Prisma » Sport » „Aconcagua 2013 – Împreună deasupra Americii”

„Aconcagua 2013 – Împreună deasupra Americii”

Expeditie Aconcagua 2013

Sunt un reşiţean de 31 de ani, stabilit în Timişoara de 5 ani, membru al asociaţiei “Prietenii munţilor” din Reşiţa precum şi al asociaţiei speologice “Exploratorii” din Reşiţa şi mi-am dorit ca după ascensiunea din Kilimanjaro (5895 m) din Tanzania din anul 2011 când am urcat deasupra Africii, să marchez o nouă premieră pentru oraşul din care provin, Reşiţa; în urmă cu puţină vreme m-am întors dintr-o expediţie din Aconcagua – Argentina, expediţie care a durat aproximativ o lună, debutul fiind pe 15 ianuarie 2013.

Prin intermediul acestui proiect „Aconcagua 2013 – Împreună deasupra Americii” – vreau să promovez sporturile montane bănăţene şi să propun o apropiere de natură, de munte pe care trebuie să-L respectăm aşa cum se cuvine!

Mulţumesc partenerilor mei, Hella România, Kathrein România, World Media Trans şi Dunca Expediţii, care m-au sprijinit în aceste proiect. Le mulţumesc pentru încrederea acordată, mulţumesc pentru faptul că apreciază acest sport necomercial, aflat în umbra celorlalte sporturi într-un mod nedrept!

O expediţie în cel mai lung lanţ muntos din lume, în Aconcagua, care este simultan cel mai înalt munte din ambele Americi, din emisfera sudică, precum şi cel mai înalt munte din afara Asiei şi unul din cele şapte vârfuri importante ale lumii „Seven Summits” fiecare dintre ele fiind cel mai înalt al continentului sau al sub-continentului din care face parte, Aconcagua aflându-se pe locul 2 în acest clasament al celor mai înalţi munţi din lume.

Aconcagua este considerat la fel de greu ca un vârf ce depăşeşte 8000 de metri altitudine din Asia, cauza principală fiind concentraţia mică de oxigen din atmosferă, statistic doar 30% din cei care încearcă să ajungă acolo sus reuşesc!

Presiunea atmosferică pe vârf este 40 % din presiunea atmosferică de la nivelul mării. Aconcagua este localizat la 112 km NV de oraşul Mendoza în Argentina la graniţa cu Chile.

Traseul pe care am urcat muntele a fost: Mendoza – Puente de Inca – Confluencia – Plaza de Mulas – Canada – Alaska – Nido de Condores – Berlin. Din păcate nu am reuşit să ajungem pe vârf, am urcat până la 6000 m, am fost la câteva ore de vârf dar condiţiile meteorologice ne-au forţat să coborâm.

Vremea, această variabilă pe care nu o putem controla, a închis porţile către vârf, făcându-l inabordabil pentru TOŢI alpiniştii care i-au bătut la poarta în perioada când am fost în Anzi, nimeni nu a reuşit să urce pe vârf!

După această experienţă mă simt mai puternic, 7 persoane în acest sezon până la data plecării nu au coborât muntele pe picioarele lor, nu s-au întors acasă întregi şi funcţionali, 5 persoane au rămas captive în cuibuşorul acestei doamne Aconcagua, nu se vor mai revedea cu familiile lor. De curând a mai decedat un francez.

Am învăţat că trebuie să apreciezi viaţa aşa cum e ea, să te bucuri de lucrurile mărunte care ne înconjoară, să te bucuri de familie şi cei dragi din jurul tău care îţi sunt alături şi te sprijină. Să apreciezi… lucrurile esenţiale şi mărunte.

Expediţia detaliată o găsiţi pe siteul: alexandrusilaghi.shutterfly.com

Alexandru Silaghi



Scrieti un comentariu