Prisma » Internaţional » Pe scurt, 5 septembrie 2012

Pe scurt, 5 septembrie 2012

  • Un summit extraordinar al liderilor europeni, având ca obiectiv ajungerea la un acord asupra viitorului cadru financiar multianual 2014-2020, va avea loc în zilele de 22 şi 23 noiembrie, la Bruxelles
  • Ritmul de creştere economică al Chinei s-ar putea menţine la 8% în 2012, arată un studiu publicat de Universitatea Xiamen şi Agenţia de presă Xinhua
  • Miniştrii Comerţului şi de Externe din APEC s-au adunat la Vladivostok, Rusia, pentru a promova inovaţia şi “creşterea verde” în cadrul regiunii
  • Începând cu data de 1 septembrie a intrat în vigoare directiva europeană ce prevede retragerea becurilor cu incandescenţă pe ansamblul Uniunii Europene
  • Bulgaria a îngheţat pe termen nedeterminat planurile de a adopta moneda comună europeană
  • Preşedintele Putin a propus creşterea vârstei maxime de pensionare pentru funcţionarii publici în funcţii de conducere la 70 de ani de la 65, în prezent. Actuala legislaţie rusă stabileşte vârsta maximă pentru funcţionarii de top la 60 de ani, dar permite prelungirea activităţii, dacă aceştia doresc, până la 65 de ani. Vârsta de pensionare oficială pentru majoritatea populaţiei este de 55 pentru femei şi 60 pentru bărbaţi.
  • Convenţia Partidului Republican din SUA l-a desemnat oficial pe Mitt Romney drept candidat în alegerile prezidenţiale din luna noiembrie. Şi reuniunea naţională a democraţilor se încheie astăzi (6 septembrie), odată cu discursul lui Obama.
  • Liderul Parti Québécois (PQ), Pauline Marois, este pe cala să devină prima femeie premier în Quebec. Este încă neclar dacă partidul său a obţinut majoritatea în alegerile provinciale, care ar putea inaugura o nouă fază a confruntărilor în dezbaterea privind unitate naţională.
  • Guvernul japonez a ajuns la un acord cu familia care deţine Insulele Senkaku referitor la planul său de a le aduce sub controlul statului, au declarat în urmă cu o zi surse guvernamentale. Guvernul va plăti 2.05 miliarde yeni (27 milioane de dolari) pentru achiziţionarea unei părţi din lanţul de insule din Marea Chinei de Est, o sursă majoră de fricţiuni între Tokyo şi Beijing, potrivit surselor. China a denunţat planul Japoniei de a naţio-naliza Insulele Senkaku, spunând că acţiunea nu va schimba determinarea Beijingului de a-şi exercita suveranitatea asupra teritoriului disputat. Vizita Secretarul american de stat Hillary Clinton în China, 4-5 septembrie, pe fondul tensi-unilor în creştere dintre Japonia şi China legate de litigiu privind Insulele Diaoyu (numite Insulele Senkaku în Japonia) reflectă preocuparea Statelor Unite privind relaţiile chino-japoneze.
  • Purtând un văl de culoare crem şi un costum de culoare închisă, Fatma Nabil a devenit prima prezentatoare de ştiri din Egipt care a apărut vreodată la televiziunea de stat în timp ce poartă un văl. Nabil şi alte trei prezentatori de ştiri de sex feminin care i-au urmat exemplul, sunt simbolul sfârşitului unei interdicţii privind prezentatori care au capul acoperit potrivit tradiţiei musulmane, o politică pe care televiziunea de stat a impus-o de-a lungul a jumătate de secol de existenţă. Potrivit noului ministru al informaţiilor, un membru proeminent al Frăţiei Musulmane, într-o ţară în care 70% din femei poartă o formă sau alta de veşmânt pentru acoperirea parţială sau totală a feţei, este firesc să existe şi astfel de prezentatoare. Jurnaliştii, împreună cu mulţi dintre protesta-tarii care au luptat pentru schimbare democratică la începutul anului 2011, şi-au manifestat speranţa libertăţii presei în era post-Mubarak. Dar speranţele unora au fost spulberate pe 8 august, când Consiliul Shura – camera superioară a parlamentului controlată de Frăţia Musulmană a preşedintelui Morsy – a anunţat schimbarea a zeci de editori de la mai multe ziare şi reviste aflate în proprietatea statului.
  • Politicieni, supravieţuitori, precum şi rude ale victimelor au participat la o ceremonie miercuri, 5 septembrie, în amintirea celor 11 membri ai echipei olimpice israeliene ucişi în 1972 la Jocurile Olimpice de la München. În timpul JO din 1972, oameni înarmaţi au pătruns în apartamentul echipei israeliene din satul olimpic, omorând imediat doi dintre sportivi şi luând ostatici alţi nouă pentru a cere eliberarea a 232 prizonierilor palestinieni. În timpul operaţiunii de salvare toţi ostaticii sunt ucişi, împreună cu un poliţist din Germania de Vest şi cinci din cei opt agresori.
Spread the love


Scrieti un comentariu