Prisma » Cultură » Patru Festivaluri au pus “monopol” pe staţiunea Băile Herculane timp de 4 zile

Patru Festivaluri au pus “monopol” pe staţiunea Băile Herculane timp de 4 zile

Festivalul Rachiei statiunea Baile Herculane

Oraşul Băile Herculane a fost “supus” anul acesta unei acţiuni complexe de promovare a staţiunii de pe Valea Cernei prin alăturarea a patru evenimente cultural-sportive care au “monopolizat” timp de 4 zile staţiunea: Festivalul Internaţional de Escaladă, Festivalul Etniilor din Banat, Festivalul Răchiei din Banat, Târgul de Turism, în cadrul evenimentului denumit “Ziua Turismului Activ”.

Consiliul Judeţean Caraş-Severin îşi aruncă privirea şi spre ancestrala urbe a staţiunii Băii Herculane aprobând un Acord de parteneriat cu Consiliul Local Băile Herculane şi Asociaţia de Turism Băile Herculane.

Prin revigorarea turismului se încearcă o readucere a staţiunii Băile Herculane pe harta preferinţelor turiştilor din ţară dar şi de peste hotare.

Staţiunea Băile Herculane s-a făcut cunoscută la nivel internaţional prin organizarea Festivalului Internaţional de Căţărare

În staţiunea Băile Herculane a avut loc un eveniment sportiv remarcabil, Festivalul Internaţional de Escaladă “Petzl Roc Trip 2014” organizat de firma franceză Petzl Distribution, leader mondial în echipament de escaladă şi de alpinism utilitar. A fost un eveniment sportiv de mare anvergură şi care a avut ca scop promovarea internaţională şi dezvoltarea turistică a zonei Băile Herculane. Acest festival a adunat laolaltă cei mai buni căţărători şi a atras în staţiune vizitatori.

Concurs catarat Herculane

În acest an, concursul e organizat, în premieră, sub forma unei caravane prin mai multe ţări din Europa de Sud-Est. Startul s-a dat în Băile Herculane. Din Băile Herculane, caravana căţărătorilor s-a mutat în Macedonia apoi în Bulgaria, Grecia şi Turcia. În total, sunt 45 de zile, cu zece tabere organizate în cele 5 ţări.

Peste 500 de participanţi din 52 de ţări au venit să escaladeze pereţii stâncoşi din Băile Herculane. Au participat unii dintre cei mai cunoscuţi căţărători pe plan mondial.

Zona Băile Herculane a fost în atenţia întregii lumi deoarece evenimentul a fost promovat pe un site dedicat festivalului, în limbile engleză, germană şi franceză, prin comunicarea către întreaga comunitate internaţională de căţărători şi către toată media de specialitate atât înainte, în timpul cât şi după eveniment. Totodată, aici a fost prezentă o echipă de fotografi dar şi o echipă de filmare care vor realiza un film de promovare al evenimentului. Astfel că, staţiunea bănăţeană a fost pentru câteva zile în atenţia întregii lumi iar numele ei va circula de jur împrejurul globului pământesc.

Poate că acest eveniment va aduce Băile Herculane la gloria de altă dată şi va redevenii o staţiune de nivel superior, pentru că ediţiile precedente ale Petzl Roc Trip din alte ţări au arătat impactul pozitiv pe care festivalul l-a avut asupra regiunii de primire.

„Răchia” din Banat are şanse să devină un brand pentru Caraş-Severin

Ţuica din Banat ar putea deveni un brand pentru această zonă a ţării datorită numărului mare de producători şi a diversităţii sale.

A XV-a ediţie a “Festivalului Răchiei din Banat” a adus în staţiunea Băile Herculane 35 de producători ai licorii bahice bănăţene. “Vedeta” zilei a fost prezentată juriului şi turiştilor în forme inedite şi diferite, menite să îmbie la degustare.

Un juriu condus de către vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ionesie Gheorghioni, a degustat diversele sortimente de ţuică promovate cu ocazia acestui eveniment, susţinând că fiecare merită câte un premiu datorită unicităţii gustului din fiecare regiune de provenienţă.

Acest festival a fost aşteptat cu bucurie nu numai de localnici ci şi de cei care iubesc bunătăţile locului, dar şi gustul licorii bahice. Producătorii bănăţeni au venit să-şi expună răchia produsă în propriile gospodării, de zeci de ani.

După o întrerupere de 5 ani, “Festivalul Răchiei din Banat” a fost reintrodus în programul activităţilor Primăriei Băile Herculane, anul acesta desfăşurându-se cea de-a XV-a ediţie.

Se pare că în fiecare an turiştii şi vizitatorii veniţi pe aceste meleaguri au fost încântaţi de bunătăţile tradiţionale expuse de către producătorii autohtoni. Bucate din cămara fiecăruia, miere, răchie şi tot felul de preparate au făcut deliciul festivalului. La ediţia de anul trecut au fost prezente 23 de comune şi au expus 18 grupuri de producători din cele mai renumite localităţi ale Banatului de Munte. Licoarea celebrată la acest festival a fost diversă, fiind produsă din cireşe, prune, mere, pere, struguri sau gutui, fiecare producător prezentându-şi cât mai original “vedeta” târgului, prin aspect şi calitate. Parcul Central al staţiunii de pe Valea Cernei a fost “invadat” de miresme ameţitoare dar şi de turişti veniţi din toate colţurile ţării.

“Festivalul Răchiei” pune în valoare o resursă de tradiţie din Banat prin care se poate promova această zonă. Acest produs poate devenit un brand pentru Caraş-Severin, în condiţiile în care în acest judeţ se produc peste 500 de sortimente de ţuică din diverse fructe.

Festivalul Etniilor din Banat

Festivalul Etniilor din Banat a adus pe scena din centrul civic al staţiunii un “spectacol” al portului popular etnic prezentat de ucraineni, sârbi, romi şi croaţi.

Târgul de Turism a venit, de asemenea, în faţa celor prezenţi, cu locuri şi zone din Banat care merită vizitate de către turişti din ţară şi străinătate.

Cu compatibilitate între ele sau nu, evenimentele care au marcat perioada 8-15 septembrie mica staţiune de pe Valea Cernei, un lucru este cert: atmosfera de sărbătoare, voia bună şi forfota au trezit nostalgii ale trecutului celei care a fost cândva „Perla Banatului”.

Elena Franţ

Spread the love


Scrieti un comentariu