Prisma » Internaţional » Pe scurt, 5 iunie 2013

Pe scurt, 5 iunie 2013

  • Cancelarul german Angela Merkel s-a angajat să ia măsuri pentru a evita un război comercial între China şi UE, în timpul primei vizite a noului premier chinez în Germania
  • “În următorii cinci ani, vom sprijini dezvoltarea economică a Africii prin furnizarea de până la 32 de miliarde de dolari în finanţarea publică şi privată”, a declarat primul-ministrul japonez, Shinzo Abe
  • Preşedintele israelian Shimon Peres a ridicat posibilitatea unei conferinţe interconfesionale pentru pace în timpul întâlnirii recente, la Roma, cu Papa Francis
  • Ministerul Apărării din Columbia va semna, la sfârşitul acestei luni, un acord de cooperare cu NATO
  • Rusia va finanţa în întregime tronsonul sârb al conductei de gaze South Stream, evaluat la 1,7 miliarde de dolari, a confirmat preşedintele rus, Vladimir Putin, la încheierea unei întâlniri cu omologul său sârb, Tomislav Nikolic.
  • Preşedintele Barack Obama şi preşedintele chinez Xi Jinping se întâlnesc la o proprietate privată în California, 7-8 iunie, prima reuniune faţă-în-faţă între cei doi după realegerea lui Obama şi promovarea lui Xi în funcţia de şef al Partidului Comunist în noiembrie anul trecut. Summit-ul vine cu mai multe luni înainte de data programată iniţial pentru întâlnirea celor doi.
  • Tribunalul de la Haga i-a achitat de toate acuzaţiile pe fostul şef al Serviciului de securitate de stat al Serbiei (DB), Jovica Stanišić, şi pe fostul comandant al Unităţilor pentru operaţiuni speciale ale DB, Franko Simatović. Cei doi au fost acuzaţi de crime împotriva umanităţii comise în timpul războiului din Bosnia, anii 1990.
  • Aproximativ douăzeci de înalţi reprezentanţi ai religiilor creştină, iudaică şi musulmană, precum şi ai comunităţii hinduse din întreaga Europă s-au reunit, în 30 mai, la sediul Comisiei Europene, la Bru-xelles, sub deviza „Cum să plasăm cetăţenii în inima Europei, într-o lume în schimbare”.
    Reuniunea din acest an a avut ca temă modalităţile de a intensifica dialogul cu cetăţenii şi cu organizaţiile sociale asupra viitorului Europei şi asupra drepturilor individuale şi colective fundamentale garan-tate de cetăţenia europeană. Contribuţia reprezentanţilor bisericilor şi ai comunităţilor religioase a alimentat direct o dezbatere mai largă care se desfăşoară, la nivel european, între cetăţeni, întreprinderi, societatea civilă şi organizaţii guvernamentale, în contextul Anului european al cetăţenilor 2013.
  • Israelul a reacţionat negativ la cererea Partidului Verzilor germani potrivit căreia produsele din coloniile israeliene din Cisior-dania să fie etichetate corespunzător atunci când sunt importate în Germania şi UE. În prezent, pe eticheta acestor produse apare “Fabricat în Israel”. Ambasada Israelului a catalogat eforturile Partidului Verde din Germania de etichetare a produselor din Cisiordania o încercare de boicot economic îndreptat împotriva statului Israel.
  • Membrii Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) au ajuns la un acord privind menţinerea plafonului de producţie la 30 milioane de barili pe zi, pentru a doua jumătate a lui 2013. Creşterea producţiei de petrol de şist în Statele Unite, cea mai mare economie din lume şi piaţă principală pentru OPEC, are un impact crescând asupra cartelului. Şisturile bituminoase, care sunt extrase prin combinarea de foraj orizontal, cu o practică numită fracturare hidraulică, au ridicat producţia totală a SUA la 7.4 milioane de barili pe zi în această lună. Cota OPEC din producţia de petrol la nivel mondial a fost de aproximativ 40 la sută în ultimii ani.
  • Denuclearizarea ar putea fi în top pe ordinea de zi atunci când liderii din Coreea de Sud şi China se întâlnesc în Beijing, la sfârşitul lunii iunie, a declarat un oficial sud-coreean. O delegaţie din Coreea de Nord s-a aflat recent la Beijing pentru întâlniri cu liderii Partidului Comunist. Aceasta a fost prima vizită de acest gen de când Kim Jong Un a preluat puterea în Coreea de Nord, 2011. Discuţiile dintre cele două Corei, China, Japonia, Rusia şi Statele Unite au fost suspendate în 2008.
Spread the love


Scrieti un comentariu