Prisma » Cultură » Liliana Ionaşcu – pasiune şi măiestrie în crearea costumelor populare

Liliana Ionaşcu – pasiune şi măiestrie în crearea costumelor populare

Liliana Ionascu creatoare costume populare

Se cunoaşte faptul că veşmintele populare româneşti au devenit inspiraţie pentru designeri din lumea întreagă. Mulţi dintre creatorii de seamă ai lumii au folosit în creaţiile lor semne şi simboluri, culori şi broderii specifice portului popular. Ia românească a devenit un obiect vestimentar apreciat în ultimii ani de către doamnele şi domnişoarele din mediul urban.

Că a prevăzut sau nu acest lucru nu se ştie dar că viaţa ei se învârte în jurul creării costumelor populare este destul de cunoscut în zona noastră.

Protagonista acestui material, Liliana Ionaşcu, a dezvoltat o afacere din pasiunea pentru crearea costumelor populare.

Totul a plecat din dragostea pentru broderie pe care la început o aplica pe prosoape, şervete, lenjerii de pat, feţe de masă pentru hoteluri şi a trecut apoi la inscripţionat echipamente pentru diverse firme şi materiale promoţionale.

I-a plăcut de mică să brodeze şi asta se vede în pasiunea cu care realizează în prezent zeci de costume populare din zona Banatului şi chiar din alte zone ale ţării. Cunoaşte detalii din fiecare zonă a Banatului cu privire la motivele şi culorile care diferă de la o regiune etnografică la alta, specificul unui costum pentru fete măritate sau nemăritate şi distincţia acestora.

De zece ani are un atelier de broderie şi confecţionat costume populare în Câlnic şi a deveni foarte cunoscută printre interpreţi şi iubitorii de folclor, unii dintre ei confecţionându-şi costumele chiar în atelierul ei.

S-a inspirat din costumele populare vechi pe care le-a achiziţionat din satele din Banat.

Deşi nu are studii în domeniu s-a informat şi a încercat pe parcursul timpului să se perfecţioneze.

Mărturiseşte că cel mai mult îî place să brodeze şi nu se teme de provocări atunci când clienţii vin cu modele inedite. Deşi cerinţele sunt foarte multe se pare că sunt tot mai puţini care se îndeletnicesc cu o astfel de muncă. Mâna de lucru este tot mai greu de găsit dar şi numărul creatorilor de costume populare este în scădere. Munca multă şi migăloasă întoarce din drum orice doritoare de angajare la un astfel de atelier. În momentul de faţă, în atelierul Lilianei lucrează doar patru croitorese cu experienţă, ele rămânând în acest domeniu deoarece lucrează din plăcere.

Are foarte multe comenzi în ţară dar şi de la românii plecaţi în străinătate şi care vor să poarte o ie sau un element autentic românesc, acolo departe de casă.

Liliana Ionascu creatoare costume populare

”Chiar dacă trebuie să coordonez activitatea atelierului, îmi fac timp ca măcar o zi pe săptămână să cos câte ceva”, a spus Liliana Ionaşcu.

Şi-ar dori să poată duce mai departe dragostea pentru broderie şi confecţionat veşminte populare doar că nu foarte mulţi mai sunt pasionaţi de această artă. Liliana Ionaşcu spune că fără dragoste pentru acest gen de creaţie nu se poate realiza nimic. Se pune suflet în fiecare piesă şi model de broderie care se creează. Munca aceasta este cu atât mai dificilă cu cât fiecare detaliu trebuie realizat cu precizie şi respectându-se zona geografică şi etnologică pentru care trebuie creat.

Deşi în vremea bunicilor crearea unui costum popular dura chiar şi luni de zile pentru că nu exista tehnologia de astăzi, creatorii de costume populare precizează că şi pentru ei crearea unor astfel de piese ia timp şi însumează răbdare şi pricepere.

Familia Ionaşcu a amenajat şi un mic muzeu cu zeci de costume şi accesorii din ţinuta populară, unele chiar mai vechi de o sută de ani.

Elena Franţ

Spread the love


Scrieti un comentariu