatii:

  • Asociaţia Prietenii Munţilor
  • Asociaţia Speologică Exploratorii
  • Asociaţia Cogito
  • Fundaţia Activity
  • WWF România
  • Asociaţia Bike Attack
  • Asociaţia Euroland Banat

Andrei Szabo, Preşedinte
Asociatia Euroland Banat

Al. Hunedoara, 3/1/16 320138 Resita, Romania
Tel/Fax: +40 355 814 386
Mobile: +40 745 126 876
E-mail: euroland_banat@yahoo.com
Web: www.greenbanat.ro

Spread the love


Scrieti un comentariu