Prisma » Executiv » Se caută stăpâni pentru câinii comunitari ai Reşiţei

Se caută stăpâni pentru câinii comunitari ai Reşiţei

Primarul municipiului Reşiţa a susţinut o conferinţă de presă având ca tematică gestionarea situaţiei câinilor comunitari din oraş. Au fost invitate cele patru ONG-uri existente în prezent în Reşiţa (Wioca, Dog Center, Asociaţia pentru protecţia animalelor şi Asociaţia Vocea animalelor), dar una singură a participat la întâlnirea organizată de edil. Wioca este o organizaţie din Elveţia cu care primăria a încheiat un protocol în 2013 privind adăpostirea, tratarea şi hrănirea câinilor preluaţi de acest ONG la un padoc privat ce va fi amenajat pe Valea Domanului şi care are posibilitatea de adăpostire a unui număr mai mare de câini, iar cu ajutorul medicilor şi voluntarilor, această organizaţie continuă să ofere suport pentru tratamente oferite câinilor preluaţi de pe străzi, a precizat Cătălin Ionescu, reprezentant Wioca.

Primăria prin Direcţia pentru Întreţinerea şi Repararea Patrimoniului Consiliului Local are în administrare padocul de pe Dealul Lupacului care adăposteşte un număr de 300 de câini şi alţi 50 sunt îngrijiţi la distanţă. Padocul mai dispune de 12 cuşti pentru transport şi o maşină dotată corespunzător. Costurile de capturare pentru un câine sunt de 120 de lei de câine şi 2,8 lei pe câine pentru întreţinere, iar primăria se declară deschisă pentru orice soluţii concrete care pot ajuta la gestionarea câinilor fără stăpân din municipiu. Pe raza oraşului se estimează un număr de 500 de câini comunitari. Cei 350 de câini care se găsesc la padocul de pe Dealul Lupacului sunt adăpostiţi aici pe durata a 14 zile, după care conform legii pot fi eutanasiaţi dacă nu sunt daţi spre adopţie. “După 14 zile se permite eutanasierea, dar dacă spaţiul permite şi suntem susţinuţi, nu vom face o eutanasiere în masă”, a precizat directorul Direcţiei pentru Întreţinerea şi Repararea Patrimoniului Consiliului Local al Municipiului Reşiţa, Sava Giuricici.

Primarul Mihai Stepanescu a lansat şi o altă idee, posibilitatea de colaborare cu Serviciul de Asistenţă Socială. Şi anume, o parte dintre câinii fără stăpân să fie îngrijiţi de copiii şi bătrânii asistaţi social şi să se realizeze astfel o legătură afectivă benefică ambelor părţi.

Reprezentanţii Primăriei au făcut apel şi la cetăţeni pentru a se implica în soluţionarea problemei. Astfel că, şi în acest an vor fi organizate mai multe târguri de adopţie, cu o frecvenţă de unul la două săptămâni şi posibilitatea adopţiei la distanţă a câinilor fără stăpân de către iubitorii de animale din ţară dar şi din afara ţării. Şeful Direcţiei pentru Întreţinerea şi Repararea Patrimoniului Consiliului Local, Sava Giuricici a precizat că, în cazul adopţiei la distanţă, iubitorii de animale pot contribui la întreţinerea patrupedelor fără a fi nevoiţi să le ia acasă, cu suma de 2,8 lei (raţia zilnică), plătită în avans pe o lună.

Elena Franţ

Spread the love


Scrieti un comentariu