Prisma » Legislativ » Noi norme privind registrul de transparenţă

Noi norme privind registrul de transparenţă

A fost lansată o nouă versiune a registrului de transparenţă al UE, care este rezultatul unui efort comun întreprins de Comisia Europeană şi de Parlamentul European. Această „a doua generaţie” a registrului pune în aplicare dispoziţiile acordului interinstituţional revizuit încheiat între Parlamentul European şi Comisia Europeană în aprilie 2014.

Noul sistem introduce schimbări în ceea ce priveşte modul în care sunt declarate resursele umane implicate în activităţi de lobby, solicită informaţii suplimentare cu privire la participarea în comitetele, forumurile, intergrupurile sau alte structuri similare ale UE, precum şi cu privire la dosarele legislative care sunt urmărite în prezent. Acesta extinde, de asemenea, obligaţia de a declara costurile estimate legate de activitatea de lobby pentru a include toate entităţile înregistrate.

În plus, o procedură simplificată privind alertele şi reclamaţiile permite un control mai strict şi tratarea mai eficientă a presupuselor informaţii înşelătoare. Sunt introduse, de asemenea, noi stimulente pentru a spori valoarea adăugată a înregistrării, cum ar fi obligaţia de înregistrare impusă tuturor celor care doresc să aibă o întrevedere cu comisarii, cu membrii cabinetelor sau cu directorii generali sau oricărei organizaţii care doreşte să îşi exprime punctul de vedere în cadrul audierilor organizate de Parlamentul European.

Un nou site internet mai uşor de utilizat îmbunătăţeşte interfaţa publică şi asigură un proces de înregistrare mai simplu, în care se oferă îndrumare în fiecare etapă a înregistrării.

IP/15/3740, Comisia Europeană – 27.01.2015



Scrieti un comentariu