Prisma » Educaţie » Urşii de la Grădina Zoologică din Reşiţa

Urşii de la Grădina Zoologică din Reşiţa

transfer ursi zoo Resita

Cu privire la materialul referitor la urşii de la Grădina Zoologică „prof. Ion Crişan” din Reşiţa, difuzat de postul de televiziune Antena 3, în data de 29 iunie 2014, facem următoarele precizări pentru corecta informare a opiniei publice:

Lucările de modernizare a Grădinii Zoologice “prof. Ion Crişan” s-au finalizat în data de 28 octombrie 2013, când a fost efectuată recepţia tehnică.

Dintre cele 22 de adăposturi pentru animale, nou construite, se regăseşte şi adăpostul pentru urşi, având două boxe cu suprafaţa de 53,47 mp şi un ţarc exterior cu suprafaţa de 1.048 mp, prevăzut cu gard electric de protecţie.

La data realizării proiectului tehnic, colecţia grădinii zoologice număra 4 exemplare de urs, respectiv un mascul şi trei femele. Între timp, în luna februarie 2013, una dintre femele a născut un pui.

În luna noiembrie 2014, după finalizarea lucrărilor, în noul adăpost au fost mutate ursoaica cu puiul în vârstă de 10 luni şi o altă ursoaică în vârstă de 11 ani.

În adăpostul vechi, au rămas ursul-mascul în vârstă de 14 ani şi o ursoaică în vârstă de 18 ani, gestantă. Aceste exemplare nu au putut fi mutate în noile adăposturi ale grădinii din următoarele motive:

  • femela era gestantă la momentul respectiv iar tranchilizarea acesteia putea conduce la pierderea sarcinii; – pentru a evita riscul suprapopulării grădinii, masculul de 14 ani trebuia castrat, acest lucru neputându-se realiza în acea perioadă din cauza temperaturilor scăzute;
  • puteau apărea conflicte între exemplare, care să pericliteze viaţa puiului în vârstă de 10 luni din noul adăpost.

Precizăm că, din cauza configuraţiei vechiului adăpost, nu se putea realiza monitorizarea naşterilor şi dezvoltarea puilor. După zgomotele produse în adăpost se pare că s-au născut doi pui, dar unul fie nu a supravieţuit fie a fost omorât de către mascul.

Prin urmare, pentru a preveni conflictele, care puteau periclita vieţile celor doi pui de urs, s-a stabilit ca unele exemplare să fie transferate către alte unităţi permanente de profil. Având în vedere că animalele din colecţia grădinii zoologice sunt înregistrate ca şi mijloace fixe, aflate în proprietatea privată a Municipiului Reşiţa, transferul nu putea fi efectuat decât după aprobarea Consiliul Local al Municipiului Reşiţa. Astfel, în şedinţa ordinară din data de 30 mai 2014, prin HCL nr. 167/30.05.2014, s-a aprobat transferul surplusului de animale prin donare, schimb sau vânzare.

Menţionăm că administraţia Grădinii Zoologice „prof. Ion Crişan” din Reşiţa a luat legătura cu parcuri şi grădini zoologice din ţară, în vederea preluării exemplarelor de urs, însă nu au fost solicitări. Prin urmare, Comisia, numită în baza prevederilor HCL nr. 167/2014, a decis ca unele exemplare de urs să fie donate Asociaţiei pentru Protecţia Animalelor “Milioane de prieteni”. În urma corespondenţei purtate, s-a stabilit ca asociaţia să preia ursoaica de 18 ani şi puiul şi să castreze masculul, în vederea mutării acestuia în adăpostul nou construit.

Operaţia de transfer, prin donare, a celor două exemplare către Asociaţia pentru Protecţia Animalelor “Milioane de prieteni” s-a realizat în data de 1 iulie 2014. Tot în această dată, s-a realizat castrarea ursului şi mutarea acestuia în noul adăpost.

În prezent, în colecţia de animale a Grădinii Zoologice „prof. Ion Crişan” din Reşiţa se regăsesc patru exemplare de urşi brun, toate aflate în adăposturile nou construite, aşa cum erau la data realizării proiectului tehnic, respectiv: un mascul în vârstă de 14 ani, o femelă de 11 ani, o femelă în vârstă de 14 ani şi un pui-femelă în vârstă de un an şi cinci luni.

Municipiul Reşiţa a formulat o acţiune în instanţă împotriva lui Liviu Cioineag, administratorul rezervaţiei de urşi din localitatea Zărneşti, prin care solicită despăgubiri materiale în cuantum de 1.000 de lei, reprezentând contravaloarea unui pui de urs, pentru repararea prejudiciului moral. Acesta a făcut afirmaţii false potrivit cărora Primăria Municipiului Reşiţa a efectuat trafic cu animale (vânzarea unui pui de urs), faptă de natură penală.

De asemenea, vor fi luate măsuri administrative precum sancţiuni materiale şi schimbarea din funcţie a angajaţilor din cadrul primăriei, responsabili de această neînţelegere.

Mai trebuie menţionat şi faptul că în ediţia emisiunii din 29 iunie 2014 „În premieră”, difuzată de postul de televiziune Antena 3, au fost prezentate doar imagini cu adăposturile din vechea grădină zoologică, care nu au fost modernizate până în prezent şi din care animalele au fost evacuate. Aceasta este prevăzută a fi modernizată fiind demarat un studiu de fezabilitate în acest sens.

Anexăm prezentului comunicat, lista indicatorilor tehnico-economici finali la obiectivul în cauză, respectiv grădina zoologică.

Biroul de presă al Primăriei Municipiului Reşiţa, 18 iulie 2014

Spread the love


Scrieti un comentariu