Prisma » Cultură » Carnavalul Florilor la Biserica Albă (Karneval Cveća u Beloj Crkvi)

Carnavalul Florilor la Biserica Albă (Karneval Cveća u Beloj Crkvi)

În perioada 24-30 iunie, la Biserica Albă (la Bela Crkva, Serbia), a fost mare sărbătoare: „Sărbătorea Florilor”. La doar 90 de km de Reşiţa şi 110 km de Timişoara. Încet-încet, „Festivalul Florilor” s-a transformat în „Carnavalul Florilor”. Cum a primit sărbătoarea acest nume? Cineva mai în vârstă spunea că pe vremuri la această sărbătoare erau multe flori, standuri pline, flori şi iarăşi flori. În prezent doar în a doua zi a sărbătorii, marţi seara, a fost deschisă o expoziţie de cactuşi, iar sâmbătă, unele dintre exponatele Carnavalului au fost împodobite cu flori. Să nu uităm că sărbătoarea a debutat când Biserica Albă se afla în „Imperiu”, în urmă cu mai mult de 150 de ani (de când se susţine că se sărbătoresc florile), când populaţia de etnie germană era cea mai numeroasă în localitatea Biserica Albă. Totuşi, trebuie să apreciem că tradiţia a fost păstrată de sârbi şi de celelalte etnii care trăiesc aici. Esenţa acestei sărbători este tocmai multietnicitatea şi multiculturalitatea. Organizatorii se mândresc cu aceste deziderate, doar suntem în Banat.

Programul Festivalului Florilor a cuprins o serie de manifestări care acoperă o gamă largă de preferinţe. Expoziţii şi evenimente culturale cu de toate: literare, muzicale, culinare şi sportive, etnografie şi folclor. Comuna Biserica Alba, în aceste zile, a fost casa distracţiei şi a culturii. Sărbătoarea are loc în fiecare an, dar nu are o dată fixă, se ţine în a doua jumătate a lunii iunie, în săptămâna cu cele mai puţine ploi. Începe luni şi se încheie duminică. În fiecare zi a săptămânii sunt programate diferite evenimente. În prima zi, luni seara la ora 21.00 (ora României), la Arhiva Bisericii Albe, a rulat filmul documentar – „Karnevalski Vremeplov” – Carnavalul în plutirea vremii, cu filmări originale din anii 1913, 1939 şi 1964. Apoi, în încheiere, a urmat un concert de muzică clasică.

În ziua a doua – marţi de la ora 20,30 (ora României) – este programată „expoziţia de cactuşi”, în spaţiul de lângă Galeria de Artă, expoziţie care a putut fi vizionată până duminică la încheierea manifestărilor. La ora 21,00 (Ro), la Galeria de Artă, a fost vernisată expoziţia pictorului Cvetka Lainovića (Ţvetca Lainovicia). Seara culturală s-a încheiat cu un „mini-concert de jazz”, ţinut în Parcul Oraşului.

Miercuri seara programul a debutat cu Atelierul de pictură naivă din Kovačice (Covăciţa), ora 21,00 (Ro), la Galeria Muzeului Biserica Albă, urmată de „Seara Salsa”, pe platoul din faţa galeriei. La Centrul Cultural, ora 22,00 (Ro), a avut loc „Seara literară dedicată scriitorului Dinku Tucakoviću (Dincu Tuţakoviciu)”. Apoi s-a prezentat premiera filmului „Doktor Rej i điavoli”.

Joi, de la ora 18,00 (Ro) până la ora 21,00 (Ro), pe Bina Centrală, a fost vizionat un program pentru copii. Apoi la „Casa Cehă”, program cu muzică şi dansuri populare. La ora 22,00 (Ro), la Biblioteca Publică, seara literară dedicată scriitorului Veroslav Rančić (Veroslav Rancici). A urmat, pe „Bina Centrală”, concert rock susţinut de trupele „Idi Begaj, Zidari şi Filius”, începând cu ora 23,00 (Ro).

Iubitorii de artă au avut întâlnire cu pictoriţa Thereza Stamenković (Tereza Stamencovici), în Atelierul de Pictură din Parcul Oraşului, vineri la ora 19,30 (Tereza şi Zoki Stamencovici sunt cunoscuţi oameni de artă din Biserica Albă). La ora 21,00 (Ro), s-a ales „Miss Carnaval”, cea mai frumoasă floare care participă la „Carnavalul Florilor 2013”. Ziua s-a încheiat cu un concert al trupei „Van Gogh”.

