Prisma » Cultură » În faţa Palatului Cultural?!

În faţa Palatului Cultural?!

De ceva vreme a apărut în faţa Palatului Cultural un bust de bronz ridicat pe un soclu. Nimeni nu şi-a asumat public răspunderea pentru ridicarea lui, astfel că nu se ştie la iniţiativa cui a început construcţia acestui monument. Eu cred că era normal ca într-o astfel de situaţie să se anunţe mai întâi intenţia şi scopul acestui demers, pentru ca şi alte persoane să-şi poată exprima opinia. Însă unii mai întâi iau decizia după bunul lor plac, punându-i pe ceilalţi în faţa faptului împlinit şi după aceea caută o justificare convenabilă, prin care pot manipula, în acest caz, „iubitorii de cultură”, folosind informaţiile în mod tendenţios şi denaturat, evitând astfel fondul problemei. Exemplificativ în acest sens sunt cele două articole, semnate de M. Mircioane apărute în publicaţia on-line „Argument”, în care ni se spune că bustul îl reprezintă pe dirijorul, profesorul şi instrumentistul Ion Românu, despre a cărui activitate autorul articolelor ne transmite mai multe informaţii, unele fiind chiar false, dar nu spune cine îşi asumă „meritul” pentru realizarea şi amplasarea acestui monument pe domeniul public.

Eu am reacţionat şi am dat două replici, prin care mi-am exprimat dezacordul, atât faţă amplasarea acestui monument în faţa Palatului Cultural, cât şi faţă de conţinutul tendenţios al celor două articole, replici pe care le reproduc în continuare cu menţionarea titlurilor articolelor cărora le aparţin:

Ion Românu a fost urcat pe soclu, în faţa Palatului Cultural din Reşiţa

De MATEI MIRCIOANE (4 noiembrie 2013)

Replică:

„Fără a pune în discuţie personalitatea dirijorului, profesorului şi instrumentistului Ion Românu vă spun că activitatea lui nu are nimic în comun cu Palatul Cultural şi nici cu Reuniunea de Cântări şi Muzică din Reşiţa Română. În acea perioadă dirijorul Ion Iliasă (bunicul meu) conducea corul Reuniunii de Cântări şi Muzică din Reşiţa Română de la Palatul Cultural. Este o ruşine ce faceţi la Palatul Cultural. Vreţi să confiscaţi tradiţia culturală a acestui edificiu, să rupeţi legăturile lui cu trecutul şi să o folosiţi în forma care vă convine în interesul vostru personal.

Acest bust trebuia pus, conform realităţii istorice, în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor.”

Ioan Iliasă

Ioan Iliasă vrea să-l dea jos de pe soclu pe Ion Românu

De: MATEI MIRCIOANE (11 noiembrie 2013)

Replică:

„Articol perfid

Câteva precizări la acest articol:

  • Asociaţia Culturală Reşiţa Română a fost reînfiinţată şi a redevenit proprietara Palatului Cultural datorită subsemnatului, Ioan Iliasă. Ştiu că acest lucru nu convine multora, dar asta este realitatea.
  • Petru Iliasă nu a fost doar o perioadă, preşedintele asociaţiei; el a fost preşedintele asociaţiei până când nişte impostori l-au schimbat din funcţie prin acte mârşave, in afara legii şi statutului asociaţiei.
  • Dirijorul Ion Iliasă, a fost mult mai mult decât coordonatorul corului de la Palatul Cultural în perioada interbelică.
  • Am spus că ar trebui omagiaţi oameni din rândul vechilor reşiţeni care au legătură strânsă cu Palatul Cultural, au făcut ceva pentru acesta şi pentru activitatea culturală de aici. Dintre aceştia se detaşează clar dirijorul Ion Iliasă.
  • Nu a fost vorba de banii folosiţi pentru înălţarea monumentului de către Consiliului Judeţean Caraş-Severin. Am spus că pentru menţinerea lor pe funcţii în cadrul asociaţiei şi câştigarea unor bani, inclusiv de la Consiliului Judeţean, aceştia sunt în stare să trădeze şi să vândă tot ce alţii s-au străduit să construiască.

Domnule Mircioane, ai făcut încă un articol perfid pe tema Palatului Cultural.

Cu toate că te foloseşti de numele şi personalitatea muzicienilor Doru Morariu şi Diodor Nicoară nu poţi să spui mai mult decât că „Iosif Velceanu şi Ion Românu au concertat şi la Palatul Cultural”. Poate?! (nu am văzut nici un document în acest sens şi oricum au stat doar câţiva ani în Reşiţa).

Eu spun şi pot să dovedesc că bunicul meu, dirijorul Ion Iliasă a activat şi şi-a închinat peste 55 de ani din viaţă activităţii culturale de la Palatul Cultural.

Poate pentru unii pare ciudat ceea ce spun, dar se vor convinge cât de curând că situaţia la Palatul Cultural nu este aşa cum vor unii să pară.

Am să revin cu un articol mai amplu.

Ioan Iliasă

Este păcat că la conducerea Asociaţiei Culturale Reşiţa-Română au ajuns nişte persoane, care împreună cu susţinătorii lor din cadrul asociaţiei, nu au pic de respect faţă de tradiţiile locale datorită cărora asocia-ţia a redevenit proprietara Palatului Cultural. Aceştia, pentru obţinerea unor foloase personale, sunt capabili de orice (să semneze şi chiar să jure în detrimentul adevărului), fără să se gândească că, prin atitudinea lor, se fac de ruşine atât pe ei cât şi pe înaintaşii şi pe urmaşii lor.

Ioan Iliasă



Scrieti un comentariu