Prisma » Ştiinţă » ExoLance un sistem simplu care poate detecta microorganisme pe Marte

ExoLance un sistem simplu care poate detecta microorganisme pe Marte

De-a lungul ultimelor decenii, au fost trimise misiuni pe Marte în cadrul programelor spaţiale din întreaga lume. Unele sunt staţii orbitale, unele sunt module care s-au aşezat pe suprafaţa planetei sau Rovere care se pot deplasa, culege şi analiza date. Din rezultatele combinate ale acestor misiuni a reieşit că, în cazul în care există viaţă microbiană, aceasta se află sub suprafaţa lui Marte. Pe de altă parte, în timp ce misiunile actuale ale NASA caută dovezi ale existenţei pe planetă a vieţii în trecut, nici o misiune NASA nu este planificată să caute semne ale vieţii în prezent.

Compania Explore Mars Inc. cu sediul în Beverly, Massachusetts, USA, consideră acest lucru o greşeală şi a lansat o campanie de strângere de fonduri pe Indiegogo pentru a demonstra că, pentru a găsi viaţă pe Marte, trebuie să cauţi microorganisme care trăiesc în prezent.

Misiunea este cunoscută sub numele de ExoLance şi are scopul de a oferi o modalitate ieftină şi simplă pentru a afla ce este sub suprafaţa planetei roşii.

Oamenii de ştiinţă din spatele proiectului speră că sistemul lor va fi luat la bordul viitoarelor nave spaţiale pe Marte cu scopul de a efectua căutarea la adâncimi neatinse până acum a vieţii pe Marte.

Echipa îl include pe Gilbert Levin, care a condus anterior un experiment în timpul unei misiuni Viking a NASA, şi este sigur că s-a găsit, cu acea ocazie, dovada existenţei vieţii pe planetă, cu toate că agenţia americană nu este de acord cu această interpretare a rezultatelor.

Conceptul ExoLance

“Exolance încorporează un sistem de livrare, care a fost proiectat iniţial pentru scopuri militare,” scrie echipa pe site-ul lor.

Misiunea va folosi o serie de mici sonde penetratoare uşoare numite “săgeţi”, care vor avea echipamente de detectare a vieţii în subteran.

Aceste săgeţi vor lovi suprafaţa planetei la viteze mari după ce au fost eliberate dintr-o navă spaţială de transport.

Pe măsură ce fiecare sondă loveşte suprafaţa, ea activează un emiţător radio la suprafaţă pentru a comunica cu o navă aflată pe orbită, şi, cinetic, intră în sol pentru a amplasa un echipament de detectare a vieţii la doi metri adâncime. ExoLance combină experimentele din anii 1970 efectuate de sondele Viking, şi roverul Curiosity, în prezent, cu tehnologia armelor anti-buncăr.

Echipamentul include un test metabolic care distinge în mod clar între procesele chimice non-viaţă şi cele rezultate din metabolismul microorganismelor, dacă acestea există. Ceea ce face acest experiment chiar mai interesant, potrivit iniţiatorilor, este că, în cazul în care echipamentul detectează viaţă, acesta poate fi în măsură să determine dacă această viaţă este legată de viaţa de pe Pământ sau este o nouă tulpină de viaţă în Univers.

Sonda  ExoLance Marte

Dacă strângerea de fonduri reprezintă un succes, echipa intenţionează să construiască mai multe prototipuri în 12 până la 14 luni şi să le testeze în deşertul New Mexico. “Multe zone ale deşertului Mojave au caracteristici asemănătoare cu suprafaţa de pe Marte”, consideră ei.

“Acolo vom putea testa atât sistemul de livrare, precum şi penetrarea săgeţilor la sol. Aceste probe vor verifica adâncimea medie de penetrare şi vor testa parametrii necesari pentru un experiment de detectare viabil al vieţii amplasat în săgeţi.”

Odată ce conceptul a fost testat, echipa intenţionează să propună NASA şi altor agenţii spaţiale ca ExoLance să fie utilizat în una sau mai multe din viitoarele misiuni pe Marte.

Spread the love


Scrieti un comentariu