Prisma » Economic » Camera de Comerţ a României în Italia, persoană juridică italiană, va întări colaborarea cu instituţiile statului român

Camera de Comerţ a României în Italia, persoană juridică italiană, va întări colaborarea cu instituţiile statului român

Roma, 15 iulie 2014 – Conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie a României în Italia (CCIRO Italia) s-a întrunit în data de 12 iulie 2014 şi a luat următoarele decizii:

  • În urma comunicatului a Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) din data de 3 iulie prin care CCIR a anunţat retragerea împuternicirii domnului Eugen Terteleac de reprezentant al CCIR în Italia, CCIRO Italia renunţă la rândul său la reprezentarea în Italia a sistemului cameral românesc. CCIRO Italia este persoană juridică italiană, înregistrată în 21 iunie 2013, cu titulatura de “Camera di Commercio e Industria della Romania in Italia”, cod fiscal 97763350580, cu sediul în Via Cola di Rienzo 212, Roma şi constituita conform obiectivelor statutare ale Asociaţiei Românilor din Italia din anul 2003.
  • CCIRO Italia va acţiona în continuare pentru dezvoltarea relaţiilor economice dintre Italia şi România şi va încheia acorduri de colaborare cu instituţii româneşti şi italiene. În următoarea perioadă CCIRO Italia îşi propune să întărească colaborarea cu instituţiile statului român.
  • CCIRO Italia înlocuieşte sigla folosită până acum cu o nouă sigla realizata de compania Finweb srl.

CCIRO Italia nu a reuşit să colaboreze cu noua conducere a Camerei Naţionale, în ciuda faptului că a transmis zeci de adrese, propuneri de colaborare, proiecte de interes naţional pentru România. Decizia conducerii Camerei Naţionale de retragere a împuternicirii de a organiza structura unei Camere de Comerţ şi Industrie a României în Italia este o acţiune împotriva intereselor economice ale statului român şi ale mediului de afaceri românesc din Italia, comportând daune de imagine atât Camerei de Comert şi Industrie a României în Italia cât şi Asociaţiei Românilor din Italia, fondator CCIRO Italia (conform statutului ARI încă din 2003) şi a preşedintelui Eugen Terteleac.

CCIRO Italia va demara o acţiune legală împotriva deciziei CCIR. Motivele invocate de CCIR pentru retragerea împuternicirii sunt “articole cu tentă negativă din presă”, de fapt articole denigratoare apărute într-un singur “instrument” de presă antiromânesc din Italia. Pe de altă parte există zeci de articole “cu tentă pozitivă” în numeroase publicaţii din ţară şi din străinătate.

Patrimoniu CCIRO Italia:

  • 3 birouri Roma, 1 birou Perugia, 1 birou Torino, 1 birou Bologna, 1 birou Milano.
  • revista “http://www.cciro.it/doc/1402496754.pdf
  • televiziunea românilor din Italia CCIRO-TV (disponibilă pe DDT Italia de la 1 septembrie 2014).
  • primul birou de turism dedicat românilor din Italia.

Angajaţi CCIRO Italia: 6 membri fondatori, 2 secretare, 3 jurnalişti colaboratori.

Investiţia membrilor fondatori în primul an de activitate CCIRO Italia: 300.000 €.

Preşedinţi filiale CCIRO Italia:

  • Romulus Popescu – CCIRO Italia/Lombardia (validat de CCIR)
  • Ana Maria Irimia – CCIRO Italia/Piemonte (validat de CCIR)
  • Elisabeta Cocoloş – CCIRO Italia/Emilia Romagna
  • Robert Cristian Nuc – CCIRO Italia/Umbria

În numai un an, CCIRO Italia a reuşit să deschidă birouri la Roma, Perugia, Torino, Bologna şi Milano, având filiale în Lombardia, Piemonte, Emilia Romagna şi Umbria. Iată cele mai importante acţiuni organizate de CCIRO Italia în primul an de activitate:

Roma, 3 iulie 2014 – Inaugurarea Reprezentanţei în Italia a Camerei de Comerţ şi Industrie a României, la Accademia di Romania din Roma. Reuniunea a fost organizată cu sprijinul Ministerului Dezvoltării Economice şi al Ministerului Economiei din Bucureşti, marcând începutul unui proces care îşi propune să promoveze dezvoltarea relaţiilor şi schimburilor comerciale dintre cele două ţări şi să stimuleze un raport de cooperare tehnică şi economică între antreprenorii şi profesioniştii italieni şi români.

Aquila, 19 octombrie 2013 – Forum Economic Abruzzo, primul Forum Economic organizat în colaborare cu Camera de Comerţ din Aquila, ca urmare a semnării unui protocol de înţelegere între cele două camere.

Bucureşti, 30 octombrie 2013 – Mario Valentino Fashion în Bucureşti. Evenimentul a prezentat în premieră participanţilor în România noile modele de pantofi şi genţi din cadrul colecţiei primavară-vară 2014 a mărcii Mario Valentino.

Bucureşti, 5 noiembrie 2013 – Luce Bianca – bijuterii italiene la Bucureşti. În cadrul evenimentului au fost prezentate în avanpremieră în România noile modele de bijuterii din mărcile leBebé Gioielli- Qabala – Vera, ale producătorului Lucebianca, grup cu sediul în Marcianise.

Perugia, 9 noiembrie 2013 – Forum Economic Umbria. Forum organizat la Perugia, ca urmare a semnării protocolului de înţelegere cu Camera de Comerţ din Perugia.

Torino, 16 noiembire 2013 – Forum Economic Piemonte. Cel de-al treilea forum regional a fost organizat în Piemonte. La eveniment a fost prezent primarul din Torino, Pietro Fassino, care a felicitat iniţiativa şi gradul de integrare a populaţiei româneşti, subliniind importanţa muncitorilor români şi contribuţia acestora la dezvoltarea economică a Regiunii Piemonte.

