Prisma » Ştiinţă » Steagurile de la aselenizările Apollo sunt încă în picioare

Steagurile de la aselenizările Apollo sunt încă în picioare

O întrebare născută după misiunile cu echipaj uman pe Lună din anii 1960 a fost: Sunt steagurile înfipte în sol de către astronauţi încă în picioare?

În cele din urmă, noi imagini transmise de NASA Lunar Reconnaissance Orbiter Camera (LROC) dovedesc că steagurile sunt într-adevăr tot acolo, la toate site-urile, cu excepţia Apollo 11. Astronautul Buzz Aldrin a raportat la vremea respectivă că exista şansa ca unda de evacuare de la motor în timpul decolării lui Apollo 11 să fi atins steagul, şi se pare că nu s-a înşelat.

În funcţie de analiza recentă a umbrei pe suprafaţă s-a constatat că şase steaguri înfipte în solul satelitului de astronauţii americani au rămas în picioare.

În timpul fiecărei din cele şase debarcări americane pe Lună, astronauţii au lăsat steaguri americane în urmă ca simboluri al realizărilor ştiinţifice şi de inginerie ale naţiunii lor.

Prima misiune a fost Apollo 11 în 20 iulie, 1969, în care Neil Armstrong a declarat la televiziune în direct, “Un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omenire”.

Misiunea Apollo 17 a fost ultima la 14 decembrie 1972.

Oamenii de ştiinţă au examinat imagini ale locurilor de aselenizare ale misiunilor şi înainte pentru a găsi semne ale steagurilor şi au văzut indicii a ceea ce ar putea fi umbre provenite de la acestea. Totuşi, acest lucru nu a fost considerat o dovadă puternică că ele mai există. Acum, cercetătorii au examinat fotografiile realizate în aceleaşi locuri în diferite faze ale zilei şi umbrele observate se roteau în jurul punctului în care se considera că acestea ar trebui să fie.

“Din imaginile LROC acum este sigur că steagurile americane sunt încă în picioare şi produc umbră pe suprafaţă, la toate site-urile, cu excepţia Apollo 11,” a declarat Mark Robinson, un cercetător al programului satelitului lunar.

“Personal am fost un pic surprins de faptul că steagurile au supravieţuit luminii intense ultraviolete şi temperaturilor de pe suprafaţa Lunii, dar au făcut-o”, a spus Robinson. “Cum arată este o altă întrebare”.

Majoritatea oamenilor de ştiinţă au considerat că aceste simboluri lăsate de astronauţi nu au supravieţuit mai mult de patru decenii în condiţiile dure pe Lună.

“Intuitiv, cea mai mare parte a experţilor au crezut că este foarte puţin probabil ca steagurile Apollo ar fi putut îndurat cei 42 de ani de expunere în vid, schimbărilor de temperatură ce ajung la aproximativ 255 grade C de la 117 0C în timpul zilei la -138 0C în timpul nopţii, micrometeoriţi, radiaţii şi lumina ultravioletă,” a scris în Apollo Lunar Surface Journal omul de ştiinţă James Fincannon, de la Glenn NASA Research Center din Cleveland.

Misiunile americane lunare rămân singurele zboruri cu echipaj uman care au coborât pe un corp ceresc.

Referinţe:

Spread the love


Scrieti un comentariu