Prisma » Cultură » Dominique Zară şi Marius Motoşan – o parte din bibliotecarii care au ales să-şi însufleţească profesia

Dominique Zară şi Marius Motoşan – o parte din bibliotecarii care au ales să-şi însufleţească profesia

Viaţa culturală din Reşiţa este umbrită în prezent de apariţia unor probleme de management, născute ca urmare a înfiinţării de către Consiliul Local a Serviciului Public “Biblioteca Municipală Reşiţa”, fără personalitate juridică, prin preluarea celor 12 posturi de la Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici”, toate datorită unor măsuri fiscal-bugetare pronunţate de Ministerul Finanţelor Publice. În paginile săptămânalului Prisma puteţi însă citi în detaliu despre acest „război” al bibliotecilor.

Prin acest articol, însă, intenţionez să dezvălui partea frumoasă a tot ce înseamnă activitate în lumea fascinantă a bibliotecii şi a tuturor acţiunilor care au prins rădăcini în aceste spaţii „enciclopedice”.

Deşi este înfiinţată doar de câteva luni ca instituţie culturală de sine stătătoare, Biblioteca Municipală din Reşiţa nu mai vrea să stea în umbră, iar bibliotecarii au ieşit din conul de umbră iniţiind tot felul de proiecte şi acţiuni de voluntariat. Motivul invocat de către Marius Motoşan, şef birou Bibliotecă, este acela că îşi doresc să aducă un zâmbet şi să facă o faptă bună. Astfel că au implementat o serie de proiecte în care grupul ţintă sunt copii, cei mai fideli cititori, implicând în aceste proiecte atât copii de la „Centrul de Zi ABC”, dar şi şcoli din oraş.

Scopul central al acestor acţiuni este de a stimula iubirea pentru lumea cărţilor şi pentru lectură, în vremuri în care internetul deţine supremaţia.

De la dorinţa de a aduce un zâmbet pe chipul copiilor la a contribui pozitiv la evoluţia lor socială a fost doar un pas. Dominique Zară, o tânără şi ambiţioasă bibliotecară, nu s-a mulţumit să stea în spatele unui birou şi să împrumute cărţi utilizatorilor care trec pragul bibliotecii şi s-a decis să confere puţină acţiune locului. Aşa s-a înrădăcinat ideea unui proiect .”În fiecare zi auzim despre copii bătuţi, abuzaţi sau chiar ucişi. Există însă multe alte cazuri despre care nu se ştie nimic”, au fost vorbele bibliotecarei. Pornind de la această situaţie, Biblioteca Municipală Reşiţa a depus un proiect în cadrul competiţiei Idei din Ţara lui Andrei, „Knockout violenţei”, care s-a adresat copiilor cu vârste cuprinse între 10 şi 14 ani dar şi adolescenţilor cu vârste între 14 şi 18 ani din Reşiţa, victime ale violenţelor în familie sau şcoală.

biblioteca-tineri

Prin acest proiect Biblioteca Municipală Reşiţa intenţiona o reorientare a misiunii clasice a unei biblioteci şi înfiinţarea unui centru de sprijin pentru copii şi adolescenţi, victime ale violenţei în familie şi şcoli.

“Fiecare comunitate ar trebui să aibă un asistent social, un asistent medical şi o şcoală prietenoasă care să identifice cât mai repede cazurile de violenţă împotriva copiilor şi să le ofere sprijin. În lipsa acestora, biblioteca şi oamenii săi îşi vor extinde serviciile deja existente spre rezolvarea acestei probleme majore”.

Biblioteca Municipală Reşiţa a urmărit să ofere copiilor şi adolescenţilor un spaţiu unde să se simtă în siguranţă, unde să-şi poată manifesta sentimentele de supărare, mânie, furie şi să fie înţeleşi şi îndrumaţi pentru a putea trece la etapa următoare a călătoriei lor prin viaţă.

