Prisma » Mediu » În munţii Aninei tăierile ilegale de arbori, vânatul excesiv şi braconajul aduc lupii în gospodăriile populaţiei!

În munţii Aninei tăierile ilegale de arbori, vânatul excesiv şi braconajul aduc lupii în gospodăriile populaţiei!

În legătură cu cazurile tot mai frecvente în care lupii atacă şi sfâşie animalele din gospodăriile cetăţenilor care locuiesc în satele Brădet şi Sommerfrisch aparţinătoare oraşului Anina, voluntarii Grupului Ecologic de Colaborare Nera au realizat o minianchetă în aceste localităţi pentru a evalua amploarea şi cauzele fenomenului.

Majoritatea informaţiilor furnizate de către cetăţeni sunt axate pe două cauze principale:

  • Defrişările ilegale masive care au loc în zona Brădet de mai bine de 6 ani şi care au golit versanţii de vegetaţie afectând major habitatul tradiţional al lupilor.
  • Vânătoarea excesivă şi braconajul practicate în ultimii 10 ani în pădurile din zonă asupra unor specii care constituie sursa de hrană a lupilor.

Toţi cei care au furnizat informaţii spun că în urma cu 10 – 15 ani atacul lupilor asupra animalelor din gospodăriile populaţiei era un fenomen foarte rar.

GEC Nera consideră că în cazul pădurilor din munţii Aninei s-a produs un dezechilibru major al întregului ecosistem datorită unei implicări insuficiente a autorităţilor publice cu atribuţii directe în protecţia şi conservarea patrimoniului natural.

În acest context sunt de neînţeles unele declaraţii apărute în presă din partea reprezentanţilor acestor autorităţi care dau vina pe existenţa Parcului Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa în care lupii îşi caută refugiu şi unde nu pot fi vânaţi.

GEC Nera îşi exprimă protestul faţă de o astfel de abordare care aduce grave prejudicii gradului de acceptare a PN Cheile Nerei – Beuşniţa în rândul comunităţilor locale deoarece scopul pentru care a fost înfiinţat parcul este tocmai acela de a mai păstra o oază de natură ferită de topoarele şi armele, atât a hoţilor de lemn şi braconierilor cât şi a celor care la un moment dat deţin puterea.

Asemenea opinii vehiculate în media ne pot costa declanşare procedurii de infringement din partea Comisiei Europene pentru nerespectarea obligaţiilor de aderare la UE în domeniul managementului ariilor naturale protejate, chestiune în legatură cu care România a fost somată în repetate rânduri şi pentru care aşteptăm în această toamnă o vizită de evaluare a d-lui Janez Potočnik comisarului de mediu al CE.



Scrieti un comentariu