Prisma » Cultură » Asociaţia Diaspora Biserică şi Şcoală

Asociaţia Diaspora Biserică şi Şcoală

Atelier creativ de advent 2016

Asociaţia Diaspora Biserică şi Şcoală din Reşiţa a organizat duminică 27 noiembrie două deplasări la Moldova Nouă şi Oraviţa, unde comunităţile maghiare au participat la un program de advent şi au fost ajutaţi cu alimente. Asociaţia de patru ani sprijină toate comunităţile maghiare din judeţul Caraş-Severin şi organizează periodic programe culturale, spirituale pentru a ajuta şi a da speranţă oamenilor care trăiesc în diasporă. Deoarece Asociaţia Diaspora nu are sedii nici la Oraviţa, nici la Moldova Nouă, fiecare program este sprijinit de Primăria Oraviţa prin locaţia care ne pune la dispoziţie, Cantina Săracilor, iar la Moldova Noua partenerul asociaţiei este Uniunea Sârbilor din România, organizaţia locală Moldova Veche, prin dl. Moiseş Victor Adrian, care ne pune la dispoziţie sediul Uniunii.


Atelier creativ de advent

Cu ocazia începerii perioadei de advent, în data de 26 noiembrie, sâmbătă de la ora 15 Asociaţia Diaspora Biserică şi ?coală a organizat un atelier de confecţionare coroane de advent. Materialele folosite, lumânările, crengile de brad au fost donate comunităţii şi persoanelor participante la atelier de către familia Gall din Reşiţa. Celor prezenţi le-am vorbit despre originile acestei perioade specifice de dinainte de crăciun, despre obiceiurile şi despre simbolistica coroanei. Cele patru lumânări simbolizează credinţa, speranţa, bucuria şi iubirea. Cu toţii ne dorim să trăim perioada de patru săptămâni pregătindu-ne sufleteşte cu credinţă, speranţă, bucurie şi iubire.

Bal maghiar de toamnă

Cantina Liceului Traian Vuia părea neîncăpătoare pentru cei 240 de participanţi la Balul Maghiar din 19 noiembrie. Reşiţenii au avut mai mulţi musafiri, din Bocşa, din Oraviţa, din Ilidia dar şi de peste hotare. Dansatorii maghiari din Vîrşeţ, de la Asociaţia Culturală Petöfi Sándor şi cei din Kikinda, de la Asociaţia Egység Müvelődés au participat la Bal şi au prezentat dansuri bucovinene, respectiv dansuri din zona Sălaj, Bodrogköz şi un dans specific bărbaţilor tineri. Muzica a fost asigurată de formaţia Szinkron din Timişoara, condus de dl Szabo Ferenc. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Diaspora Biserică şi Şcoală cu sprijinul Primăriei Reşiţa, a Colegiului Tehnic Cărăşan şi a Consiliului Judeţean.

Megyasszai Attila, preşedinte

Spread the love


Scrieti un comentariu