“Biblioteca publică modernă are, pe lângă alte roluri, şi rol de “a treia casă” în care pot fi rezolvate foarte multe şi diverse probleme sociale. Oamenii nu conştientizează că biblioteca este a lor, este chiar instituţia de care au cea mai mare nevoie”, a precizat şeful Bibliotecii, Marius Motoşan, cel care a susţinut toate acţiunile întreprinse în incinta instituţiei.

Printre proiectele şi campaniile derulate de Biblioteca reşiţeană se numără şi cel numit „Sexul vs Barza”, proiect iniţiat de Adriana Radu, o tânără feministă din Bucureşti şi implementat în Caraş-Severin de aceeaşi bibliotecară, Dominique Zară. Scopul proiectului a fost să „spună copiilor mari şi adolescenţilor numai poveşti adevărate”, vorbindu-le deschis şi încurajând o atitudine tolerantă despre corp, sex şi relaţii. S-au organizat astfel o serie de sesiuni de informare susţinute de dr. Dragoş Luca, directorul DSP. Au participat 130 de elevi ai liceelor reşiţene, care au fost captivaţi şi interesaţi de informaţiile utile referitoare la viaţa sexuală a adolescentului oferite de domnul dr. Dragoş Luca.

Una din campaniile de amploare ce a animat instituţia culturală în decursul acestui an a fost Campania Internaţională „UNITED împotriva rasismului”, a cărei scop a fost promovarea toleranţei şi a diversităţii precum şi prevenirea discriminării. S-au organizat două evenimente: proiecţia filmului “12 ani de sclavie”, câştigător al premiului Oscar, pentru beneficiarii Centrului de Servicii de Asistenţă Socială pentru Persoane Vârstnice şi prezentarea biografiei celui mai înverşunat luptător împotriva rasismului, Nelson Mandela, elevilor din Reşiţa.

Biblioteca s-a implicat şi pe plan social derulând o campanie prin care s-au donat peste 200 de jucării, de către reşiţeni, copiilor mai puţin norocoşi şi la realizarea căreia şi-a adus aportul chiar şeful Bibliotecii, Marius Motoşan. Această activitate se doreşte a fi una permanentă.

Şi, pentru că a fi bibliotecar înseamnă a avea cunoştinţe din diverse domenii, 1 Martie a fost prilej de creaţie quilling în bibliotecă, iar mărţişoarele confecţionate au fost oferite doamnelor de la Centrul de Servicii de Asistenţă Socială pentru Persoanele Vârstnice din Reşiţa.

Un alt obiectiv, pe termen lung, al Bibliotecii Municipale, este realizat în cadrul campaniei „Construim o bibliotecă pentru comunitatea ta”, prin care reşiţenii sunt îndemnaţi să contribuie la dezvoltarea fondului de carte prin donaţii din biblioteca personală. Achiziţiile viitoare de documente vor fi făcute în baza cerinţelor publicului, prin aplicarea unor chestionare.

Şi nu s-au oprit aici! Ziua Europei a fost celebrată şi la Biblioteca Municipală din Reşiţa, acest eveniment fiind unul dintre simbolurile europene menite să promoveze unitatea şi pacea în rândul europenilor. Cu această ocazie în toată Europa se desfăşoară, în fiecare an, acţiuni şi festivităţi care îşi propun să aducă instituţiile UE mai aproape de cetăţeni şi să consolideze legăturile dintre popoarele care fac parte din Uniune.

Urmează să se materializeze un alt proiect „Copilul tău te vrea mereu aproape”, prin care şi-au dorit să ofere sprijin copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi in străinătate, să vină la bibliotecă şi să folosească calculatorul pentru a vorbi pe skype cu părinţii lor dar şi alte proiecte şi activităţi.

Se pare că o parte din viaţa acestor oameni rămâne destinată vieţii printre rafturi, dar nu la modul banal ci cu implicare şi devotament pentru tot ceea ce reprezintă evidenţierea „tezaurului” cultural al oraşului.

Elena Franţ

Spread the love


Scrieti un comentariu