Prisma » Sănătate » Specialiştii de la Antidrog nu au personal dar au un “Plan de acţiune”

Specialiştii de la Antidrog nu au personal dar au un “Plan de acţiune”

Deşi se confruntă cu o lipsă acută a personalului specializat, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Caraş-Severin îşi propune să implementeze la nivelul judeţului proiectul Strategiei Judeţene Antidrog Caraş-Severin 2014-2020 şi Planul său de acţiune. Acest proiect presupune realizarea de acţiuni în direcţia reducerii amplorii fenomenului drogurilor la nivelul acestui judeţ, implicând în acest proiect mai multe instituţii: Inspectoratul şcolar, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Caraş-Severin, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Caraş-Severin, Casa Corpului Didactic Caraş-Severin, Direcţia Judeţeană Pentru Sport şi Tineret Caraş-Severin, Direcţia de Sănătate Publică din judeţ, dar şi Poliţia Local, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Caraş-Severin, Serviciul de combatere a Criminalităţii Organizate Caraş-Severin, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Caraş-Severin, Serviciul de Probaţiune Caraş-Severin.

Deşi stoparea acestui fenomen mai are drum lung de parcurs, C.P.E.C.A îşi propune ca prin acest proiect să implementeze activităţi concrete prin care fenomenul consumului de droguri să fie estompat prin implicarea tuturor instituţiilor amintite.

La nivelul judeţului drogurile preferate şi care continuă să câştige tot mai mult teren în rândul consumatorilor sunt marijuana şi produsele etnobotanice. Persistă încă problemele legate de fenomenul produselor etnobotanice, fapt ce are ca principal efect scăderea vârstei consumatorilor, înregistrându-se tot mai multe cazuri de consumatori de produse etnobotanice în rândul elevilor de liceu cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani. Acest tip de infracţiune este întâlnit mai ales în zona oraşelor Caransebeş şi Moldova Nouă. Grupările criminale organizate au resurse de aprovizionare independente, chiar ocazionale şi interacţionează doar la nivelul consumatorilor. Îngrijorător este şi faptul că există în prezent tendinţa refacerii unor grupări de tineri ce acţionau pe această linie, arestaţi în anii anteriori şi eliberaţi recent din penitenciar, aceştia având conexiuni în exterior, în special cu persoane stabilite în Spania, după cum precizează inspectorul principal de poliţie Sorin Andriţoi, coordonator C.P.E.C.A. Caraş-Severin.

Astfel că, acest proiect iniţiat de cei de la Antidrog îşi propune ca obiectiv de atins până în anul 2020 acela de a genera un impact favorabil asupra sănătăţii, ordinii şi siguranţei publice.

Care sunt de fapt, concret, măsurile pe care această Strategie le va avea pentru a reduce cererea şi oferta de droguri? Un prim pas menţionat de cei de la Antidrog este acela de a prevenii consumul de droguri în rândul tinerilor din întreg judeţul, dar şi reducerea nivelului de consum de stupefiante şi a dependenţei în rândul populaţiei.

Dar pentru a atinge acest obiectiv este nevoie de măsuri care să contribuie la reducerea disponibilităţii drogurilor pe piaţă. De altfel, important este ca instituţiile implicate şi sectorul neguvernamental să coopereze în acest sens pentru un rezultat concret. Pentru a reduce consumul de droguri C.P.E.C.A. Caraş-Severin îşi propune o prevenire a cererii de droguri mai ales în şcoli prin creşterea nivelului de informare a liceenilor asupra riscurilor la care se supun consumând stupefiante şi a efectelor acestora. Şi familia are un rol important în prevenirea acestui flagel, ceea ce necesită conştientizarea faptului că tinerii au nevoie de modele pozitive şi de suport moral pentru a nu deveni victime sigure. Deşi comunitatea are un rol important în evoluţia unui tânăr, trebuie muncit mult la acest capitol de prevenire în comunitate. Foarte importantă este şi adaptarea la un stil de viaţă sănătos la nivelul populaţiei şi care să ofere alternative când vine vorba de petrecerea timpului liber, mai ales pentru tineri. Campaniile de informare, conştientizare şi sensibilizare a populaţiei, dar şi riscurile, din punct de vedere al sănătăţii şi cel legal, la care se supun cei care se droghează, ar fi un punct în plus la minimizarea acestui fenomen dramatic. Specialiştii de la Antidrog îşi propun să ofere asistenţă specializată consumatorilor. Dar un prim pas ar fi acela de a-i identifica, a-i atrage şi de a-i motiva pe consumatorii de droguri să recurgă la asistenţă specializată pentru a scăpa de acest viciu, atât ca suport psihologic, medical, cât şi ca ajutor pentru integrarea socială a consumatorilor de droguri. Se lovesc însă de aceeaşi problemă prezentată la începutul materialului, lipsa personalului specializat generată de posturile blocate din sistem şi fondurile insuficiente alocate pentru aceste servicii. Poate că doar prin asocierea instituţiilor amintite şi prin acţiuni concrete se va ajunge la un rezultat pozitiv iar această Strategie va avea ecou în prevenirea şi stoparea acestui fenomen.

Elena Franţ

Spread the love


Scrieti un comentariu