Dacă e sâmbătă, e carnaval! Ziua n-a început paşnic, la ora 10,00 (Ro) am avut un concurs de tir, concurenţii au împuşcat porumbei de lut. Apoi, cei care au fost pe malul Lacului Principal, au admirat „Regata (necuprinsă în programul oficial al festivalului) ambarcaţiunilor cu vele”. Este ceva rar şi deosebit. De la ora 15,00 (Ro), în grădina Centrului Cultural, a fost aleasă cea mai frumoasă culegătoare de flori a festivalului (Beračice Cveća). Este un simbol important al sărbătorii. Se continuă cu muzică din Balcani, interpretată de un sobor de 18 instrumentişti (fanfară). Pe Bina Centrală, la ora 18,00 (Ro), am putut urmări un „concert coral” prezentat de Corul din Perth, Cehia. Apoi, tot pe Scena Centrală, a avut loc spectacolul „Zilele Braziliei la Biserica Albă”. Carnavalul Florilor de la Biserica Albă fiind considerat un pui al Carnavalului de la Rio de Janiero.

„Carnavalul Florilor” propriu-zis a început la ora 20,00 (Ro). Înainte de start a fost întreruptă circulaţia în oraş şi carele alegorice şi exponatele carnavalului au fost duse pe strada din faţa primăriei. Acestea se aliniază într-o ordine stabilită înainte de eveniment. Pe strada promenadei, strada care traversează latitudinal oraşul, de la Biserica Romano-catolică (vecină cu Primăria) până la Bina Centrală (aflată în faţa Parcului Oraşului), are loc parada. Câteva mii de spectatori stau pe trotuare şi la terase iar carele şi exponatele defilează printre ei. Anul trecut „deschiderea Carnavalului” a fost încredinţată majoretelor din Biserica Albă şi majoretelor din Zagreb, Croaţia. Spectacolul a fost de excepţie, sincronizarea, coregrafia şi costumele croatelor şi sârboaicelor au rămas în memoria spectatorilor. Fetele au fost la înălţime, cu nimic mai prejos unele decât altele. Apoi cadeţii ruşi veniţi de departe, mulţi consideră că acesta este cel mai înălţător moment al carnavalului. N-au lipsit nici fanfarele satelor româneşti din Banatul de Sud sau Voivodina. Apoi carele alegorice, de toate felurile, cu doi ani înainte au fost peste 70 de care alegorice, anul trecut au fost peste 40. Anul acesta doar 29 de care alegorice. Chiar şi aşa, atmosfera îţi taie răsuflarea. Pe lângă exponate sunt mulţi copii, unii cu dăscăliţele de mână, alţii interpretând diferite roluri. Şi mulţi adulţi, cei mai mulţi îşi pregătesc singuri exponatele şi carele, fără ajutorul sau intervenţia administraţiei, doar din spirit civic şi pentru distracţie. Este greu să-ţi imaginezi că eşti într-un orăşel de 9.500 de locuitori, un oraş care-i de fapt comună. Ai impresia că eşti la „Rio de Janiero”. Am văzut cum pentru Carnavalul de la Constanţa, primarul Mazăre a reuşit cu greu să pună pe picioare 4 care alegorice. Şi asta după ce a făcut presiuni asupra comercianţilor locali. Vestitorii Carnavalului deschid alaiul, sunt primii, urmaţi de motociclişti şi majorete. Publicul a aplaudat spectacolul deosebit oferit de toate grupurile de majorete. Urmează „Carele Alegorice” care au defilat până la lăsarea serii, au fost imagini de neuitat. Din România a participat la defilare grupul profesorului Tomi Popovici, copiii din Radimna. S-au prezentat foarte frumos şi au fost aplaudaţi de public. La final, organizatorii au oferit un concert muzical turbo-folk, care a ţinut până la miezul nopţii, dar care nu a fost prea apreciat de public. Ziua s-a încheiat cu un foc de artificii spectaculos.

Programul a continuat şi duminică, 30.06.2013. Dis-de-dimineaţă s-au trezit pescarii. Pentru concurs de pescuit la plută, începând cu ora 09,00 (Ro). Apoi întrecerea pentru „cea mai gustoasă ciorbă de peşte”. După-amiaza am urmărit spectacolul de muzică corală dedicat „frumuseţii diversităţii”.

Festivalului Florilor s-a încheiat la ora 20,00 (Ro), cu un spectacol coral „Bela Muzika”, ce a avut loc în grădina Centrului Cultural. Putem observa că întregul festival a fost un spectacol de calitate, organizat pe bani puţini, care susţine turismul şi tradiţia în Biserica Albă. Putem spune că mai degrabă „Festivalul Florilor” produce bani, decât consumă. Dar, în comparaţie cu anii trecuţi, „Carnavalul Florilor” a fost atins şi el de „globalizare”. În trecut se baza aproape în întregime pe voluntariat şi asta îl făcea atât de preţios.

Vlada Vişatovici

Spread the love


Scrieti un comentariu