Prisma » Economic » Cât ne costă să comunicăm în roaming în UE, de la 30 aprilie 2016

Cât ne costă să comunicăm în roaming în UE, de la 30 aprilie 2016

La 30 aprilie 2016 intră în vigoare ultima etapă intermediară reglementată de Comisia Europeană înainte de eliminarea completă a tarifelor de roaming în interiorul Uniunii Europene de la 15 iunie 2017. Astfel, în această perioadă, utilizatorii români care au ales planurile tarifare de bază pentru serviciile de roaming (Eurotarifele) vor comunica în ţările UE la aceleaşi costuri ca în România, la care operatorii pot adăuga o taxă suplimentară de maximum 5 eurocenţi/minut pentru apelurile efectuate către statele membre UE, maximum 1,14 eurocenţi/minut pentru apelurile primite, cel mult 2 eurocenţi pentru trimiterea unui mesaj text (SMS) către ţările UE, în timp ce accesul la internet poate fi taxat suplimentar cu maximum 5 eurocenţi/MB (toate fără TVA).

Taxarea serviciilor de roaming în UE

Dacă un furnizor alege să aplice o suprataxă, fie pentru toate serviciile în roaming (apeluri efectuate, apeluri primite, SMS trimise, date), fie doar pentru anumite servicii, suma dintre tariful naţional în afara reţelei şi suprataxa aplicată nu trebuie să depăşească următoarele tarife maxime reglementate: 0,19 euro/minut (fără TVA) pentru apelurile efectuate, 0,06 euro (fără TVA) pentru trimiterea unui mesaj text (SMS), respectiv 0,20 euro/MB (fără TVA) pentru traficul de date.

ATENŢIE! Utilizatorii de cartele preplătite trebuie să încarce un credit suplimentar din care să se deducă valoarea suprataxei pentru utilizarea serviciilor în roaming, pentru a putea beneficia de aceste servicii.

Cum se aplică taxele suplimentare pentru serviciile de roaming

De exemplu, un utilizator român beneficiază în ţară de un abonament ce include:

  • 200 minute în reţea + 100 minute naţionale + 100 SMS + 500 MB acces la internet mobil iar după consumarea acestora plăteşte:

– 0,16 euro/minut (fără TVA, în reţea/ în afara reţelei), 0,05 euro/SMS (fără TVA, în reţea/ în afara reţelei), respectiv 0,16 euro/MB

1. Dacă efectuează un apel de 10 minute în reţea, atunci când se află în roaming într-un alt stat membru UE, va fi taxat în baza planului tarifar standard (Eurotarif) şi cu aplicarea de către operator a suprataxei maxime astfel:

  • dacă nu a consumat deja cele 200 minute disponibile în reţea – cele 10 minute se pot scădea din acestea, iar utilizatorul plăteşte doar suprataxa de 0,05 euro/minut x 10 minute, adică în total 0,50 euro (fără TVA)
  • dacă a consumat deja cele 200 minute disponibile în reţea – cele 10 minute se vor tarifa cu tariful naţional de 0,16 euro/minut (fără TVA) + suprataxa de 0,05 euro/minut (fără TVA), plafonat însă la tariful maxim reglementat de 0,19 euro/minut (fără TVA); aşadar utilizatorul plăteşte 0,19 euro/minut x 10 minute, adică în total 1,90 euro (fără TVA)

În mod similar se taxează atât apelurile către un utilizator al unui alt operator din România (apel în afara reţelei), cât şi mesajele SMS către aceleaşi categorii de utilizatori, precum şi serviciile de acces la internet.

2. Dacă efectuează un apel de 10 minute local în ţara vizitată sau către un alt stat UE, acesta va fi tarifat astfel:

  • tariful naţional în afara reţelei de 0,16 euro/minut (fără TVA) + suprataxa de 0,05 euro/minut (fără TVA), plafonat însă la tariful maxim reglementat de 0,19 euro/minut (fără TVA); aşadar utilizatorul plăteşte 0,19 euro/minut x 10 minute, adică în total 1,90 euro (fără TVA)

3. Dacă primeşte un apel de 10 minute, indiferent de origi-nea apelului (din România, din ţara vizitată, dintr-un alt stat UE sau chiar dintr-un stat non-UE), acesta va fi tarifat astfel:

  • suprataxa de 0,0114 euro/minut (fără TVA) x 10 minute, adică va plăti în total 0,114 euro (fără TVA).

Tarife speciale de roaming

Operatorii pot să pună la dispoziţia clienţilor tarife mai mici sau alte planuri tarifare, precum cele din ofertele speciale pentru perioadele de vacanţă. De aceea, este de preferat ca utilizatorii să analizeze oferta furnizorului propriu înainte de a pleca în călătorie, pentru a alege planul tarifar care se potriveşte cel mai bine nevoilor lor de comunicare.

Pentru călătoriile în afara Uniunii Europene, ANCOM le recomandă utilizatorilor să verifice tarifele stabilite de fiecare operator pentru ţările pe care le vor vizita, tarifele putând fi în acest caz cu mult mai mari.

Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, 20.04.2016Scrieti un comentariu