Prisma » Cultură » Presa cărăşană poartă ia tradiţională prin frumuseţile naturii din judeţul Caraş-Severin

Presa cărăşană poartă ia tradiţională prin frumuseţile naturii din judeţul Caraş-Severin

Presa cărăşană s-a implicat într-un proiect inedit prin care promovează cel mai frumos simbol al românismului – IA tradiţională.

Acest proiect este iniţiativa unuia dintre jurnaliştii cărăşeni, Vasile Neamţu, care consideră că cel mai autentic şi frumos mod de promovare a Banatului şi a frumuseţilor sale este purtarea iei româneşti în natură, căci ce poate fi mai unic şi înălţător pentru omul zilelor noastre decât întoarcerea la natură şi la moştenirea sa etnografică.

“Prima şi prima idee de promovare a apărut în felul următor: româncele sunt femei frumoase, ia este un lucru nemaipomenit al românilor…. Româncele frumoase, ia frumoasă, deci două frumuseţi! Cum să nu promovezi aşa ceva! Nu-i cel mai grozav brand? Cel mai grozav ambasador al României peste tot, ia şi românca noastră frumoasă!”, şi-a argumentat Vasile Neamţu iniţiativa demarării acestui proiect.

Reprezentaţi ai presei audio, video, precum şi din presa scrisă sau on-line, s-au alăturat proiectului de suflet al colegului lor şi au îmbrăcat ia tradiţională în cele mai frumoase locuri ale Banatului: Cascada Beuşniţa, Ochiul Bei, Cascada Bigăr şi Ansamblul de Mori de la Rudăria, puncte cheie în promovarea proiectului. Aceste minuni ale naturii sunt locuri care încântă sufletul şi copleşesc orice trecător prin frumuseţe, sălbăticie şi unicitate.

„Mă bucur foarte mult că iniţiativa a aparţinut unui ziarist pentru că noi suntem acuzaţi mereu că nu promovăm decât aspectele negative căutând senzaţionalul, dar eu cred că sunt senzaţionale şi locurile pe care le avem în judeţ şi de aceea particip cu mare drag la această acţiune împreună cu colegii mei din presă, împreună cu prefectul judeţului care s-a alăturat acestei iniţiative”, a precizat Diana Telescu, corespondent TVR Timişoara.

Ia românească este mai mult decât un obiect vestimentar, ea reprezintă simbolul spiritului autohton, poveste si istorie. Motivele cusute pe iile tradiţionale sunt încărcate de simboluri legendare dar şi spirituale, menite să-i confere valoare şi unicitate.

În vremurile de altădată, fetele îşi coseau, iarnă de iarnă, ia pe care aveau să o poarte de Paşte, cea mai mare sărbătoare din an, la hora din sat. Dacă pentru alte lucruri, fetele se întâlneau la clacă să lucreze, să cânte şi să povestească, ia se cosea întotdeauna în secret, pentru ca nimeni să nu copieze modelul şi cusăturile.

Acestei iniţiative de promovare a frumuseţilor Banatului prin ia românească s-a alăturat şi prefectul judeţului Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu, care este recunoscut pentru faptul că îi întâmpină pe toţi cei care păşesc pe meleagurile noastre cu urarea: “Bine aţi venit în cel mai frumos judeţ din ţară!”. Reprezentantul guvernului în teritoriu i-a susţinut pe jurnalişti în acest proiect, ba mai mult, a fost alături de aceştia în toate cele 4 puncte turistice pe care le-au vizitat pentru a arăta românilor şi chiar lumii că Banatul şi mai ales judeţul Caraş-Severin are un potenţial turistic uriaş. Frumuseţile lui merită văzute, “cu sau fără ie”, aşa cum a susţinut una dintre jurnalistele “purtătoare de ie” la această acţiune, Andreea Băndăşilă, reporter Banat TV.

Jurnaliştii sunt cei care culeg informaţia şi o transmit mai departe iar de data aceasta şi-au ales ca subiect “ia în natură”, asumându-şi ei înşişi rolul de protagonişti dar şi rolul de transmiţători de informaţii şi promotori de „miracole”.

ia-moara

Manifestarea acestui proiect nu s-a rezumat doar la această zi. Punctul de plecare în promovarea iei româneşti în Banatul de Munte a început în Centrul Civic cu o primă întâlnire a jurnaliştilor din Caraş-Severin, în 23 mai, la care reprezentanţii presei s-au reunit pentru un proiect care a prins contur şi care se vrea ambasador al Banatului şi României peste tot în lume: ia românească.

Apoi s-a continuat prin vizitarea celor mai frumoase locuri din judeţ, în data de 24, o zi în care natura a „complotat” pentru a aduce visul lui Vasile Neamţu cât mai aproape de înfăptuire.

Ziarista de la Agerpres, Paula Neamţu, soţia şi cea mai mare susţinătoare a proiectului lui Vasile Neamţu, a contribuit la realizarea acestui traseu pe care jurnaliştii l-au parcurs în vederea promovării frumuseţile plaiurilor cărăşene. „Sunt convinsă că acest proiect va avea răsunet, va avea efecte pozitive. Cel mai eficace mod de a ne promova judeţul, de a ne promova obiectivele turistice este să-l batem noi cu piciorul şi aşa cum se întâmplă acum când toată presa a participat la acest proiect, cred că va aduce mulţi mai mulţi turişti în Caraş-Severin. Aşa cum spuneam dacă-l batem cu piciorul putem să arătăm aşa cum stau lucrurile în realitate şi care sunt frumu-seţile judeţului Caraş-Severin”, a subliniat Paula Neamţu.

Aceste locuri sunt încântătoare nu numai prin sălbăticia lor, dar şi prin unicitatea şi legendele care s-au ţesut de-a lungul veacurilor în aceste zone şi pe care nimeni nu le poate înţelege fără a pune piciorul pe acele meleaguri.

Spread the love


Scrieti un comentariu