Prisma » Economic » Modernizarea staţiei CF Reşiţa Sud

Modernizarea staţiei CF Reşiţa Sud

Gara Resita Sud in timpul renovarii

În urma garanţiilor stabilite de către Guvernul României pentru finanţarea externă si internă privind reabilitarea Staţiilor de Cale Ferată, s-a aprobat un program pentru modernizarea acestora în principalele oraşe din tară, urmărindu-se creşterea calităţii serviciilor oferite călătorilor.

Acest proiect include si modernizarea staţiei CF Reşiţa Sud, lucrările începând la data de 30.05.2012, iar durata de execuţie a acestora fiind de 24 de luni, adică până în mai 2014.

Beneficiarul investiţiei este ”Compania Naţională Căi Ferate CFR SA”, iar documentaţia tehnică necesară demarării acestor lucrări a fost întocmită de SC PROIECT CF Bucureşti SRL, Agenţia Teritorială Timişoara. Lucrările generale prevăzute în proiect pentru Staţia CF Reşiţa Sud se ridică la suma de 100.308.780 lei. Contribuţia Uniunii Europene este de 68. 497.427 lei iar cea a Bugetului de Stat se rezumă la valoarea de 31.811.353 lei.

Aceste lucrări de modernizare a Gării de Sud vizează consolidarea şi amenajarea clădirii pentru călători dar şi a clădirii destinate grupului sanitar, reamenajarea peroanelor şi trecerilor la nivel, a copertinei la peronul de la linia 2-4, realizarea de garduri şi protecţie între linii, refacerea terasamentelor şi a suprastructurii, refacerea utilităţilor şi amenajarea terenului din jurul gării cu parcare, accese auto şi spaţii verzi.




Datată anterior anului 1914 clădirea pentru călători a Staţiei CF Reşiţa Sud se regăseşte pe lista monumentelor istorice, ceea ce presupune repararea pentru aducerea la parametri normali de funcţionare prin refacerea tuturor finisajelor în conformitate cu normele cerute pentru monumente istorice, fără a schimba aspectul arhitectural al clădirii.

Ultimul tren care a plecat din Gara Reşiţa Sud a fost trenul regal.

Elena Franţ



Scrieti un comentariu