Prisma » Cultură » ”Viziuni” despre oraşele cu tradiţie ale judeţului continuă cu Bocşa

”Viziuni” despre oraşele cu tradiţie ale judeţului continuă cu Bocşa

Muzeul Constantin Lucaci din oraşul Bocsa

Luni seara a fost lansată la Biblioteca Germană ”Alexander Tietz” ediţia bilingvă a cărţii album „Bocşa: Viziuni/ Bokschan: Visionen”.

În urmă cu 4 ani a apărut proiectul ”Viziuni”, titlul generic al unei serii de cărţi dedicate principalelor oraşe din Caraş-Severin.

Prima carte din această serie a fost dedicată municipiului Reşiţa, acum aproximativ 4 ani.

După care a apărut o carte despre Anina şi acum Bocşa, după cum a declarat criticul literar Gheorghe Jurma. Volumul ”Bocşa – Viziuni” înseamnă de fapt ”multiple puncte de vedere asupra acestui loc cu foarte bogate şi interesante tradiţii culturale, puncte de vedere care se concretizează, în cazul acestei cărţi printr-o serie de rubrici”, a precizat Gheorghe Jurma.

Cartea prezintă atât trecutul cultural al Bocşei cât şi tradiţiile folclorice, etnografice dar şi multe alte evenimente care sunt relatate fie prin fragmente de proză, fie prin versuri şi pagini documentare din revistele bocşene.

Mai sunt capitole care relatează Bocşa turistică şi faptul că în perioada interbelică a fost considerată staţiune climaterică.

Mai sunt relatări despre artiştii importanţi ca: Tiberiu Botli, Constantin Lucaci şi alţii.

”Este o carte care… ne oferă o imagine nouă asupra oraşului pentru că Bocşa, cu siguranţă, nu a mai avut o asemenea carte”, a precizat criticul literar Gheorghe Jurma. Acesta a mai dezvăluit faptul că va veni rândul şi altor oraşe să fie prezentate într-o carte, Caransebeş şi Oraviţa, două oraşe, de asemenea, cu foarte mare tradiţie.

Apărută la Editura „Banatul Montan“, avându-i ca şi coordonatori şi prefaţatori pe Gheorghe Jurma – critic literar şi Erwin Josef Ţigla, preşedintele Forumului Democratic al Germanilor din Caraş-Severin, albumul cuprinde pe lângă texte în limba română şi texte în germană.

Cartea a apărut cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Relaţii Interetnice de pe lângă Guvernul României.

Ea va fi prezentată marţi, 25 noiembrie şi la Bocşa, primarul urbei, Eugen Cismăneanţu fiind prezent şi la lansarea care a avut loc la Biblioteca Germană.

Spread the love


Scrieti un comentariu