Prisma » Ştiinţă » O navă spaţială de mult timp pierdută, găsită pe Marte

O navă spaţială de mult timp pierdută, găsită pe Marte

O sondă spaţială britanică, care a dispărut în urmă cu 11 ani, a fost găsită pe suprafaţa lui Marte, rezolvând un mister din scurta istorie a explorării spaţiului.

Beagle 2, parte din misiunea Mars Express a Agenţiei Spaţiale Europene de căutare a vieţii extraterestre, ar fi trebuit să aterizeze pe Marte în 25 decembrie 2003, dar a dispărut la 19 decembrie.

Experţii de la London’s Royal Society Scientific Institution au declarat că micul lander a fost găsit pe suprafaţa planetei în imaginile transmise de la Mars Reconnaissance Orbiter al NASA. El pare a fi intact, dar două din cele patru panouri solare nu s-au deschis blocând antena de comunicaţii.

“Secvenţele de intrare, coborâre şi aterizare pentru Beagle 2 au lucrat potrivit proiectului şi sonda a atins cu succes suprafaţa de pe Marte în ziua de Crăciun din 2003”, a spus Agenţia Spaţială din Marea Britanie într-o declaraţie.

Mark Sims de la Leicester University, directorul misiunii Beagle 2, a declarat că în timp ce nava spaţială nu a reuşit să comunice date de pe Marte, aceasta a reuşit să îşi atingă cu succes ţinta.

“În ansamblu, aş putea spune că Beagle 2 a fost un mare succes,” a spus Sims, adăugând că recenta descoperire a fost interesantă, frustrantă şi cu “o nuanţă de tristeţe”, deoarece creatorul misiunii, Colin Pillinger, nu a trăit să o vadă.

sonda regasita pe marte

Găsirea landerului britanic a făcut ca Beagle 2 să devină prima nava europeană care a aterizat cu succes pe Marte.

Sonda a fost numită după HMS Beagle, nava pe care s-a îmbarcat Charles Darwin pentru călătoria din America de Sud şi Pacific în anii 1830, experienţă care l-a ajutat să dezvolte teoria evoluţiei.

Beagle 2, de forma unui ceas de buzunar gigant, a fost purtată spre Marte la bordul Mars Express al Agenţiei Spaţiale Europene în 2003. A plecat de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, în prima misiune europeană de explorare a unei alte planete.

Spread the love


Scrieti un comentariu