Prisma » Economic » Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto Naţional Rabla Clasic 2016

Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto Naţional Rabla Clasic 2016

Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto Naţional – Rabla Clasic 2016, a debuta în 14 iunie 2016, pentru cetăţeni. Începând cu această dată, persoanele fizice pot merge deja la producătorii autorizaţi să îşi achiziţioneze un autoturism nou, cu emisii scăzute, în locul celui vechi, poluant. Reamintim că Programul a demarat în data de 30 mai, cu etapa validării producătorilor.

Luni, 13 iunie, Comitetul de avizare al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) a aprobat lista finală a producătorilor validaţi să participe în Programul Rabla 2016. Anul acesta, 116 dosare au fost depuse de producătorii/dealerii auto, din care 105 dosare au fost aprobate şi 11 dosare au fost respinse. În cadrul sesiunii de depunere a contestaţiilor, au fost depuse de producătorii/dealerii auto, 15 contestaţii, din care 4 au fost aprobate. Începând din 14 iunie 2016, AFM a încheiat contracte de finanţare cu producătorii/dealerii validaţi în Program. Lista finală a acestora va fi publicată, ulterior, pe site-ul AFM. Anul acesta, programul este gândit în două direcţii:

  • ”Rabla Clasic”, deja cunoscută de populaţie, prin care românii pot beneficia de o primă de casare pentru achiziţia unui autovehicul nou câtă vreme îşi casează autovehiculul vechi, şi
  • ”Rabla Plus”, program nou, prin care este stimulată achiziţia unui autovehicul nou pur electric sau nou electric hibrid, fără obligativitatea casării un autovehicul vechi. Obligaţia casării intervine doar pentru cei care doresc să cumuleze finanţarea acordată prin acest nou program cu cea din Programul Rabla Clasic.

Pentru acest an, bugetul alocat celor două Programe este de 220 milioane de lei. Din aceştia, 75 milioane de lei sunt alocate extensiei ‘Rabla Plus’, atât pentru achiziţionarea de autovehicule noi electrice şi electrice hibride, cât şi pentru finanţarea reţelei de staţii de încărcare a acestora.

Pentru ”Rabla Clasic” rămâne în vigoare prima de casare de 6.500 de lei, cu posibilitatea accesării suplimentare a două eco-bonus-uri pentru următoarele situaţii:

  • un eco-bonus de 750 de lei care poate fi adăugat primei de casare în situaţia în care românii aleg să-şi cumpere o maşină al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km,
  • sau un eco-bonus în valoare de 1.500 lei pentru situaţia în care populaţia optează pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid.

Dacă maşina nouă respectă ambele criterii, un cetăţean poate beneficia de ambele eco-bonus-uri, putând să ajungă, cu tot cu prima de casare, la o finanţare de 8.750 de lei care va fi suportată de AFM din costul maşinii noi.

În cazul ”Rabla Plus” românii care vor să aleagă o maşină care nu poluează beneficiază din partea AFM de două tipuri de eco-tichete:

  • un eco-tichet de 5.000 de lei pentru achiziţionarea unui autoturism nou electric-hibrid,
  • sau un eco-tichet de 20.000 de lei pentru maşinile noi 100% electrice.

Programul Rabla Plus este programat să demareze până la sfârşitul acestei luni. În prezent, producătorii se află în procedură de validare. În cazul acestui Program dispare obligativitatea de casare a unui autovehicul vechi, condiţia fiind impusă doar în cazul cumulării celor două programe.

Cele două axe ale programului pot fi accesate de populaţie separat sau combinat. În situaţia în care un cetăţean deţine o maşină veche pentru casat şi doreşte să achiziţioneze un autoturism nou 100% electric sau nou electric hibrid, va beneficia de un sprijin financiar de aproximativ 6.000 de euro, deoarece va primi, concomitent, atât prima de casare de 6.500 de lei cât şi eco-tichetul de 20.000 de lei sau cel de 5.000 de lei.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor estimează că anul acesta, prin programul Rabla 2016 vor fi scoase din circulaţie aproximativ 20.000 autovehi-cule poluante. În ceea ce priveşte achiziţia de maşini electrice sau electric-hibride, bugetul este gândit astfel încât să poată fi ajustat în funcţie de cerere.

Informaţii privind listele producătorilor, importatorilor de autoturisme şi distribuitorilor autorizaţi să participe în anul 2016 la programul Rabla Clasic şi Rabla Plus sunt publicate pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu.

MMAP, 13.06.2016

Spread the love


Scrieti un comentariu