Roma, 29 noiembrie 2013 – Forum Economic Lazio, Bursa oportunităţilor şi a investiţiilor – Eveniment în cadrul manifestărilor pentru “Ziua românilor de pretutindeni” şi “Ziua Naţională a României.”

29 ianuarie 2014 – Întâlnire interinstituţională la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie a României din Bucureşti. La întâlnirea organizată de CCIRO Italia au participat reprezentanţi ai Guvernului, ai mai multor ministere şi mediului de afaceri din România. Întâlnirea a avut ca scop principal prezentarea activităţilor Camerei de Comerţ a României în Italia, un exemplu de internaţionalizare a activităţii CCIR. La întâlnire au participat, între alţii, secretarul de stat de la Ministerul Economiei, Adrian Volintiru, care a lăudat activitatea Camerei din Italia, şi vicepreşedintele Camerei Naţionale, Preşedintele CCI Bucureşti, Sorin Dimitriu, , iar preşedintele CCI Bucureşti, Sorin Dumitriu, care a felicitat conducerea Camerei din Italia “pentru eficienţă, pentru că intr-un interval de timp atât de scurt s-au realizat nişte paşi concreţi”.

Florenţa, 31 ianuarie 2014 – Forum Economic Toscana. Reuniunea, la care au participat reprezentanţi ai instituţiilor locale şi al sectorului privat – antreprenori italieni şi români în Toscana, a avut loc la Salone de’ Dugento, din cadrul sediului primăriei din Florenţa, Palazzo Vecchio. În cadrul evenimentul a fost lansat proiectul “Incubatorul pentru întreprinderile mici şi mijlocii.”

Verona, 7 februarie 2014 – Forum Economic Veneto. Forumul a fost organizat la Palazzo della Gran Guardia din Verona, în colaborare cu Primăria din localitate. Primarul din Verona, Flavio Tosi, prezent la acest Forum a salutat sosirea delegaţiei Guvernului din România şi Camera de Comerţ a României în Italia. Tosi a vorbit despre colaborarea istorică între societăţile din Veneto, Verona în special, şi România. “Pe teritoriul român este de acum o lungă, datată prezenţă istorică de societăţi şi întreprinzători din teritoriul nostru, care acum se confirmă ca şi cooperare reciprocă, considerând prezenţa importantă a întreprinderi româneşti pe teritoriul veronez şi în general în Veneto”.

În cadrul acestui forum a fost acordat pentru prima dată titlul de întreprinzător al anului. Titlul pentru 2013 a fost acordat doamnei Monica Petrică, pentru perseverenţă şi pentru rezultatele foarte bune obţinute în promovarea produselor tradiţionale româneşti. Începând cu acest an, premiul va fi acordat celor mai merituoşi întreprinzători cu paşaport românesc care operează în Italia. Premiul a fost înmânat de primarul din Verona, Flavio Tosi, având în vedere că afacerile doamnei Monica Petrică sunt prezente şi la Verona. Monica Petrică este proprietarul lanţului de supermarketuri Milcov în Verona, Torino, Padova şi Roma.

Chieti, 15 martie 2014 – Forum Economic- San Salvo. Eveniment pentru prezentarea oportunităţilor economice disponibile în România, în energie, agricultură, construcţii, infrastructură etc.

Milano, 4 aprilie 2014 – Forum Economic Lombardia – Forumul, organizat în colaborare cu filiala din Milano condusă de Romulus Popescu, a reunit întreprinzători români din regiunea Lombardia şi întreprinzători italieni, promovând dialogul între comunităţile economice şi de afaceri. Domeniul principal pe care s-a insistat în timpul lucrărilor a fost cel al agriculturii, fiind punctualizat sectorul agroalimentar şi al logisticii. Tematica amplă a fost formată din subiecte precum sursele de apă, epurarea apei, zootehnia, sistemul sanitar românesc, logistica medicamentelor, dar şi promovarea brevetelor italiene în ceea ce priveşte infrastructura autostradală.

Bucureşti, 15-17 mai 2014 – Misiune Economică în România – Reprezentanţa Camerei de Comerţ şi Industrie a României în Italia (CCIRO Italia) a organizat în perioada 15-17 mai 2014 o misiune economică în România, la care au participat mai mulţi oameni de afaceri italieni care intenţionează să investească în agricultură, construcţii, energie şi turism. În cele trei zile, delegaţia din Italia a participat la întâlniri cu reprezentanţi ai autorităţilor şi ai mediului de afaceri la Bucureşti, Măgurele şi Constanţa.

Bologna, 31 mai 2014 – Forum Economic Emilia Romagna – Forumul de la Bologna, organizat în colaborare cu primăria oraşului, s-a desfăşurat într-una dintre cele mai prestigioase locaţii din oraş, sala Farnese de la Palatul Accursio, sediul municipalităţii. Au participat reprezentanţi ai autorităţilor, ai mediului local de afaceri şi ai comunităţii româneşti.

Bucureşti, 2 iunie 2014 – Ambasada Italiei la Bucureşti – Eugen Terteleac, preşedintele Reprezentanţei Camerei de Comerţ a României în Italia, a participat în 2 iunie 2014 la recepţia organizată la Ambasada Italiei la Bucureşti cu ocazia Zilei Naţionale.

Bucureşti, 17 iunie 2014 – Senatul României – Reprezentanţii Camerei de Comerţ a României în Italia (CCIRO Italia) au participat marţi 17 iunie 2014 la Sesiunea solemnă de la Parlamentul României consacrată aniversării a 150 de ani de la constituirea Senatului României.

Birou de presă CCIRO Italia



Scrieti un comentariu