Prisma » Internaţional » Pe scurt, 8 ianuarie 2014

Pe scurt, 8 ianuarie 2014

  • Grecia a preluat preşedinţia rotativă a Uniunii Europene pentru o perioadă de şase luni
  • La 1 ianuarie, Letonia a devenit al 18-lea stat care adoptă moneda euro
  • Ţiţeiul a început să curgă din Kurdistanul irakian spre Turcia, dar nu va fi exportat fără permisiunea guvernului central irakian, potrivit ministrului turc al energiei
  • Adunarea constituantă din Tunisia a ajuns la un compromis în 4 ianuarie, prin care s-a respins Islamul ca principala sursă de drept
  • Papa Francis va face prima sa călătorie în Ţara Sfântă, vizitând Amman, Betleem şi Ierusalim în 24-26 mai
  • Bill de Blasio este noul primar al New York, primul democrat în 20 de ani care accede la această funcţie
  • Senatul Statelor Unite a confirmat-o pe Janet Yellen ca următorul preşedinte al Rezervei Federale. Ea va fi prima femeie la conducerea Rezervei Federale din istoria sa de 100 de ani
  • Gradul de ocupare a forţei de muncă din Germania a atins un nou record pozitiv în 2013. Cu toate acestea, unele dintre institutele economice din Germania au avertizat că planurile noului guvern dreapta-stânga al cancelarului Angela Merkel de a introduce un salariu minim poate duce la pierderi de locuri de muncă pe termen lung.
  • Au început pregătirile pentru funeraliile de stat ale fostului premier israelian Ariel Sharon, aflat în stare critică la spitalul Tel Hashomer din Tel Aviv. Sharon a avut un accident vascular cerebral pe 4 ianuarie 2006, intrând într-o comă din care nu şi-a revenit.
  • Un contract prin care Emiratele Arabe Unite ar cumpăra doi sateliţi de informaţii din Franţa în valoare de aproape 930 milioane dolari SUA, este în pericol, după descoperirea unor “componente de securitate compromiţătoare”. Este vorba despre două componente specifice furnizate de SUA, prin care pot fi interceptate datele transmise la sol.
  • Secretarul de stat american John Kerry a afirmat că s-au înregistrat progrese în discuţiile dintre Israel şi palestinieni, după întâlnirea cu liderii din ambele părţi, la sfârşitul săptămânii trecute. Ministrul israelian pentru Protecţia Mediului, apropiat al Ministrului Justiţiei, Tzipi Livni, care conduce negocierile, a declarat pentru un canal de televiziune că cele două părţi au încercat nu să ajungă la un “acord-cadru”, ci mai degrabă la un “cadru” pentru viitoarele negocieri. Senatorul american John McCain, care a condus o delegaţie a Congresului în regiune, a declarat la o conferinţă de presă, după întâlnirea cu Netanyahu, că Prim-ministrul a exprimat “motive serioase de îngrijorare cu privire la planul prezentat”. McCain a declarat că aceste preocupări sunt legate de probleme de securitate, precum şi viabilitatea unui viitor stat palestinian.
  • Premierul indian, Manmohan Singh, a declarat că nu va îndeplini un al treilea mandat, indiferent de rezultatele alegerilor legislative prevăzute să aibă loc în 2014, şi că vrea să-i lase locul lui Rahul Gandhi, fiul fostului premier Rajiv Gandhi, asasinat în 1991, şi al Soniei Gandhi, preşedinta Partidului Congresului, aflat la guvernare. Potrivit sondajelor, formaţiunea politică din care face parte Singh, Partidul Congresului, are şanse reduse de a câştiga alegerile, prevăzute pentru luna mai, faţă de partidul de opoziţie, Bharatiya Janata, condus de Narendra Modi.
  • Avioane de vânătoare Gripen ale armatei aerului din Ungaria vor proteja de acum înainte nu doar spaţiul aerian ungar, ci şi pe cel sloven, în cadrul unui acord cu NATO, a anunţat biroul premierului Viktor Orban. Ljubljana nu deţine avioane de vânătoare, iar Ungaria preia ştafeta de la Italia, începând cu 2014, potrivit guvernului ungar.
  • Israelul a efectuat cu succes un test al sistemului său de apărare antirachetă avansat conceput pentru a intercepta rachetele cu rază lungă. Arrow 3, dezvoltat de către Israel Aerospace Industries, împreună cu gigantul în domeniul aviaţiei SUA Boeing Co., este conceput pentru a lovi ţinte din afara atmosferei, interceptând rachetele aproape de site-urile lor de lansare.
  • Armata din China va crea un centru de comandă operaţional comun pentru a îmbunătăţi coordonarea între armata terestră, marină şi aviaţie, în faţa noilor provocări de securitate, relatează presa de stat citând surse guvernamentale.
  • Arabia Saudită a promis 3 miliarde dolari Libanului pentru consolidarea forţelor armate ale ţării şi cumpărarea de arme din Franţa. Grantul regal este de două ori mai mare decât întregul buget militar al Libanului, care, asemenea Siriei, este o fostă colonie franceză.
Spread the love


Scrieti un comentariu