Impresii de călătorie
Am fost plecat câteva zile, mai exact vreo opt (!), cu maşinuţa din dotare, până la litoralul românesc şi înapoi, cu escală la Bucureşti, la întoarcere. Şoselele, practicabile. Semnalizările, de tot rahatul. Colegii de traseu, de la inconştienţi, la nesimţiţi. De exemplu, dacă circuli pe averse, şi respecţi indicatorul de restricţie a vitezei, te trezeşti cu un bizon în spate, care la 80, 90 la oră îţi dă cu farurile, te claxonează, că îi iei aerul şi posibilitatea de a se propti în vreun parapet de pe marginea şoselei. De la Bucureşti până la Caransebeş am trecut pe lângă patru accidente. Cu echipaje SMURD, de descarcerare etc. Pentru ce? Într-o pantă, cu două sensuri de urcare, încerc să trec de un TIR. În faţă, un şmecheraş pe care nu îl ajuta maşina. Vede că nu poate, dar nu trece pe banda întâi. Dacă el nu poate, de ce să mă lase pe mine? Multe asemenea exemple, despre civilizaţia în trafic. Care pot fi puse pe seama vanităţii, a orgoliului şi a conştiinţei de a aparţine unei clase motorizate de excepţie. Cred că sunt doar rezultatul unei execrabile culturi civice şi a unei educaţii precare.
Vorbeam de escala din Bucureşti. O plimbare la pas, pe generoasele bulevarde ale capitalei. Trecem la un moment dat, pe lângă nişte containere de depunere selectivă a deşeurilor. O bunicuţă îl muştruluia de zor pe nepoţel că nu aruncă petul de doi litri în tomberonul pe care scrie sticlă. Ce dacă e din plastic? E sticlă? Atunci arunc-o în tomberonul pe care scrie sticlă! Greu şi cu reciclarea asta ecologică!
Despre litoral, ce să vă spun? Au reînviat ţiganii care vând nămol şi piatră ponce, ţepele sunt la tot pasul, informarea turistică este zero, un fel de dacă îţi place bine, dacă nu, la revedere. Totuşi, trebuie să remarc contribuţia naturii. Apă limpede, fără celebrele depuneri de alge şi de scoici de la malul mării. Una peste alta, natura a fost cu noi. Cât am cheltuit? Suficient să fi petrecut un sejur în Grecia, Bulgaria sau Turcia. De ce nu? Din speranţa idiotului care ţine de ţarina lui şi încearcă să vadă un pic de frumos şi în ţara lui. Nu cred că este cazul să vă mai spun că trăgeai cu puşca şi nu găseai o hartă a litoralului, nu mai vorbesc de locaţiile de cumpărături, distracţii etc. Însă, una peste alta, făcând comparaţii cu anii precedenţi, parcă, parcă se mai mişcă ceva. Nu este o recomandare, dar poate fi o provocare, un concediu pe litoralul românesc.
P.S. Pe drum fiind, am auzit la ştiri că de la 1 iulie, Croaţia este cel de al 28-lea stat membru al UE. Prea se dezvoltau oamenii ăştia, aşa de capul lor. Aştept să văd cum vor trebui să-şi vândă companiile de stat, cum vor trebui să-şi alinieze preţurile la energie etc. Şi, pentru a încheia apoteotic, astăzi, întreg mapamondul sărbătoreşte the fourth july. Who the f… is Cristofor Columb?
Dan Popoviciu
Publicat in: 03/07/2013 | Nu sunt comentarii » |