Prisma » Sănătate » Doctorul Pavel Chirilă, şansa bolnavilor care descoperă că au cancer

Doctorul Pavel Chirilă, şansa bolnavilor care descoperă că au cancer

Pavel Chirila

S-a născut în 1946, la Slatina Nera, în acest judeţ, într-o familie de oameni credincioşi, care au făcut ani grei de închisoare în timpul bolşevicilor. A fost medic de ţară, apoi a lucrat la Spitalul de Urgenţă din Bucureşti, printre bolnavii care avuseseră tentative de sinucidere. În timp ce scria cartea despre vindecările din Biblie, a decis că trebuie să apropie actul medical de rugăciune.

După 1989, a construit Spitalul creştin Christiana din Bucureşti, o şcoală sanitară postliceală, o editură şi o clinică, sub acelaşi nume. Apoi a conceput clinica de tratamente naturiste “Naturalia” şi Centrul de îngrijiri paliative „Sfânta Irina” pentru bolnavii de cancer. A ctitorit o mânăstire de maici în Pipera, alta la Slatina Nera, o biserică în Voluntari. Apoi a conceput clinica de recuperare oncologică „Nera”, care se ridică pe Valea Nerei.

A ajuns un doctor de renume, s-a impus în lupta cu cancerul şi a ales să ducă această luptă chiar aici, acasă, la Slatina Nera. Doctorul a plănuit, astfel, să ridice aici prima clinică de recuperare oncologică, pentru a reda speranţa de viaţă bolnavilor de cancer, cu predilecţie celor care au aflat că au această boală. „Acesta este cel mai dificil moment, când află că au cancer. Acum au cea mai mare nevoie de ajutor, nu în faza terminală. Ori noi tocmai asta dorim să-i învăţăm, să lupte cu boala“ explică doctorul Chirilă.

Centrul va fi destinat bolnavilor aflaţi în recuperare după tratamentele utilizate împotriva cancerului. Lupta împotriva cancerului începe înainte ca această boală să invadeze organismul. „Construim Clinica Nera pentru a-i asista pe cei care au trecut de primele tratamente pe drumul înspre însănătoşire, cât şi pentru a-i ajuta să înveţe obiceiuri noi de viaţă, care să le anuleze posibilitatea de recidivă. De asemenea, activitatea de cercetare care se va desfăşura în cadrul centrului ne va fi de un real folos în a înţelege mai bine prin ce trec bolnavii de cancer şi cum putem să-i ajutăm să trăiască”, a mai subliniat dr. Pavel Chirilă.

În România, zeci de persoane sunt diagnosticate zilnic cu cancer, aceasta fiind cea de-a doua cauză care sporeşte rata anuală de mortalitate la nivel naţional. Cancerul este o boală invazivă care, acţionând pe multiple planuri, slăbeşte organismul şi distruge ţesuturile în care se instalează.

Motivul pentru care a ales această zonă a ţării pentru construcţia Clinicii nu este o pură întâmplare. În primul rând este o zonă lipsită de poluarea urbană, apoi harta incidenţei cancerului indică zona de Vest a ţării ca având cele mai mari valori de îmbolnăvire, după cum a explicat chiar doctorul. Nu fără importanţă a fost şi locaşul monastic de aici. La mănăstire sunt peste 62 de măicuţe, care ar dori să facă voluntariat în clinică. Astfel că, 10 măicuţe sunt licenţiate în psihologie, 14 au calificarea de asistent medical şi două au chiar doctoratul în medicină, se înţelege că doctorul Chirilă pune mare bază în ajutorul monahal.

Până în prezent, în România nu există nici un centru de recuperare oncologică.

Proiect clinica recuperare oncologica Nera

Construirea primei Clinici de Recuperare Oncologică din România este o şansă pe care luptă să o ofere bolnavilor de cancer în stadiu incipient, într-un efort de a găsi o soluţie în faţa unui sistem de sănătate deficitar.

În acest demers i-au fost alături mulţi prieteni, printre care şi medici. Cunoscutul oncolog Corneliu Mateescu, susţinătorul acestui proiect spunea: ”Eu vin din lumea cancerului, am scris jumătate din istoria cancerului in România. Am 45 de ani de activitate in cancer, pentru că vin din zona experimentală, cancerul experimental, anamneze şi am trăit împreună cu pacienţii Institutului Oncologic din Bucureşti, tragedia prin care trece cineva atunci când i se spune în mod direct: „eşti bolnav de cancer!”. Medicul doreşte să evidenţieze, de fapt, aspectele psihologice ale bolnavului de cancer, precizând că acel om afectat, devine un altul. Fiecare în parte caută sprijin , fie la medicii oncologi, fie ridică privirea spre cer şi aşteaptă ajutor de la Dumnezeu. El a subliniat, totodată, că tragedia prin care trece un om care descoperă că are cancer şi care nu primeşte sprijin şi consiliere pentru a depăşii acest moment devastator.

