Prisma » Social » Interesul superior al copilului să primeze în cazurile transfrontaliere de custodie, cer deputaţii

Interesul superior al copilului să primeze în cazurile transfrontaliere de custodie, cer deputaţii

Copiii sunt cei care au de suferit atunci când statele membre nu cooperează şi nu le protejează interesul superior în procedurile legale cum ar fi disputele transfrontaliere privind custodia parentală şi deciziile privind adopţia, subliniază Parlamentul European într-o rezoluţie nelegislativă votată recent. Deputaţii vor tribunale speciale în cadrul tribunalelor privind dreptul familiei pentru a asigura procesarea mai rapidă a cazurilor transnaţionale.

În textul aprobat prin ridicare de mână, deputaţii au recomandat rectificarea găurilor legislative din regulamentul Brussels II privind dreptul familiei, în vederea viitoarei revizuiri a acestuia.

Asigurarea drepturilor copiilor în procedurile legale

Parlamentul vrea ca statele membre UE să desemneze tribunale separate în cadrul tribunelor privind dreptul familiei sau organisme de mediere transfrontalieră pentru a asigura o procesare rapidă a cazurilor transfrontaliere care implică copii. Aceste cazuri se referă la o paletă largă de scenarii, de la plasarea forţată a copiilor într-un alt stat membru la răpiri de către părinţi şi dispute privind custodia în tribunale naţionale care implică părinţi cu cetăţenii UE diferite.

Deputaţii cer statelor membre să îmbunătăţească cooperarea legală, iar Comisiei să ajute la oferirea de informaţii clare către toţi cetăţenii UE privind procedurile legale referitoare la copii, cum ar fi drepturile părinţilor în diferite state UE. Parlamentul mai subliniază şi faptul că acei copii care sunt prinşi în dispute familiale transfrontaliere au dreptul la a păstra o relaţie constantă şi directă cu părinţii lor, dacă nu există dovezi că aceasta le-ar putea fi dăunătoare. În acest scop, statele membre ar trebui să garanteze drepturi de vizită regulate pentru părinţi pe durata procedurilor legale şi să li se permită utilizarea propriei limbi materne cu copiii, pe durata vizitelor, se arată în text.

Evitarea separării fraţilor

Statele membre UE şi Comisia ar trebui să stabi-lească şi reguli care să asigure că deciziile de adopţie luate în fiecare ţară sunt recunoscute de celelalte ţări, pentru a evita obiecţii birocratice, mai spun deputaţii.

Parlamentul spune că adopţia neconsensuală sau orice alt aranjament ar trebui să le dea copiilor cea mai bună ocazie posibilă să menţină legături cu mediul lor cultural şi să înveţe şi să utilizeze limba lor maternă. Deputaţii mai cer statelor membre să facă toate eforturile pentru a evita separarea fraţilor în cazuri de plasament forţat.

REF.: 20160426IPR24708, 28.04.2016



Scrieti un comentariu