Aici apare nevoia unei Clinici ca cea a doctorului Pavel Chirilă. Îngrijirea post-tratament este vitală, pentru că organismul uman are nevoie de întărire, revitalizare şi readaptare în urma tratamentului alopat. Pacienţii diagnosticaţi cu cancer sunt afectaţi şi din punct de vedere psihic de şocul că boala lor nu ar putea fi tratată şi dezvoltă depresii, care îngreunează tratamentul oncologic, a mai explicat Pavel Chirilă.

Clinica Nera va putea ajuta, să trăiască, peste 1.000 de bolnavi în fiecare an, în condiţiile în care apar peste 2.000 de noi cazuri de cancer în fiecare an, România fiind printre fruntaşii Europei în ceea ce priveşte mortalitatea în cazul cancerelor.

Fiind secretar de forum mediteraneean pe oncologie, dr. Mateescu, susţinătorul proiectului lui Pavel Chirilă, preciza că nu există nici o ţară civilizată care să lase omul, lovit de soartă, fără nici un sprijin psihologic, mai ales în cazurile în care bolnavul se izolează şi-şi trăieşte singur propria dramă.

Nera este o binecuvântare pentru România căci se ocupă nu numai de recuperarea intra-spitalicească, ci urmăreşte şi starea psihică a bolnavului după externarea din spital, ajutându-l în parcurgerea următorilor paşi şi reintegrarea acestuia în familie şi societate. „Lupta împotriva cancerului începe înainte ca această boală să invadeze organismul. Construim Clinica Nera pentru a-i asista pe cei care au trecut de primele tratamente pe drumul înspre însănătoşire, cât şi pentru a-i ajuta să înveţe obiceiuri noi de viaţă, care să le anuleze posibilitatea de recidivă. De asemenea, activitatea de cercetare care se va desfăşura în cadrul centrului ne va fi de un real folos în a înţelege mai bine prin ce trec bolnavii de cancer şi cum putem să-i ajutăm să trăiască”, a spus prof. univ. dr. Pavel Chirilă, care este şi directorul Fundaţiei Sfânta Irina.

Aceasta a fost înfiinţată în anul 1998 de către un grup de medici – cadre universitare, cercetători, rezidenţi, specialişti – în scopul îmbunătăţirii calităţii vieţii bolnavilor de cancer. În 2006, fundaţia a construit Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfânta Irina”, care are ca scop îngrijirea specializată a bolnavilor de cancer şi leucemie aflaţi în stadiu avansat. În cadrul acestui centru, specialiştii oferă în mod gratuit şi fără nici o discriminare, asistenţă medicală, socială, psihologică şi spirituală atât bolnavilor, cât şi familiilor acestora.

Clinica recuperare oncologica Nera

Profesorul şi doctorul Pavel Chirilă trage un semnal de alarmă asupra numărului crescut al bolnavilor de cancer, semnalat în partea de vest a ţării. Acesta susţine că nu se cunosc cu precizie cauzele creşterii inciden-ţei cancerului în zona noastră, dar concluzionează că doar o viaţă echilibrată şi o alimentaţie sănătoasă poate prevenii această cumplită maladie şi sporeşte şansele de supravieţuire celor diagnosticaţi cu cancer.

În judeţul Caraş-Severin sunt în jur de cinci mii de diagnosticaţi cu cancer. Mortalitatea prin cancer este clasată pe locul doi, după bolile de inimă, într-un clasament al cauzei decesului. Statisticile arată că unul din 40 de oameni mor din cauza acestei cumplite maladii.

Doctorul Pavel Chirilă susţine cu tărie că bolnavii de cancer pot fii trataţi cu ajutorul unui nou tip de medicină, medicina creştină, lucru care l-a determinat să înfiinţeze la Slatina Nera primul centru de recuperare oncologică a bolnavilor aflaţi la debutul cancerului. Tratamentele folosite sunt: psihoterapia, dietoterapia, kinetoterapia şi fizioterapia. Alimentaţia echilibrată şi sănătoasă ajută şi bolnavii cu cancer ce primesc tratament oncologic. Studiile arată că, la bolnavii ce se află sub tratament cu citostatice, alimentaţia sănătoasă scade major riscul de deces al bolnavilor.

Homeopatia este una din metodele de tratament ce va fi folosită. Are avantajul că e lipsită de reacţii adverse.

Iar concluzia doctorului Pavel Chirilă este că într-o treime din cazuri, cancerul se poate preveni printr-un stil de viaţă corect.

Elena Franţ

Spread the love


Scrieti un comentariu